fbpx
Skip to main content
Islamisti

U Srbiji 1.000 vehabija, BIA prati desetine: Džihadisti podeljeni u tri zastrašujuće grupe

Foto: Profimedia
Od hiljadu vehabija, koliko ih ima u Srbiji, njih nekoliko desetina smatra se ekstremistima i opasnim.

Ova grupa "na radaru" je BIA, koja prati njihov rad na terenu.

Počela borba do istrebljenja u SZS: Jeremić razradio plan kako da skine Đilasa

Posle hapšenja Armina A., pripadnika vehabijskog pokreta u Novom Pazaru kod koga su pripadnici BIA i policija pronašli oružje i materijal za pravljenje eksplozivnih naprava, postavlja se pitanje koliko je vehabija zapravo prisutno u Srbiji, kakve su veze tog pokreta sa drugim radikalnim islamistima, kako se organizuju i na koji način vrbuju nove članove.

- Ekstremni pripadnici vehabijskog pokreta su pod kontrolom, ali bi mogli da budu ozbiljan bezbedonosni problem, s obzirom na to da predstavljaju bazu koja bi u jednom trenutku mogla da pruži logističku podršku međunarodnom terorizmu – kaže izvor iz bezbedonosnih struktura.

džihadisti
Foto: Profimedia

Kao vođe ovog pokreta javljaju se ljudi koji su se obrazovali na teološkim fakultetima u Saudijskoj Arabiji, Jemenu, Maleziji, Egiptu i koji su po povratku preuzeli širenje ekstremnog islamskog učenja.

- Reč je o veoma obrazovanim ljudima koji po povratku u svoja mesta lako pronalaze posao imama i hodže u već postojećim džamijama. S obzirom na veze koje su nastavili da održavaju sa radikalnim islamskim centrima na Bliskom istoku, oni su inicijatori izgradnje novih džamija u kojima se okupljaju radikalni islamski pokreti – objašnjava izvor.

Vučić: Zamislite Merkelovu koja dojavljuje "Kohi"

Cilj je, kaže, da ase izvrši ideološki uticaj na lokalno muslimansko stanovništvo i da se uspostavi kontrola nad zvaničnim islamskim verskim zajednicama.

- Vehabije vrbuju mlađu populaciju muslimana koju nastoje da privuku u vehabijsko okruženje – kaže izvor.

Tri grupacije deluju na području Srbije: najbrojniji su pripadnici IS, Nusra fronta, ali ima i "usamljenih vukova" koji deluju samostalno.

Propaganda je možda i najvažnije sredstvo radikalnog islama. Internet je odigrao ključnu ulogu, ne samo u smislu informisanja, već i u procesu radikalizacije vernika, sprovođenju psihološkog rata, kao i za prikupljanje novca za potrebe ekstremista. Sajtovi koji propagiraju radikalne ideje su sve brojniji i dostupni na sve više jezika. Posredstvom njih često se plasiraju dezinformacije i iskrivljene slike o islamu.

Lokalne islamske zajednice deklarativno se protive ekstremnom tumačenju islama, ali ne čine ništa da spreče njegovo širenje.

- Posle pojave prvih vehabija u Srbiji, tradicionalni vernici tražili su da im se zabrani korišćenje džamija, ali je zahtev odbijen uz obrazloženje da se vernici ne mogu diskriminisati i podvajati. To je za vehabije značilo sigurnost i da lakše mogu da proguraju svoje ideje.

Prvi sledbenici vehabizma na ovim prostorima javili su se devedesetih godina posle priključivanja mudžahedina oružanim snagama bosanskih muslimana.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
12 Beograd