fbpx
Skip to main content
Jelena Obrenić Mekvilijams

Tramp je lično izabrao: Srpkinja na važnoj funkciji u administraciji predsednika SAD

Foto: Profimedia
Predsednica američke Savezne korporacije za osiguranje depozita, koju je na ovu visoku poziciju u administraciji SAD, juna ove godine, odabrao šef Bele kuće Donald Tramp, poreklom je Srpkinja.

Jelena Obrenić Mekvilijams, trenutno najviše pozicionirana Amerikanka srpskog porekla u Trampovoj administraciji, poslednja je u nizu naših sunarodnika visokih funkcionera u američkim administracijama.

Deveta država koja je povukla priznanje Kosova! NOVA POBEDA SRBIJE!

Rođena u Beogradu, sa osamnaest godina Jelena je stigla u SAD na program razmene srednjoškolaca. Radeći brojne osrednje plaćene poslove, sama je finansirala dalje školovanje i završila prestižni kalifornijski Berkli univerzitet. Diplomirala je, na političkim naukama, sa najvišim ocenama, na tezi o ratu u Jugoslaviji.

A onda je “osvojila” i diplomu pravnika, takođe na Berkliju. Šest godina radila je u Senatu na različitim pozicijama na kojima je stekla i iskustvo i ugled koji su je doveli na prestižno mesto u Trampovoj administraciji. Sa samo 45 godina Jelena Mekvilijams, majka jedne kćerke, nije zaboravila ni svoju domovinu, ni svoj jezik.

Nažalost potencijal Amerikanaca srpskog porekla nije uvek bio dovoljno poznat, niti prepoznat u Srbiji.

Branko Terzić, koga je američki predsednik Džordž Buš 1990. godine odabrao za komesara u američkoj Saveznoj regulatornoj komisiji za energetiku podseća na Amerikance srpskog porekla na visokim pozicijama u SAD.

Američki kongres
Foto: Profimedia

- Bivši republikanski senator iz Ohaja Džordž Vojnovič bio je gradonačelnik Klivlenda i guverner Ohaja. U guvernerskoj fotelji Ilinoisa i Predstavničkom domu Kongresa SAD, kao predstavnik Čikaga, bio je demokrata Rod Blagojević. Nekadašnji član Kongresa SAD Helen Delić Bentli bila je predsednica američke Savezne pomorske komisije - ističe Terzić.

Džordža Mičela Marovića je za funkcionera u oblasti Ilinoisa imenovao predsednik Ronald Regan. Mičel Melić bio je visoko pozicioniran u američkom sekretarijatu za unutrašnje poslove u administraciji Ričarda Niksona. Demokrata Melisa Luburić Bin bila je kongresmenka iz Ilinoisa - podseća Terzić

Terzić, koji je na funkciji u rangu podsekretara u kabinetu bio do 1994. godine, a prethodno bio visoki zvaničnik u Viskonsinu i celu deceniju proveo kao predsednik Republikanske partije u Milvokiju, objašnjava različite puteve dolaska do funkcija.

Kosovska zastava u Francuskoj VREĐA SRPSKE HEROJE I ŽRTVE: Dačić i Vulin OŠTRO OSUDILI SKANDAL!

- Neki su išli na izbore, dok su oni koji su na funkcije postavljani imali prethodno iskustvo rada u vladi. Tako je Mekvilijamsova radila u Senatu, a ja kao državni zvaničnik zadužen za energetiku - kaže Terzić.

- U Vašingtonu ne postoji nijedna srpska grupa koja je lobirala ili podržavala nominacije Amerikanaca srpskog porekla, niti postoji danas - zaključuje Terzić. 

U istoriji Senata američke “zlatne države” Kalifornije ime Rouz En Vujić zauzima istaknuto mesto. Ova kćerka farmera, imigranta iz Srbije, čijim imenom “Rouz En” je nazvana vrsta belih bresaka koja se na farmi njenog oca gajila, bila je prva žena u kalifornijskom Senatu, od 1977. do 1993. godine, poznata po odvažnosti i nezavisnom duhu.

Pratite nas i na našem instagramu SrbijaDanas.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Light snow
0 Beograd