Skip to main content
vucic

ULAZAK U ALIJANSU NIJE PREDUSLOV ZA EU! Šef NATO u Evropi: Srbija je ponosna, pametna i posvećena bezbednosti i miru

Tanjug/Zoran Žestić
Srbija je ponosna, pametna, posvećena bezbednosti, miru i sama će doneti odluku kojoj oganizaciji će pripadati, izjavio je glavnokomandujući NATO snaga u Evropi general Tod Volters, u intervjuu za TV Prvu.

Volters je istakao kako su predsednik Aleksandar Vučić i on prethodno imali fantastičnu priliku da razgovaraju o vojnim doprinosima i saradnji snaga koje predstavljaju NATO i snaga koje predstavljaju srbiju, i tome kako treba da nastave da rade na promociji mira.

Na pitanje da li je za Srbiju možda budući uslov da pre stupanja u EU postane članica NATO-a, Volters je rekao da ti preduslovi nisu tačni.

- Ne postoji uslov za članstvo u jednoj organizaciji u vidu članstva u drugoj. Ulazak u NATO nije nikakav preduslov za članstvo u Evropskoj Uniji. Srbija je ponosna, pametna, posvećena bezbednosti, miru i sami će te doneti odluku kojoj oganizaciji ćete pripadati - poručio je vrhovni komandant NATO za Evropu.

RUSIJA ZABRINUTA ZA MLADIĆEVO ZDRAVLJE: PUTIN HITNO REAGOVAO! Haški tribunal na kolenima!

RUSIJA ZABRINUTA ZA MLADIĆEVO ZDRAVLJE: PUTIN HITNO REAGOVAO! Haški tribunal na kolenima!

RUSIJA UVELA SANKCIJE HAGU: Putinov čovek u UN očitao lekciju krvopijama! Otkrio i zašto jure radikale! (VIDEO)

RUSIJA UVELA SANKCIJE HAGU: Putinov čovek u UN očitao lekciju krvopijama! Otkrio i zašto jure radikale! (VIDEO)

Vučić sa šefom NATO-a za Evropu: Komunikacija Vojske Srbije i Kfora garant bezbednosti Srba na KiM! (FOTO)

Vučić sa šefom NATO-a za Evropu: Komunikacija Vojske Srbije i Kfora garant bezbednosti Srba na KiM! (FOTO)

Na pitanje kako tumači izostanak reakcije KFOR kada su teško naoružane specijalne jedinice kosovske policije intervenisale na severu KiM, a KFOR nije reagovao, i da li će se njegovim postavljanjem na čelo ove institucije nešto promeniti, Volters kaže da je KFOR u obavezi da predstavlja NATO prema mandatu UN.

- Njegova svrha je da podržava sigurnost i stabilnost i on će nastaviti to da radi. Svi mi imamo obavezu da sagledamo sve događaje koji se dešavaju, a naročito nakon završetka tih događaja, kako bismo našli načine na koje možemo da postanemo bolji. A kao što svi znamo, u mnogim vojnim situacijama ne možemo preterati sa komunikacijom. I ovo može biti slučaj u kom nastavljamo da nalazimo načine da komuniciramo sve brže i brže - rekao je Volters. 

Dodao je da i ovo može biti slučaj u kojem nastavljamo da nalazimo načine da komuniciramo sve brže i brže. 

vucic i volters
Tanjug/Zoran Žestić

- Kao profesionalna vojna snaga uvek revidiramo naše procese i procedure kako bismo unapredili našu brzinu i linije komunikacije - istakao je Volters.

Na pitanje da li to što se transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku dogodila bez saglasnosti NATO, a generalni sekretar Stoltenberg rekao da će se u Briselu diskutovati o tome na koji način će se sarađivati sa vojskom Kosova, a što se još nije dogodilo, znači da se NATO prećutno slaže sa postojanjem kosovske vojske, Volters kaže da KFOR ima odgovornost i da će NATO nastaviti da radi u skladu sa vojnim mandatom.

- Sve ostale diskusije koje ste pomenuli, njima se bavi političko krilo NATO, to je odgovornost generalnog sekretara i on je toga svestan u potpunosti. Ono što sam ja uradio u ime generalnog sekretara je da obezbedim da ono što se traži od KFOR-a nastavi da se sprovodi i moj fokus će ostati na tome - rekao je Volters.

Odgovarajući na pitanje da li vidi Rusiju kao pretnju za region, Volters je podvukao da je on odgovoran za vojnu saradnju NATO i Srbije. 

U tom kontekstu, glavnokomandujući NATO snaga u Evropi rekao je da mu je jedno od otkrića tokom ove posete bila neverovatna sposobnost vojske Srbije, ali da ga to uopšte nije iznenadilo. 

vucic
Tanjug/Zoran Žestić

- Mi smo imali vežbe sa vašim oficirima i vojskom. Ono što zaista inspiriše jeste da su tokom tih vežbi mnogi partneri iz NATO mnogo naučili od svojih srpskih partnera zahvaljući uslovima u kojima živite i izazovima sa kojima ste se susretali - rekao je on.

Zbog toga je važno da NATO vojnici vežbaju rame uz rame sa srpskom vojskom, da uče tehnike i taktike, zaključio je Volters i dodao da jedni od drugih možemo da naučimo i da ono što želimo da vidimo jeste konstantni mir.

General Volters pohvalio je ranije u toku dana u razgovoru sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom doprinos Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod mandatom Evropske unije i Ujedinjenih nacija, s posebnim naglaskom na angažovanje naših pripadnika u misiji u Libanu (UNIFIL). 

Kako je nastao govor Emanuela Makrona na SRPSKOM JEZIKU? Evo šta se dešavalo danima unazad!

Kako je nastao govor Emanuela Makrona na SRPSKOM JEZIKU? Evo šta se dešavalo danima unazad!

U Beograd stigao VRHOVNI KOMANDANT NATO-a: Srbiji uputio jaku PORUKU!

U Beograd stigao VRHOVNI KOMANDANT NATO-a: Srbiji uputio jaku PORUKU!

I ORGANIZATORI BILI IZNENAĐENI: Očekivali nekoliko kurtoaznih rečenica, Makron iskazao poštovanje prema Srbiji!

I ORGANIZATORI BILI IZNENAĐENI: Očekivali nekoliko kurtoaznih rečenica, Makron iskazao poštovanje prema Srbiji!

General Volters sastao se danas i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

On je u rezgovoru sa predsednikom potvrdio da će KFOR i dalje odgovorno ispunjavati svoje obaveze na Kosovu i Metohiji i pohvalio predsednika Vučića za odgovorne, mudre i hladnokrvne reakcije u kriznim situacijama na KiM. General Volters je podržao napore koje Srbija ulaže u očuvanje stabilnosti i širenje saradnje u regionu.

Tokom susreta sa Mojsilovićem potvrđeno je strateško opredeljenje Srbije kao vojno neutralne države, a razmatrane su i mogućnosti za dalji razvoj saradnje kroz postojeće mehanizme Partnerstva za mir i usvojeni Individualni akcioni plan partnerstva

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Kukavica's picture

Kukavica

Ulazak u Nato!? A pre 20 god. si sprovodio Milosrdnog Andjela gde to vodi? Vase bombe jos uvek nose zivote danasnjice i nocice minimalno jos 40god.Ameri ili se prave ili su tako rodjeni sa defektom da se zaboravlja,mislim sa pilecim mozgom? Nije nam cilj EU, mi smo takvi koji mozemo protiv celog sveta samo inat i ponos da nas povedu, zvane budale koje mogu sve.

1 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd