fbpx
Skip to main content
Bojan Klačar

U nedelju se održavaju LOKALNI IZBORI: Direktor CESIDA objasnio zbog čega su oni važni

Foto: Media Centar
Glasaju građani Pećinaca, Mionice, Negotina, Preševa i Kostolca

Lokal kao uvertira za parlamentarne izbore? U Pećincima, Mionici, Negotinu, Preševu i Kostolcu u nedlju, 24. decembra, biće održani lokalni izbori.  Pravo glasa u tih pet opština ima čak 117.162 birača, što e biti odličan pokazatelj stanja na nivou države.

U Pećincima će 15.996 birača moći da iskoriste svoje biračko pravo na 30 biračkih mesta, a za ulazak u lokalni parlament nadmetaće se šest izbornih lista.

Četiri izborne liste proglašene su u opštini Mionica: Aleksandar Vučić - SNS, SD Mionica Milan Gavrilović Ćićovan, Ivica Dačić - SPS - JS - Dragan Marković Palma - SRS - Dr - Vojislav Šešelj i četvrta Milan Krkobabić - PUPS. U Mionici će biti 38 biračkih mesta, a pravo glasa u toj opštini ima 11.464 birača.

DOBRODOŠLI U OPŠTINU PEĆINCI: Ovde je najmanja nezaposlenost u Srbiji, a najveći industrijski razvoj

I u Negotinu, čiji lokalni parlament broji 45 odbornika, za ulazak u lokalnu skupštinu takmičiće se četiri izborne liste.  Pravo glasa u Negotinu ima ukupno 39.431 birača.

Na lokalnim izborima u Preševu učestvuje osam izbornih lista, od kojih su sedam albanske liste i grupe građana, dok se na jednoj listi okupilo šest srpskih politićčkih partija pod sloganom "Za Srbiju jedinstveno".

U Kostolcu će biti otvoreno 11 biračkih mesta, na kojima će moći da glasa 11.520 birača. Na izborima u toj opštini takmičiće se pet izbornih lista.

CIK o izlaznosti na kosovskim lokalnim izborima: Do 15č glasala četvrtina birača

Izvršni direktor CESIDA Bojan Klačar kaže da su lokalni izbori u ovim opštinama veoma važni i da dobar rezultat strankama može dati krila na beogradskim ili parlamentarnim izborima.

- Čak i da je broj birača banji od ovog koji jeste, za stranke je naročito važno da pokažu da su relevantne ne samo na najvišem nivou, već na svim nivoima. Ovi izbori su značajni jer ako stranke postignu značajan rezultat, ovi izbori mogu biti neka vrsta zamajca uoči sledećih gradskih ili parlamentarnih izbora. Tako lideri stranaka mogu izaći pred birače i govoriti na kredibilan način da su već uspeli da ostvare dobar rezultat i pokazali određenu vrstu političke snage - kaže Klačar.

Bojan Klačr
Bojan Klačr
Foto: Beoinfo

Komentarišući neobične koalicije koje će nastupiti na predstojećim izborima, Klačar ističe da je u prošlosti bila praksa da se politika na lokalu, a samim tim i koalicije, razlikuju od onih na republičkom nivou.

- Kasnije se ta praksa izgubila i sve je izjednačeno, što nije dobro. Takođe, činjenica je da su sada određene koalicije iznuđene, jer imamo dominaciju jedne partije i drugi politički akteri su prinuđeni da sarađuju kako bi uopšte uspeli da zadrže glavu iznad vode. Zanimljivo je i da su neke koalicije koje su danas čudne zapravo koalicije koje imaju neku svoju istoriju. Koalicija na Mionici - Šešelj-Dačić-Palma - neobična je za mlađe glasače, ali je u godinama za nama bila potpuno prirdna - objašnjava Klačar.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19