fbpx
Skip to main content
NATO bombardovanje

Tiha smrt Srba 18 godina posle: Uskoro će se saznati istina o POSLEDICAMA NATO bombardovanja

Foto: Profimedia/ilustracija
I danas su posledice očigledne

 Ministri odbrane, zdravlja i zaštite životne sredine, Aleksandar Vulin, Zlatibor Lončar i Goran Trivan, sastali su se juče sa predstavnicima Inicijativnog odbora za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja na zdravlje stanovnika Srbije i životnu sredinu i razgovarali o formiranju koordinacionog tela i nacionalne laboratorije. 

Odgovor koji je zapalio internet: Britanska devojčica objasnila zašto su bombardovani Srbi

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan potvrdio je da je održan prvi sastanak sa članovima Inicijative na kojem su predstavnici vlade podržali nastojanje grupe naučnika različitih profila da građani Srbije, kako je rekao, saznaju pravu istinu o kvalitetu životne sredine i eventualnim posledicama NATO bombardovanja . 

STRAŠNA SUDBINA ozračenih radnika: Nakon NATO agresije pojavili im se plikovi i mrlje po telu, pa UMRLI

- Uključićemo se i pomoći da se kroz egzaktna istraživanja utvrdi šta se zapravo događalo posle 1999. godine i da vidimo koje mere mogu da se preduzmu da se saniraju posledice, ako se utvrdi da ih je bilo - rekao je ministar.

Goran Trivan
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Trivan je dodao da je dogovoreno da se na sledećem sastanku, čiji datum nije preciziran, sa predstavnicima Inicijativnog odbora razmatraju dalji koraci, kao i da se predloži metodologija rada, rokovi istraživanja i odrede oni koji će ih sprovoditi.

Ministar je naglasio da je "stvar" toliko ozbiljna da se ne može raditi na prečac, ali da su već 1999. i nešto kasnije preduzimane određene mere zaštite životne sredine i prikupljeni određeni podaci.

- Na sastanku smo podsetili jedni druge na to šta se sve događalo i razgovarali smo o tome koji bi put u istraživanju bio najbolji, kao i o primeni određenih svetskih metodologija kako bi rezultati do kojih dođemo bili priznati u svetu - naveo je Trivan.

On je dodao da će ministarstvo zaštite životne sredine koordinisati u ovom projektu i uključivati pojedince i institucije koji imaju naučni i stručni kapacitet i mogu da doprinesu prikupljanju podataka. 

- Građani imaju pravo na tačnu informaciju o kvallitetu i uslovima životne sredine i snažno smo opredeljeni da se ova istina sazna. Osnovni cilj je da se zaštite građani i da ako ima posledica vidimo šta nam je činiti u narednim decenijama - poručio je Trivan.

Sastanak Inicijativnog odbora sa ministrima usledio je nakon što je grupa stručnjaka iz raznih oblasti prošlog meseca uputila zvaničan dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem je ukazala na neophodnost formiranja koordinacionog tela i nacionalne laboratorije kako bi se ispitao uticaj NATO agresije na zdravlje i životnu okolinu.

Član Inicitivnog odbora i načelnica Klinike za neuroonkologiju KCS, prof.dr Danica Grujičić, izjavila je ranije za Tanjug da inicijativa najeminentnijih strucnjaka "nije politička stvar". 

Srpska groblja kriju tajnu: Naši vojnici masovno umiru od NAJTEŽIH bolesti, a o tome se nije smelo pričati

- Cilj je da se formira koordinaciono telo koje će na jednom mestu prikupiti sve postojeće podatke, ali i organizovati analize koncentracije odredenih toksičnih materija danas u vazduhu, vodi, zemljištu, hrani - rekla je Grujiicić. 

Ona je naglasila da mladim naucnicima država treba da pomogne da analizom ranijih analiza i sadašnje situacije pripreme doktorate i naučne radove koji će biti matematički tačno procenjeni i koji će moći da dokažu šta nam se u stvari desilo. 

- Ne možete pričati o tužbi, ako nemate naučne podatke. Jedino tako možemo sa ozbiljnom studijom da izađemo pred svet, a u krajnjem slučaju dugujemo svima istinu o tome šta su nam uradili - rekla je Grujičić. 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Ratnik's picture

Ratnik

Imam karcinom kao posledicu ozracenosti '99.Dokazano Ekspertizama.Ne mogu da podnesem ovo licemerje,meni su pisali krivicne prijave i smanjili penziju zbog bolesti i Ekspertiza a sada kao utvrdjuju posledice.Bojim se da ce biti kao i uvek kod nas tresla se gora,rodio se mis.

0 | 0

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
15 Beograd