Skip to main content
bolnica

21 bolnica u Srbiji NE PRIMA pacijente

Foto: Profimedia/ilustracija
Pola miliona građana ugroženo

Zbog pokvarene opreme u bolnicama, zbog nedostatka lekara i kilavog zakazivanja pregleda preko integrisanog zdravstvenog sistema IZIS, u aprilu 21 ustanova u Srbiji neće primati pacijente na specijalističke preglede, niti će raditi neophodna snimanja i analize.

Direktori bolnica u kojima su svi termini za neophodne preglede popunjeni i ka kojima gravitira čak pola miliona građana Srbije kažu da ovo nije prvi put da se zdravstveni sistem ukoči, kao i da će u maju samo pacijenti koji budu imali sreće stići u ordinaciju.

Najgora situacija je, po svemu sudeći, u Beogradu, o čemu svedoči i Milena Matić.

Nakon što je vodila decu u ULICU CRVENIH FENJERA, progovorila nastavnica: Ovo je njeno OPRAVDANJE

- Više od šest meseci čekam uput za fizijatra. Ne za sebe, već za dete. U pubertetu je, ima ravna stopala i krivi joj se kičma. Nisam ga još dočekala, svakog puta kada pozovem, doktorka mi kaže da nema slobodnih termina, i tako od oktobra. Imam utisak da je naš zdravstveni sistem tako koncipiran da te umori da bi na kraju odustao i otišao kod privatnika.

Njene reči potvrđuje i doktorka Nevenka Dimitrijevič, lekar opšte prakse, koja kaže da pacijenti po nekoliko puta dolaze samo da zakažu svoj pregled kod specijaliste, ali i da se svi termini brzo popune.

Dr Miroslav Stojanović, direktor Zdravstvenog centra u Zaječaru gde se leči više od 100.000 ljudi, navodi da u Zaječaru nije toliki problem u zakazivanju pregleda preko IZIS-a, več u manjku kadrova i kvaru aparata.

Bolnica
Foto: Profimedia/ilustracija

- Imamo čak četiri odeljenja u kojima radi po jedan specijalista. Kako mislite da se organizujemo? Nismo mađioničari. Trenutno nam ne radi CTG skener, angiosala, tri rendgena i mamograf! Puka je demagogija da nema dovoljno termina za preglede pacijenata! Nama je propisano 15 minuta po svakom pacijentu. Svaki specijalista tokom radnog vremena mora da pregleda po 28 pacijenata. Moji ih pregledaju čak po 40! I opet nemamo slobodnih termina - naglašava on.

Ništa nije bolja situacija ni u užičkoj bolnici kojoj gravitira ceo Zlatiborski okrug, ili oko 336.000 stanovnika.

"Tu će studenti moći da uče": Mesto gde je pronađeno Tijanino TELO pretvoriće se u edukativni park

- Tačno je, nema mesta za preglede u aprilu. Termini se vrlo brzo popune, jer kod nas šalju pacijente iz celog okruga. Prošlog ponedeljka dali smo termine za april, a oni su od utorka već bili popunjeni. Doduše, hitne slučajeve pregledamo čim stignu - kaže dr Karganović.

U Jagodini, kako se saznaje, lekari neće moći kod oftalmologa, a ni kod interniste.     

       

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd