fbpx
Skip to main content
Marko Đurić

USPOSTAVLJANJE NOVE SARADNJE SA NAJVEĆOM SILOM! Đurić: Srbija i Amerika na pragu redefinisanja odnosa

Foto: Profimedia
Ističe i da je Srbima nad glavom "visila" pretnja novih masovnih činova nasilja i proterivanja.

Novoimenovani ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je na tu funkciju izabran u trenutku kada su dve zemlje na pragu mogućeg redefinisanja odnosa, koji bi i pored neprijateljstva iz bliske prošlosti i nesuglasica koje i danas postoje između dve zemlje trebalo da se vrate na kolosek starog prijateljstva i savezništva.

Evo zašto ovog vikenda niko neće morati da apeluje na ljude da ostanu kod kuće

Evo zašto ovog vikenda niko neće morati da apeluje na ljude da ostanu kod kuće

NIKOLA RADOSAVLJEVIĆ – PUNA PODRŠKA PREDSEDNIKU VUČIĆU PO PITANJU KOSOVA I METOHIJE

NIKOLA RADOSAVLJEVIĆ – PUNA PODRŠKA PREDSEDNIKU VUČIĆU PO PITANJU KOSOVA I METOHIJE

PROCUREO SRAMAN ZELENOVIĆEV SNIMAK: Prozivao Đorđevića pa otkrio podli plan svog kuma Đilasa

PROCUREO SRAMAN ZELENOVIĆEV SNIMAK: Prozivao Đorđevića pa otkrio podli plan svog kuma Đilasa

Đurić je istakao da je u interesu Srbije da popravi svoj imidž u društvu i da uspostavi nove kanale saradnje sa najvećom vojnom, političkom i ekonomskom silom sveta.

- To nije odstupanje od naše zvanične politike neutralnosti, već je reč o upotpunjavanju te politike - rekao je Đurić.

Na čelu vladine Kancelarije za Kosovu i Metohiju Đurić je proveo više od sedam godina, a kao najveći uspeh izdvaja to što je očuvan kakav-takav mir, kao i političko ujedinjenje i konsolidaciju Srba u južnoj pokrajini.

- Najveći rezultat, međutim, nije materijalne prirode. U periodu u kojem sam bio na čelu Kancelarije za KiM, naši ljudi u pokrajini su iz atmosfere defetizma i gotovo beznađa ponovo izrasli u jedan ponosan i snažan kolektiv - naglasio je Đurić.

Ono što je zatekao kada je postao direktor Kancelarije za KiM, kako kaže, jesu nasleđeni sporazumi koji su vezivali ruke Srbiji na Kosovu i Metohiji.

- Srbi na Kosmetu su bili takoreći prepušteni sami sebi, posvađani i razjedinjeni, ostavljeni na milost i nemilost albanskom političkom establišmentu, koji je srpske političke predstavnike kupovao sitnim privilegijama i tretirao ih kao puku dekoraciju - dodao je.

- Danas su Srbi kadri da se političkim sredstvima i jednim glasom bore za svoj položaj i interese na Kosovu i Metohiji - kazao je nekadašnji direktor vladine kancelarije.

- Albanci veruju da im to nije u interesu. Reč je o jednom zaostalom etnocentričnom poimanju društva u kojem nema mesta za druge i drugačije i da toga nema Albanci bi uspeli da sagledaju da je prosperitet Srba na KiM u njihovom interesu - naveo je Đurić.

Naglašava i da bi Albanci voleli od Beograda da dobiju priznanje i to ne kao građansko i otvoreno društvo, već kao društvo koje počiva na ideji potpune albanske dominacije i ističe da su takva očekivanja, najblaže rečeno, nerealna.

Upitan kakva je bezbednosna situacija na KiM, Đurić odgovara da je situacija u Nagorno-Karabahu otreznila i one koji su bili podsmešljivi prema stalnim upozorenjima Srbije da je KiM i dalje bure baruta koje može da eksplodira ukoliko se njime neodgovorno rukuje i da na KiM i danas postoje brojni destabilizujući faktori.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Fog
9 Beograd