Skip to main content
Nik Dučić

Uči decu srpski jezik: Novi komandant američke baze na Kosovu je rođak našeg čuvenog pesnika (VIDEO)

Foto: Facebook/Printscreen/Vera Marjanović
Donirao novac pravoslavnoj crkvi u SAD

Ime Nika Dučića (50), novog komandanta najveće američke vojne baze  u Evropi "Bondstil" i Multinacionalne brigade KFOR-a Istok na Kosovu, od dana kada je primio komandu izaziva veliku zainteresovanost javnosti.

Iz srpske Crkve svetog Stefana u Alhambri u Kaliforniji, čiji je parohijan i donator, saznali smo da su se molili za njegov život dok se nalazio u vojnoj službi u Ukrajini i Iraku. Sveštenstvo je otkrilo i da je u pitanju divna, pobožna porodica.

- Nikov otac Đorđe Dučić preminuo je pre 20 godina, dok mu je majka Bernis stara, ali se drži, tu je u Los Anđelesu. Njihove porodice su u SAD jako dugo, a Nik se trudi da održi kontakt sa Srbijom učeći decu, sinove Ivana i Luku i ćerku Nataliju, jeziku i pravoslavnim običajima - rekli su iz SPC u Americi.

Nik Dučić
Foto: Profimedia/Youtube/printscreen/PressClubLviv

Prvi iz porodice Dučić za Ameriku je došao Nikov deda Obrad, rođeni Trebinjac.

Oženio se Milenom Nikolić, koja je isto kao i on bila poreklom iz Hercegovine. Dobili su sina, kome je dao ime po svom ocu Đorđu. Živeli su u rudarskom gradiću Bizbi u Arizoni, gde su otvorili i kafanu Palas. Kada više nije bilo posla, otišli su za Kaliforniju.

PRIŠTINA NE ŽELI DA PRIČA O ZSO: Razgovori u Briselu završeni bez napretka

Nikova majka Bernis vodi poreklo iz ugledne hercegovačke porodice, koja je na tlo Los Anđelesa stigla među prvima, te ga, takoreći, izgradila.

- Postoje dokumenti u kojima se pominje da je njena porodica podizala zadužbine i crkve širom SAD, te da ih je lično vladika Nikolaj Velimirovič pozdravljao - piše u dostupnim spisima.

Manje je poznato da je i srpski pesnik, pisac i diplomata Jovan Dučić Nikov predak, na koga je američki komandant jako ponosan.

Dučić je na Kosovo stigao kao komandant 79. pešadijske brigade Nacionalne garde Kalifornije, a dužnost komandanta Istočnog sektora preuzeo je od pukovnika Majkla Spraginsa.

Novi komandant američke baze BONDSTIL na Kosovu - SRBIN!

Nik Dučić je završio je ratni koledž 2014. godine, a magistrirao je na Univerzitetu Merilend kao nuklearni inženjer. Visoko školovanje počeo je na Kalifornijskom politehničkom univerzitetu.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd