Skip to main content
Bakir Izetbegović

UBI NAS JEDNA REČ: Kako je Izetbegović poslao poruku da BiH treba da prizna Kosovo

Foto: Profimedia
Izetbegović je i ranije navijao za to da BiH prizna nezavisnost Kosova, a u Beogradu je odmah najavljena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Samo mesec dana pred posetu tročlanog Predsedništva BiH Beogradu, jedna reč izazivala je haos sa obe strane Drine. Da se ovako nešto desilo pre 25 godina, bar četa dobrovoljaca bila bi spremna za front.

Ko god je pročitao prvu Tanjugovu verziju dela izjave Bakira Izetbegovića u kojoj on, kako je navedeno, bez zadrške, kratkim i jasnim „da” odgovara na konkretno pitanje „hoće li BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo”, mogao je da pomisli samo dve stvari. Prvo, ili da sam Izetbegović, inače član tročlanog Predsedništva BiH, ne poznaje kako funkcionišu organi BiH, ili drugo, da se Milorad Dodik preko noći odrekao srpstva i Srbije i iz nekog razloga dao pristanak da BiH prizna samoproglašenu kosovsku nezavisnost.

Pročitajte i:

I jedna i druga varijanta, međutim, spadaju u domen naučne fantastike. Sam Izetbegović dobro zna, a to je spomenuo i u intervjuu, da bi takvu odluku u BiH morali da podrže i predstavnici Srba iz RS, što se graniči s nemogućim.

Kao najlogičnija se, dakle, ispostavila najbanalnija varijanta – novinarske greške. Novinar Tanjuga koji je radio transkript audio-snimka nije dobro čuo šta je rečeno pa je Izetbegovićev odgovor na gore navedeno pitanje, umesto „nadam se da da”, glasio samo kratko – „da”.

I eto problema. Reagovali su svi i ne sačekavši da Tanjug sam prizna grešku, na koju mu je ukazao Izetbegovićev savetnik, i odmah potom objavi ispravku, video-snimak intervjua, širu verziju priče…

Bakir Izetbegović
Foto: Profimedia

Grudva je bačena niz padinu i zakotrljala se, garnirana drugim izjavama uzetim iz Izetbegovićevog intervjua, poput one da će, u slučaju da Republika Srpska proglasi nezavisnost „ako proizvedu drugo poluvreme, mislim da će ga izgubiti – nadam se politički, a ne vojno”.

Uprkos tome što je svima poznato kako BiH (ne) funkcioniše, te da je Izetbegović i ranije, možda ne toliko otvoreno ali sasvim sigurno navijao za to da BiH prizna nezavisnost Kosova, u Beogradu je odmah najavljena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, Dodik je iz Banjaluke poručio da je Izetbegović „srpski neprijatelj broj jedan”, a tabloidi su iskoristili šansu da na prvu stranu stave naslove poput „Bakir bi opet da kolje” ili „Bakir zabio Srbima nož u srce”. Da je tako nešto objavljeno pre 25 godina, istog dana bi se bar četa novih dobrovoljaca javila za odlazak na front.

Čak su pojedini analitičari bliski vladajućoj stranci ocenili da, prema njihovom mišljenju, nema preke potrebe za hitnim sazivanjem Saveta za nacionalnu bezbednost.

Da čitava stvar bude još apsurdnija, samo dva dana posle spornog intervjua stigla je potvrda da će članovi trojnog Predsedništva BiH 6. i 7. decembra doći u zvaničnu posetu Beogradu.

Kosovo
Foto: Profimedia

Dakle, mesec dana pred posetu, jedna reč izazivala je haos sa obe strane Drine – Sarajevo govori o namerno plasiranim lažima i izvlačenju izjava iz konteksta, dok iz Beograd uzvraćaju da je reč o, kako kaže predsednik Aleksandar Vučić, vrlo kompleksnoj Izetbegovićevoj izjavi s dalekosežnim političkim i pravnim posledicama.

Direktorka Tanjuga Branka Đukić ne misli da je sve izazvala „jedna reč”, ocenjujući da je zapravo bitna „politička poruka” koju Izetbegović šalje izjavom da je, što se njega tiče, BiH odavno trebalo da prizna nezavisnost Kosova.

Na pitanje kako je došlo do greške, ona odgovara: „Lako, kao što se to dešava u novinarstvu.” Problem je nastao zbog toga što tekst nije prenet s drugog portala, već je kucan na osnovu audio-snimka, pri čijem preslušavanju „kolega nije dobro čuo” šta je rečeno.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju Ekspresa, koji je na kioscima svakog petka

Ekspres
Ekspres
Foto: Ekspres

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd