fbpx
Skip to main content
kosovo

Trka za povlačenje priznanja Kosova: Evo zašto su važni Sao Tome i Prinsipe, Lesoto i Unija Komora

Foto: Srbija Danas
Ko nikad nije čuo za Sao Tome i Prinsipe, Lesoto ili Uniju Komora, trebalo bi da zna da se glasovi ovih i još sedam zemalja koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova jednako vrednuju u UN kao glasovi SAD, Velike Britanije ili Nemačke i još sedam velikih sila koje su priznale Kosovo

Pošto je Unija Komora prošle srede postala je deseta zemlja koja je poništila pređašnju odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, dipomatska borba Beograda i Prištine postala je još neizvesnija. Naime, od kako je Kosovo 2008. godine proglasilo nezavisnost, ukupno 107 država je Prištini priznalo tu suverenost, dok 86 to nije učinilo, računajući i deset zemalja koje su povukle priznanje. Čija je diplomatija uspešnija, moglo bi da se vidi već na sledećoj sednici Generalne skupštine Interpola od 18. do 21. novembra u Dubajiju, gde bi trebalo da se glasa o ulasku lažnog Kosova u tu organizaciju. Da bi Kosovo ušlo u Interpol, potrebno je da dobije podršku dvotrećinske većine s tim što ova organizacija za razliku od UN-a broji tri člana manje, odnosno, ima ukupno 190 nacionalnih biroa.

Obeležena 100. godišnjica pobede u Velikom ratu: Vojska Srbije neprikosnovena! Ministar odbrane ponosan (VIDEO, FOTO)

Kada se ova spoljnopolitička utakmica Prištine i Beograda prenese na kartu sveta, jasno je da se i ovo nadmetanje pretvorilo u borbu Zapada i Istoka. Gotovo sve velike zapadne sile na čelu sa SAD priznale su lažnu kosovsku nezavisnost, dok podrška Srbiji stiže uglavnom sa Istoka, pre svega od Rusije i Kine.

Bez obzira na sve, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić optimista je i najavljuje nova povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

POSMATRAČ IZ SLOVENIJE POTPUKOVNIK MATOVIĆ: Vojska Srbije pokazala visoku stručnost i spremnost

- Mi nastavljamo našu aktivnost, uskoro će broj država koje nisu priznale nezavisnost Kosova pasti ispod 100, a cilj nam je da imaju manje od polovine članica koje su priznale Kosovo. To je veoma važno, jer ruši priču da je svar rešena i da većina priznaje Kosovo - ističe Dačić.

Nakon svakog povratka iz neke od uspešnih misija po svetu, Ivica Dačić obavesti javnost o rezultatima. Uvek sledi kontraudar Prištine, pa se Bedžet Pacoli svojski trudi da demantuje sve što ministar izjavi.

Ivica Dačić
Ivica Dačić
Tanjug/​Tanja Valić

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović naglašava da je ova diplomatska aktivnost naročito značajna u ovom trenutku.

- Smanjenje broja priznanja nezavisnosti Kosova može uticati i na po Srbiju pozitivniji ishod pregovora Beograda i Prištine. To je posebno važno, ako se ima u vidu da taj dijalog ulazi u završnu fazu. Ne treba zanemariti ni činjenicu da se pridobijanjem veće podrške međunarodnim organizacijama smanjuje mogućnost Kosova da uđe u mnoge institucije. S tim što je sve relativno, jer zavisi od organizacije do organizacije. Videćemo da li će Kosovo moći da uđe u Interpol - podvlači Đukanović.

Dragan Đukanović
Dragan Đukanović
Foto: Media Centar

Kako kaže, ne treba imati ni prevelika očekivanja nakon poslednjih povlačenja priznanja Kosova.

- Radi se o država koje ne vode ključnu reč u vezi sa budućim statusom Kosova. Ni njihovo priznavanje Kosova nije ništa značilo osim pukog broja. Zato ne treba preuveličavai ni značaj povlačenja priznanja - tvrdi Đukanović.

Marko Savković
Marko Savković
Foto: Media Centar

Programski koordinator Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković smatra da je smanjenje broja država koje su priznale lažnu kosovsku nezavisnost značajan u simboličkom smislu.

- To pokazuje da kosovska državnost nije završena stvar i da ju je moguće osporiti. Kosovo de fakto ima državnost u smislu kontrole većeg dela teritorije, ali de jure ona jeste osporena jer ne postoji konsenzus o njoj u međunarodnim organizacijama - objašnjava Savković.

MEDIJI U REGIONU BRUJE O VEKU POBEDNIKA: "U Srbiji golema vojna vježba"

On navodi da je povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova nastavak pritiska Beograda na Prištinu dok se opet ne sedne za pregovarački sto.

- Obe strane su svesne ograničenja one druge, pa pokušavaju da iskoriste to. To je deo diplomatske igre, da se privoli druga strana. Tako je i transformacija kosovskih snaga bezbednosti u vojsku vrsta pritiska - ističe Savković.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd