Skip to main content
 • Read more hapšenje Hronika

  Sud doneo odluku: Dvojica policajaca osuđena na dve godine zatvora zbog primanja mita

 • Read more Neobična životinsjska prijateljstva Ljubimci

  RAZNEŽIĆETE SE: Preslatka životinjska prijateljstva (VIDEO)

 • Read more Dragan Đilas, Dragan Šolak Info

  ĐILAS I ŠOLAK PROMOVIŠU "VOJSKU KOSOVA": Slušaju albanske zvaničnike kao bogove i PIŠU ONO ŠTO IM SE KAŽE

 • Read more JuTjub Vesti

  15 MILIONA DISLAJKOVA: Ovo je ubedljivo NAJNEPOPULARNIJI video na Jutjubu!

 • Read more radnici, građevina, Rusija Vesti

  Umanjene takse do 92 odsto: Dobra vest za građane i investitore u Srbiji

 • Read more Košarkaška reprezentacija Srbije Košarka

  SRBIJA JE ZEMLJA KOŠARKE: Potezi Micića i Kalinića zaludeli svet (VIDEO)

 • Read more Sergej Trifunović Info

  "Zа SerGejа i brаtа mu, nа proleće sаdim dvа jutrа duvаnа": Građani Srbije pokazali šta zaista misle o Trifunoviću

Projekat Glac

U Starom dvoru održan prijem povodom započinjanja projekta "Glac"

Foto: Tanjug/ Tanja Valic
Saradnja Arheološkog instituta u Beogradu i Sidnejskog univerziteta

Povodom započinjanja arheološkog projekta "Glac" Srbiji, u okviru koga će Arheološki institut u Beogradu i Sidnejski univerzitet početi iskopavanja na palati iz kasnog antičkog perioda u Glacu u okolini Sremske Mitrovice, večeras je u Starom dvoru priređen prijem.

PREDSEDNIK ODGOVARA NA AKTUELNE TEME: Prosečna plata do kraja godine 440-445 evra, sledeće 500!

OVO SU NOVI MINISTRI VLADE SRBIJE! (FOTO)

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je rekao da će saradnja koju će dve ugledne naučne institucije, Univerzitet u Sidneju i Arheološki institut u Beogradu, ostvariti na istraživanju antičke građevine na Glacu imati višestruku i višeznačnu korist za srpsku, evropsku i svetsku arheologiju.

- Za našu zemlju, dva najznačajnija aspekta te saradnje, tiču se zaštite kulturnog nasleđa i jačanja međunarodne saradnje u oblasti kulture -  naglasio je Vukosavljević.

Projekat Glac
Foto: Tanjug/ Tanja Valic

On je istakao da je i u nacrtu Strategije razvoja kulture u Republici Srbiji od 2017. do 2027. godine, krovnog dokumenta koje definiše opšti državni i nacionalni interes i daje ključne smernice u kulturi, Ministarstvo kulture i informisanja posebnu pažnju posvetilo oblastima zaštite kulturnog nasleđa i međunarodne saradnje.

- U najgrubljim crtama posmatrano, kulturno nasleđe je skup resursa nasleđenih iz prošlosti koje ljudi prepoznaju kao odsjaj i izražavanje svojih vrednosti, uverenja, znanja i tradicija -  rekao je Vukosavljević i istakao da je kulturno nasleđe ključna komponenta i temelj kulturnog identiteta.

U cilju jačanja institucionalnog okvira u oblasti zaštite kulturnog nasleđa Ministarstvo kulture i informisanja planira donošenje niza novih zakona i podzakonskih akata u toj oblasti.

Projekat Glac
Foto: Tanjug/ Tanja Valic

Gradski menadžer Goran Vesić je izrazio veliko zadovoljstvo zbog pokretanja projekta "Glac", važnog naučno-istraživačkog projekta.

Kako je rekao, malo je poznato da koreni srpske arheologije sežu u 1883. godinu, kada su otkrivena brojna svetski značajna nalazišta, od Vinče do Lepenskog Vira. 

- U Srbiji se nalazi veliki broj lokaliteta iz praistorije, antike i srednjeg veka, kao što su Sirmijum, Singidunum, Šarkamen, Naisus, Feliks romulijana, Caričin Grad, Viminacijum, Beogradska tvrđava, Ras, Studenica.... - naveo je Vesić i istakao je da su neki od njih uvršteni na Uneskovu listu svetskog kulturnog blaga.

Navodeći da su na lokalitetu Glac otkriveni nalazi mozaika i ukrasa sa zidova sačinjeni od skupocenih vrsta kamena, Vesić je istakao da se na osnovu tog otkrića dolazi do pretpostavke da upravo to nalazište skriva još jednu carsku palatu.

Projekat Glac
Foto: Tanjug/ Tanja Valic

Vesić je izrazio zadovoljstvo što su ponovo počela arheolška istraživanja na teritoriji Beograda i Srbije.

- Smatram da kao grad treba da se što više bavimo našim antičkim kulturnim nasleđem i da budemo svesni njegovog potencijala, ne samo u naučnom i kulturnom pogledu, već i kao bitne pretpostavke za razvoj turizma i drugih privrednih grana - naglasio je Vesić.

VESIĆ: Pozivamo Simens da ulaže u Beograd

On je istakao da veliku zahvalnost dugujemo ambasadi Australije, zbog podrške projektima koji se implementiraju na teritoriji grada Beograda, kao i zbog promocije srpske kulture.

Australija i Srbija su vezane snažnim prijateljskim vezama, iako su geografski veoma udaljene, ocenio je Vesić.

- Australijsku državu i društvo stvarali su mnogi doseljenici iz Evrope, među kojima je bilo i onih iz naše zemlje i krajeva. Australiju nisu zaobišla oba velika rata i zajedno sa Srbijom bila je na pravoj strani, što se ogleda i u nesebičnoj pomoći velikog broja australijskih žena srpskoj vojski i stanovništvu tokom Prvog Svetskog rata -  dodao je Vesić.

Projekat Glac
Foto: Tanjug/ Tanja Valic

Zvanicama se obratila ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini koja je izrazila zadovoljstvo zbog započinjanja projekta "Glac", navodeći da će to biti izuzetno značajan bilateralni projekat.

Prijemu su prisustvovali princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević kao i brojni ambasadori među kojima ambasador Velike Britanije Denis Kif, ambasador Sjedinjenih Americkih Država Kajl Skat, ambasador Nemačke Aksel Ditman i drugi. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
-3 Beograd