fbpx
Skip to main content
J=DNAKI

Drugi po redu Sajam J=DNAKI: Jednakost i uvažavanje različitosti, a evo zbog čega je to bitno za sve građane Srbije!

Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
Realizacija inicijative Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

U Beogradu se održava drugi po redu Sajam J=DNAKI koji ima za cilj da pokaže da su svi građani jednaki. Vršilac dužnosti pomoćnika ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom, Biljana Barošević, za naš portal ističe značaj održavanja Sajma i otkriva naredne projekte koje će Ministarstvo sprovoditi kako bi se dodatno poboljšao položaj osoba sa invaliditetom.

Šta je cilj Sajma J=DNAKI i kome će on najviše značiti?

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom, u hali 3A, u periodu od 23. do 27. oktobra, organizuje drugi po redu Sajam J=DNAKI, sa ciljem informisanja javnosti o rezultatima i merama koje u okviru nadležnosti ovo ministarstvo sprovodi radi unapređenja kvaliteta života svih građana, a posebno prema osetljivim grupama. Sajam J=DNAKI predstavlja realizaciju inicijative Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i tradicionalno se organizuje u periodu održavanja Međunarodnog beogradskog sajma knjiga kao jedna u nizu inovativnih i afirmativnih aktivnosti kojom ovo ministarstvo na jedinstven način, na jednom mestu i pod istim sloganom, predstavlja rezultate i primere dobrih praksi zasnovanih na pristupu da su svi građani jednaki i sa ciljem da se najosteljivije kategorije stanovništva predstave javnosti kao ravnopravni građani društva koje gradimo na principima jednakosti i uvažavanja različitosti.

Zbog čega je važno da se ovakva manifestacija svake godine održava u Srbiji?

Sajam J=DNAKI značajan je ne samo za osobe sa invaliditetom nego i za sve građane Srbije koji se suočavaju sa predrasudama. Ovaj sajam omogućava da se na jednom mestu, organizacijom različitih tribina, radionica, okruglih stolova, izložbi i promocijom dobre prakse ukaže na mogućnosti i potencijale svakog pojedinca, da se razmene stavovi i iskustva i da se zajedničkim delovanjem unaprede mere i aktivnosti koje se sprovode u cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom i drugih osetljivih grupa. Važno je napomenuti da je Beogradski sajam nakon 81 godine od osnivanja, prvi put u istoriji, za vreme prošlogodišnjeg Sajma J=DNAKI u potpunosti postao pristupačan za osobe sa invaliditetom.  U cilju poboljšanja pristupačnosti fizičkog okruženja Ministarstvo je iniciralo i u saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom realizovalo ugradnju hidrauličnih platformi koje povezuju sve hale, kao i kompletnu rekonstrukciju i izgradnju dva nova toaleta za osobe sa invaliditetom, kod hale 3A. Na ovaj način realizovane su projektne aktivnosti saveza i lokalnih udruženja u sastavu saveza, koje doprinose izjednačavanju mogućnosti osoba sa invaliditetom.

Šta će posetioci moći da vide na sajmu J=DNAKI?

Tokom trajanja Sajma J=DNAKI biće predstavljene inovativne i afirmativne aktivnosti i primeri dobre prakse koji doprinose stvaranju inkluzivnog društva uz uvažavanje specifičnosti i potreba svih građana. U neposrednom kontaktu sa građanima, informisaćemo posetioce  o postignutim rezultatima, izazovima koji će se rešavati u budućnosti i ukazati na potrebu i značaj zajedničkog delovanja radi unapređenja kvaliteta života svih građana. Kroz brojne radionice, tribine, okrugle stolove i druge kulturno-umetničke programe osobe sa invaliditetom predstaviće svoj rad i rad 34 saveza i 543 udruženja osoba sa invaliditetom iz cele Srbije. U okviru štanda Ministarstva obezbeđen je prostor na kojem će biti izložene slike i druga umetnička dela čiji su autori osobe sa invaliditetom, kao i rukotvorine, nakit i različiti predmeti koje su izradile osobe sa invaliditetom i korisnici ustanova socijalne zaštite. Na sajmu  J=DNAKI svoje aktivnosti predstaviće: Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom – NOOIS, Udruženje preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Republike Srbije – UIPS, Republički zavod za socijalnu zaštitu, Komora socijalne zaštite, Asocijacija centara socijalne zaštite, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, Nacionalna služba za zapošljavanje, Inspektorat za rad, Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu.

J=DNAKI
J=DNAKI
Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Kakav je položaj osoba sa invaliditetom u Srbiji? 

Imajući u vidu da je trajno opredeljenje Republike Srbije da omogući punu ravnopravnost svim svojim građanima, Vlada Republike Srbije i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja posebnu pažnju posvećuju unapređenju položaja osoba sa invaliditetom i ulažu velike napore u razvoj saradnje sa udruženjima osoba sa invaliditetom koja zastupaju interese svih kategorija osoba sa invaliditetom. U cilju dugoročnog pristupanja zaštiti prava i unapređenju položaja osoba sa invaliditetom Ministarstvo priprema Strategiju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom za period do 2024. godine i pratećeg Akcionog plana za realizaciju iste. Politika zaštite i unapređenja položaja osoba sa invaliditetom koju sprovodi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zasnovana je na principima socijalne uključenosti i jednakog pristupa za sve i usmerena je na poboljšanje kvaliteta aktivnosti koje udruženja osoba sa invaliditetom preduzimaju u cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, na svim nivoima. Ustanovili smo nov način rada sa savezima udruženja osoba sa invaliditetom koji se ogleda u saradnji i aktivnom uključivanju osoba sa invaliditetom u proces kreiranja i primene politika u oblasti unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, te su u partnerstvu definisane prioritetne oblasti zajedničkog delovanja.

Koji su naredni projekti koje će Ministarstvo sprovoditi kako bi se dodatno poboljšao položaj osoba sa invaliditetom, ali i dece sa posebnim potrebama?

Ministarstvo će predložiti Vladi na usvajanje Strategiju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji za period do 2024. godine sa ciljem kontinuiranog sprovođenja aktivnosti koje doprinose unapređenju položaja osoba sa invaliditetom kroz uklanjanje prepreka sa kojima se susreću u različitim oblastima društvenog života i omogućavanje uživanja svih prava na ravnopravnoj osnovi. Nastavićemo sa realizacijom  strateških projekata usmerenim na povećanje pristupačnosti institucija od javnog značaja u svim gradovima i opštinama u Srbiji. Prioritet nam je i  obezbeđivanje adekvatnih uslova za rad  osoba sa invaliditetom, s obzirom da jedan broj udruženja nema neophodnu opremu za realizaciju programskih aktivnosti i rad sa osobama sa invaliditetom, kao i da ne raspolažu adekvatnim prostornim kapacitetima i uslovima za rad.  Ministarstvo će i u budućnosti realizovati, u saradnji sa Savezima i udruženjima u Republici Srbiji realizovati projekte adaptacije, rekonstrukcije i opremanja objekata koje koriste udruženja osoba sa invaliditetom sa područja cele Republike Srbije, čime su poboljšani prostorno-tehnički uslovi za rad i obezbeđene nove moderne i opremljene prostorije za rad saveza i udruženja.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Fog
1 Beograd