fbpx
Skip to main content
Miroslav Lazanski

"U VOJSKU 6 MESECI!" Lazanski detaljno o obuci rezervista! SRBIJA MORA DA REŠI VELIKI PROBLEM! (VIDEO)

Foto: Srbija Danas/ Jelena Obradović/ RTS Printscreen/ SD ilustracija
Počela je obuka za rezerviste Vojske Srbije, a ta vojna obaveza važiće za muškarce do 65 godina. Ova obuka je pre svega bitna zbog pružanja pomoći tokom elementarnih nepogoda, kaže novinar, pisac i vojno-politički komentator Miroslav Lazanski.

Miroslav Lazanski je napomenuo da mnoge zemlje nisu ni ukidale redovno služenje vojnog roka, a da mnoge, poput Nemačke i Švedske, razmišljaju da ga vrate.

- To što 200.000 mladih ljudi nije prošlo vojnu obuku predstavlja problem i za civilnu zaštitu jer se na toj vrsti obuke uvežbavaju moguće intervencije u slučaju elementarnih nepogoda - upozorava Lazanski.

VIŠE NIKADA NEĆE BITI "OLUJE" - Ni na KOSOVU ni u BOSNI: Lazanski otkrio šta Srbija MORA DA UČINI (VIDEO)

VIŠE NIKADA NEĆE BITI "OLUJE" - Ni na KOSOVU ni u BOSNI: Lazanski otkrio šta Srbija MORA DA UČINI (VIDEO)

U jeku polemika otkud plave koverte, Lazanski navodi da se u zemlji kao što je Švajcarska ranije plaćao poseban porez ukoliko niste sposobni da služite vojni rok.

- Tamo vojni rok za mladiće traje 15, 18 i 25 nedelja u zavisnosti od tipa obuke, a stariji idu na kurseve od po tri nedelje, i to svake godine do dobi od 65 godina - naveo je Lazanski.

Iako je redovno služenje vojnog roka u našem narodu bila tradicija, on je ukinut, ali je, kako smatra Lazanski, civilna zaštita osnova u svim zemljama.

- Mi smo suspendovali vojni rok, ali sada, kada je suspendovan, potrebno je znanje iz osnova pružanja pomoći u elementarnim nepogodama. Predviđena obuka od 15 dana je kratak period, tri meseca je minimalan rok da naučite osnovne tehnike, a šest meseci bi bio optimalan period za vojnu obuku - smatra vojnopolitički komentator.

"Poruka mentorima da obuzdaju Prištinu"

Kada je reč o poslednjim izjavama rukovodstva iz Prištine, Lazanski kaže da je Haradinajeva izjava o slanju tzv. kosovske vojske na sever Kosova krajnje neodgovorna i da je ona više za unutrašnju upotrebu.

SUKOB KOJI PRETI DA ZAPALI SVET: Lazanski otkrio zašto AZIJSKI GIGANT još uvek nije svetska VOJNA SILA

SUKOB KOJI PRETI DA ZAPALI SVET: Lazanski otkrio zašto AZIJSKI GIGANT još uvek nije svetska VOJNA SILA

Pozitivno ocenjuje odgovor predsednika Aleksandra Vučića i ministra odbrane Aleksandra Vulina da, ukoliko dođe do toga, imamo spremnu vojsku. Kako objašnjava, to znači da Srbija neće dozvoliti nikakav novi pogrom Srba.

- To je poruka i za Prištinu i za njihove mentore da ih obuzdaju - rekao je Lazanski.

Srbiju čekaju novi pritisci od NATO-a i Zapada! Lazanski otkrio šta će biti posle nabavke Migova od Belorusije

Srbiju čekaju novi pritisci od NATO-a i Zapada! Lazanski otkrio šta će biti posle nabavke Migova od Belorusije

Komentarišući UČK natpise na srpskim kućama i učestale pljačke, rekao je da u takvim stvarima ima elemenata čistog koristoljublja, odnosno pljačke, ali i pretnji – budući da do sada počinioci nisu bili sankcionisani.

Psihoza uperena protiv Srba trese i Hrvatsku, što pokazuju najnoviji napadi na srpske vaterpoliste u Splitu, ali i paljenje lutke sa likom srpskog poslanika u Saboru Milorada Pupovca.

- Pupovac treba da postavi pitanje u Saboru o čemu se radi ili da izađe iz hrvatske vlade - smatra Lazanski.

Milorad Pupovac
Foto: Profimedia

Napominje da je Hrvatska sve više podeljeno društvo, osim kada su u pitanju Srbi.

- Pokušavamo da imamo normalnu komunikaciju sa hrvatskim vrhom, ali odgovora sa druge strane nema - naveo je vojnopolitički komentator.

Klinton ga je nazvao NAJOPASNIJIM MESTOM na svetu: Rat bi ovde odneo skoro MILIJARDU ŽIVOTA (VIDEO)

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Vojni rok's picture

Vojni rok

Uvedite profesionalnu vojsku ostavite klince na miru. Ima mnogo besposlenih slobodnih muskaraca koji bi jedva docekali da ih drzava zaposli a poreski obaveznici ce to ionako placati. Pa zar nije odluceno da se ukine vojni rok a da ce ubuduce profesionalna vojska biti ta koja ce cuvati granice a koja ce biti vrhunsku obucena. A ne kako se kome cefne menja odluku a hvalimo se kako je budzet pun.

4 | 2

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
16 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19