Utorak 19. mar 2024.
Adligat

UNEPREĐENJE SVEUKUPNIH ODNOSA DVE DRŽAVE: Održan sastanak Udruženja Adligat i Kluba prijateljstva Srbije i Malezije

Foto: Adligat
Adligat je na ovom, prvom sastanku u novom sastavu, izrazio spremnost da na svaki način podrži unapređenje odnosa dve države

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Malezijom Vuk Mirčetić i članovi te grupe razgovarali su u Domu Narodne skupštine sa šefom misije ambasade Malezije Kairulom Tazrilom Tarmizijem, o unapređenju sveukupnih odnosa između dve zemlje. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Udruženja Adligat i Kluba prijateljstva Srbije i Malezije koji je osnovan pod okriljem ovog Udruženja.

Besplatan vodič korak po korak: Kako trgovati cenom akcija

Besplatan vodič korak po korak: Kako trgovati cenom akcija

Ministar Vulin: Ne možete tražiti od nas da postanemo deo EU uslovljavajući nas da se odreknemo svojih prijatelja (VIDEO)

Ministar Vulin: Ne možete tražiti od nas da postanemo deo EU uslovljavajući nas da se odreknemo svojih prijatelja (VIDEO)

Vuletićeva politika - "život dajem, ali na poligraf ne idem ni za živu glavu": Zašto ga je pozvao SBPOK, Vučić jasan

Vuletićeva politika - "život dajem, ali na poligraf ne idem ni za živu glavu": Zašto ga je pozvao SBPOK, Vučić jasan

Adligat je na ovom, prvom sastanku u novom sastavu, izrazio spremnost da na svaki način podrži unapređenje odnosa Srbije i Malezije, kao i spremnost da sve svoje resurse i kontakte u Maleziji stavi na raspolaganje poslaničkoj grupi prijateljstva i njenom predsedniku, takođe članu Adligata, gospodinu Vuku Mirčetiću.

Vuk Mirčetić je istakao da je poslanička grupa prijateljstva sa Malezijom za svega nedelju dana porasla sa tri na devetnaest članova i podsetio na činjenicu da su diplomatski odnosi između tadašnje SFRJ  i Malezije uspostavljeni  1967. godine. Mirčetić je dodao da je Malezija ekonomski lider u svom regionu, zahvaljjući određenim aktivnostima i da tu uočava sličnosti aktivnostima koje sprovodi predsednik Aleksandar Vučić, koji takođe sprovodi aktivnosti koje čine Srbiju ekonomskim liderom u  našem regionu.

Adligat
Foto: Adligat

Mirčetić se osvrnuo na skorašnje događaje koje povezuju dva naroda, istakavši da je  fudbalski klub Crvena zvezda sklopila predugovor sa malezijskim diplomatom Muhamadom Amin Dalekom za franšizu Zvezdine akademije u Maleziji i da je pre dve godine osnovan Klub prijateljstva između Srbije i Malezije, čiji je osnivač Adligat, a predsednik Viktor Lazić.

Adligat
Foto: Adligat

Otpravnik poslova Malezije gospodin Tazril Tarmizi zahvalio se narodnim poslanicima na spremnosti da unaprede odnose sa Malezijom, istakao značaj aktivnosti Kluba prijatelja Srbije i Malezije, i izrazio spremnost da učini sve što je u njegovoj moći da odnose između naših država podigne na viši nivo.

Adligat
Foto: Adligat

- Cilj Kluba prijateljstva Srbije i Malezije jeste unapređenje odnosa  u svim oblastima dveju zemalja. U Muzeju knjige i putovanja Udruženja Adligat postoji više od dva miliona knjiga, a među njima i značajan broj knjiga iz Malezije, kao i predmeti iz ove daleke zemlje. To se ne može videti na mnogo meridijana, i može biti odlična platforma za dalju saradnju. U Maleziji je već objavljen niz tekstova o našim aktivnostima, mi tamo već radimo sa izuzetnim, dobronamernim ljudima koji će svaku kvalitetnu inicijativu iz Srbije spremno dočekati - kaže predsednik Adligata Viktor Lazić, koji je takođe učestvovao na ovom važnom sastanku.

Adligat
Foto: Adligat

Na sastanku su govorili Ljiljana Malušić i Viktor Jevtović, koji su tom prilikom istakli značaj  eventualnog ukidanja viznog režima i o unapređenje turizma.

Na kraju sastanka, sagovornici su ocenili da je  razmena iskustava  veoma značajna za oba naroda, naročito u oblasti kulture, obrazovanja i sporta.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd