fbpx
Skip to main content
kosovo

Trka za povlačenje priznanja Kosova: Evo zašto su važni Sao Tome i Prinsipe, Lesoto i Unija Komora

Foto: Srbija Danas
Ko nikad nije čuo za Sao Tome i Prinsipe, Lesoto ili Uniju Komora, trebalo bi da zna da se glasovi ovih i još sedam zemalja koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova jednako vrednuju u UN kao glasovi SAD, Velike Britanije ili Nemačke i još sedam velikih sila koje su priznale Kosovo

Pošto je Unija Komora prošle srede postala je deseta zemlja koja je poništila pređašnju odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, dipomatska borba Beograda i Prištine postala je još neizvesnija. Naime, od kako je Kosovo 2008. godine proglasilo nezavisnost, ukupno 107 država je Prištini priznalo tu suverenost, dok 86 to nije učinilo, računajući i deset zemalja koje su povukle priznanje. Čija je diplomatija uspešnija, moglo bi da se vidi već na sledećoj sednici Generalne skupštine Interpola od 18. do 21. novembra u Dubajiju, gde bi trebalo da se glasa o ulasku lažnog Kosova u tu organizaciju. Da bi Kosovo ušlo u Interpol, potrebno je da dobije podršku dvotrećinske većine s tim što ova organizacija za razliku od UN-a broji tri člana manje, odnosno, ima ukupno 190 nacionalnih biroa.

Obeležena 100. godišnjica pobede u Velikom ratu: Vojska Srbije neprikosnovena! Ministar odbrane ponosan (VIDEO, FOTO)

Kada se ova spoljnopolitička utakmica Prištine i Beograda prenese na kartu sveta, jasno je da se i ovo nadmetanje pretvorilo u borbu Zapada i Istoka. Gotovo sve velike zapadne sile na čelu sa SAD priznale su lažnu kosovsku nezavisnost, dok podrška Srbiji stiže uglavnom sa Istoka, pre svega od Rusije i Kine.

Bez obzira na sve, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić optimista je i najavljuje nova povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

POSMATRAČ IZ SLOVENIJE POTPUKOVNIK MATOVIĆ: Vojska Srbije pokazala visoku stručnost i spremnost

- Mi nastavljamo našu aktivnost, uskoro će broj država koje nisu priznale nezavisnost Kosova pasti ispod 100, a cilj nam je da imaju manje od polovine članica koje su priznale Kosovo. To je veoma važno, jer ruši priču da je svar rešena i da većina priznaje Kosovo - ističe Dačić.

Nakon svakog povratka iz neke od uspešnih misija po svetu, Ivica Dačić obavesti javnost o rezultatima. Uvek sledi kontraudar Prištine, pa se Bedžet Pacoli svojski trudi da demantuje sve što ministar izjavi.

Ivica Dačić
Ivica Dačić
Tanjug/​Tanja Valić

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović naglašava da je ova diplomatska aktivnost naročito značajna u ovom trenutku.

- Smanjenje broja priznanja nezavisnosti Kosova može uticati i na po Srbiju pozitivniji ishod pregovora Beograda i Prištine. To je posebno važno, ako se ima u vidu da taj dijalog ulazi u završnu fazu. Ne treba zanemariti ni činjenicu da se pridobijanjem veće podrške međunarodnim organizacijama smanjuje mogućnost Kosova da uđe u mnoge institucije. S tim što je sve relativno, jer zavisi od organizacije do organizacije. Videćemo da li će Kosovo moći da uđe u Interpol - podvlači Đukanović.

Dragan Đukanović
Dragan Đukanović
Foto: Media Centar

Kako kaže, ne treba imati ni prevelika očekivanja nakon poslednjih povlačenja priznanja Kosova.

- Radi se o država koje ne vode ključnu reč u vezi sa budućim statusom Kosova. Ni njihovo priznavanje Kosova nije ništa značilo osim pukog broja. Zato ne treba preuveličavai ni značaj povlačenja priznanja - tvrdi Đukanović.

Marko Savković
Marko Savković
Foto: Media Centar

Programski koordinator Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković smatra da je smanjenje broja država koje su priznale lažnu kosovsku nezavisnost značajan u simboličkom smislu.

- To pokazuje da kosovska državnost nije završena stvar i da ju je moguće osporiti. Kosovo de fakto ima državnost u smislu kontrole većeg dela teritorije, ali de jure ona jeste osporena jer ne postoji konsenzus o njoj u međunarodnim organizacijama - objašnjava Savković.

MEDIJI U REGIONU BRUJE O VEKU POBEDNIKA: "U Srbiji golema vojna vježba"

On navodi da je povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova nastavak pritiska Beograda na Prištinu dok se opet ne sedne za pregovarački sto.

- Obe strane su svesne ograničenja one druge, pa pokušavaju da iskoriste to. To je deo diplomatske igre, da se privoli druga strana. Tako je i transformacija kosovskih snaga bezbednosti u vojsku vrsta pritiska - ističe Savković.

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd