fbpx
Skip to main content
Tramp i Vučić

TRAMP MAKSIMALNO ISPOŠTOVAO SRBIJU! Izveštač iz Bele kuće otkrio, Vučić imao priliku da iz Ovalne sobe uradi VAŽNU STVAR

Foto: SD/ilustracija/Profimedia
Srbija je ostvarila pobedu u glavno gradu SADVučić dobio priliku da u Ovalnoj s

Srpski predsednik je uspostavio veoma dobar odnos sa Trampom i Kušnerom. Sam Vučić je u Vašingtonu Srbiju predstavljao odgovorno i na jednom veoma visokom nivou.

SNS IZABRALA KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA NOVOG SADA: Vučević dobija treći uzastopni mandat

SNS IZABRALA KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA NOVOG SADA: Vučević dobija treći uzastopni mandat

VULIN ODGOVORIO MSP CG: Niste vi izgubili što vas je srušila Srbija već što ste bili protiv Srba u Crnoj Gori

VULIN ODGOVORIO MSP CG: Niste vi izgubili što vas je srušila Srbija već što ste bili protiv Srba u Crnoj Gori

GRADSKI ODBOR SNS: "Ðilasovi spinovi neće umanjiti rezultate vlasti, on je ostavio Beograd u DUGOVIMA DO GUŠE"

GRADSKI ODBOR SNS: "Ðilasovi spinovi neće umanjiti rezultate vlasti, on je ostavio Beograd u DUGOVIMA DO GUŠE"

Srbija je dobila vrhunski tretman i maksimalno je ispoštovana u Beloj kući, a potpisani sporazum u Vašingtonu od istorijskog je značaja i otvara novo poglavlje u odnosima Srbije i Amerike. Zato mi nije bilo jasno da deo srpskih medija i opozicionih političara ima potrebu da omalovaži ovaj diplomatski uspeh Srbije!

Ovo u razgovoru za Informer kaže Ksenija Pavlović Mekatir, Srpkinja koja godinama izveštava iz Bele kuće. Ona je bila i neposredni svedok tog 4. septembra, kada je u Ovalnoj sobi predsednika Donalda Trampa potpisan tzv. Sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Za naš list opisuje šta se sve dešavalo iza kulisa pregovora u Vašingtonu...

- Promena lokacije za potpisivanje sporazuma i dramatični obrti, to je sve deo dnevne dinamike Trampove Bele kuće. On je čovek trenutka, sa njim je uvek moguć neki obrt. U ovom slučaju, Tramp je prebacio ceremoniju potpisivanja sporazuma u Ovalnu sobu, mesto iz koje američki predsednik upravlja celim svetom. Ne treba da vam kažem ništa više od toga, pa da shvatite da je Srbija maksimalno ispoštovana u Vašingtonu.

Tramp i Vučić
Foto: Tanjug

U delu srpske javnosti Vučićev prijem naišao je na podsmešljive komentare, neki su mu čak merili veličinu stolice...

- Iznenadio me je fokus na stolice i pokušaj falsifikovanja stvarnosti koja se dogodila u Beloj kući. Amerika je zemlja u kojoj su najveći biznisi napravljeni u garaži, poput 'Epla', ili u studentskoj sobi, poput 'Fejsbuka'. Možete sedeti u najlepšoj kancelariji u kraljevskoj stolici, ali to ništa ne znači ako nemate ideje i rezultat. Predsednik Tramp je Vučiću predao svoj podijum da se obrati novinarima i celom svetu iz Ovalne sobe. Svima se svidelo što je Vučić rekao da bi Tramp bio prvi predsednik posle Kartera koji bi posetio Srbiju, to su momenti u kojima se piše istorija. Prosto mi je neverovatno da oni koji su Belu kuću videli samo na razglednici ili su se u najboljem slučaju pred njom slikali kao turisti, meni, koja izveštava iz tog zdanja, govore kako je u Beloj kući.

Kako gledate na takve reakcije?

- Iznenađena sam bila pojedinim srpskim medijima koliko se trude da omalovaže uspeh Srbije, kao da rade protiv interesa svoga naroda i zemlje. Začudile su me reakcije opozicije, koja ne može da razdvoji lokalnu i svetsku politiku, niti razume pojam nacionalnog interesa. Ti političari treba da shvate da moraju da ponude nešto drugo osim opstrukcije, pogotovo što ovi napadi na srpsko-američke odnose nemaju nikakvo utemeljenje.

Da li primećujete promenu u stavu Bele kuće prema Srbiji? Sam Tramp je naveo da je kosovska politika pogrešno vođena poslednjih 20 godina.
- Kada je Tramp rekao da je kosovska politika vođena pogrešno u poslednjih 20 godina, on pre svega misli na Klintona i na to što je fokus do sada bio na politici, a ne ekonomiji. Tramp i njegovi saradnici dolaze iz drugačijeg bekgraunda, nisu opterećeni birokratijom, ratovima, ne zavise od državne plate, ne pripadaju školi mišljenja koja je zavladala diplomatijom i koja uporno primenjuje zastarela rešenja koja ne funkcionišu. Tramp je uspeo je da napravi istorijski pomak.

Koliko je toj promeni doprineo i Vučić?

- Predsednik Vučić je uspostavio veoma dobar odnos sa Trampom i Kušnerom i ova administracija, za razliku od drugih, voli ovaj deo Evrope. Sam Vučić je u Vašingtonu Srbiju predstavljao odgovorno i na jednom veoma visokom nivou.

Na koji način su Beograd i Srbija tretirani pod prethodnim administracijama u Vašingtonu?

- Prethodne administracije su vodile jednosmernu politiku i komunikaciju sa Srbijom. To su Srbija i zemlje bivše Jugoslavije najbolje iskusile na primeru EU, jer se stalno dolazilo s listom uslova koje je Zapadni Balkan morao da ispuni zarad neke obećane budućnosti na dugačkom štapu. Međutim, ne možete đonom praviti mir sa narodima koji su po prirodi ratnici.

 

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
14 Beograd