fbpx
Skip to main content
Fakultet

Usvojen Zakon o visokom obrazovanju: Za budžet potrebno 48 ESP bodova

Foto: Srbija Danas
Usvojeno i ozvaničeno na sednici

Skupština Srbije usvojila je večeras Zakon o visokom obrazovanju, koji predviđa da je uslov za rangiranje za upis u narednu studentsku godinu na teret budžeta 48 ESP bodova. 

Evropska unija izdvaja 27,4 miliona evra za reformu obrazovanja u Srbiji

Šarčević najavio DRASTIČNE PROMENE u obrazovanju: Potpisana NOVA odluka koja se tiče finansija u Srbiji

Takođe, zakon predviđa formiranje Saveta poslodavaca na svakoj visokoškolskoj ustanovi, kako bi se uspostavila veza visokog obrazovanja i privede.

Za usvajanje zakona glasalo je 134 poslanika koliko ih je i bilo u sali, a glasanje je trajalo oko sat vremena.

Filološki fakultet
Foto: Profimedia

Pre glasanja o zakonu u celini, zasedali su skupštinski odbori za obrazovanje i za ustavna pitanja i zakonodavstvo kako bi se novim amandmanom međusobno usaglasili prethodno prihvaćeni amandmani na taj zakon. 

Zakon o visokom obrazovanju značajno unapređuje sistem akreditacije kroz osnivanje Nacionalnog tela za akreditaciju, uvode novi standardi, kao i postupak žalbe i procedure za izdavanje dozvole za rad i upis studenata tek nakon završene akreditacije.

Vlada utvrdila dva predloga zakona o obrazovanju

Novim rešenjima daje se prilika nastavnicima, istraživačima i studentima da osnivaju "spin-off" i "start-up" kompanije, kao i mogućnost angažovanja u nastavi eksperta iz privrede.

Predviđa se i uvođenje kratkih programa studija i studija uz rad koji omogućavaju sticanje praktičnih znanja i veština u skladu sa potrebama tržišta rada. 

Brnabić o saradnji s Kinom u oblasti obrazovanja: Na omladini leži budućnost

Kroz jedinstveni informacioni sistem prosvete uvode se registri akreditovanih studijskih programa, zaposlenih i studenata, kojima se dodeljuje Jedinstveni obrazovni broj za praćenje napretka u visokom obrazovanju i osnova za uvođenje novog sistema finansiranja.

Skupština je prethodno usvojila i Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Glasanje o tom zakonu trajalo je skoro tri sata zbog velikog broja amandmana o kojima se parlament izjašnjavao.

 

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
20 Beograd