fbpx
Skip to main content
Parada Vojska Srbije

Uvodi se DUALNO OBRAZOVANJE u Vojsku RS: Spremamo kadar za rad na održavanju MIGOVA!

Foto: Profimedia
Time se uvode i dva NOVA obrazovna PROFILA

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministar odbrane Zoran Ðorđević potpisali su danas Sporazum o saradnji dva ministarstva u procesu uvođenja dualnog obrazovanja u obrazovni sistem za potrebe Vojske Srbije, a kojim se predviđa školovanje za pet profila u Vazduhoplovnoj akademiji po modelu dualnog obrazovanja.

PREDSEDNIK IDE U ZVANIČNU POSETU KINE: Biće proglašen za počasnog građanina Pekinga

Šarčević je rekao je potpisivanje Sporazuma svečan i značajan momenat kako za razvoj obrazovanja u Srbiji, tako i za saradnju sa Ministarstvom odbrane.

- Dualno obrazovanje uzelo je značajno maha u našem obrazovnom sistemu, a najbolji primer za onaj deo razvoja privrede namenske industrije koje je u zamahu - rekao je Šarčević.

mladen-sarcevic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

On je istakao da je namenska industrija bitna i da je ministarstvo neko ko tu mora da bude partner.

Ministar Ðorđević rekao je da je reč o jednom od važnijih sporazuma, jer je za svako društvo, pa i naše, najbitnije obrzovanje i kultura.

- U tom smislu Ministarstvo odbrane jeste neko ko predvodi i želi da ide korak ispred vremena i da bude u svemu prvi. Tako i u ovim stvarima želimo da budemo prvi i da naš Univerzitet odbrane, naša Vojna akademija, Fakultet VMA, ali i srednja vojna gimnazija budu ustanove koje će biti reper i ustanove za primer svim drugim ustanovama kako i na koji način treba da rade i edukuju mlad kadar - rekao je Ðorđević.

Srbija ubacuje novo matursko pitanje za devojčice, šta misle o abortusu?!

On se zahvalio ministru Šarčeviću na podršci koju je dao i sve mu onome što radi za Ministarstvo odbrane.

- Dualno obrazovanje će svakako unaprediti rad Ministarstva odbrane i kadar koji dolazi i koji će u narednom peridu završiti školovanje. Siguran sam da će biti mnogo obučeniji i sposobniji da rade svoje poslove kako u našem ministarstvu tako i u našoj namenskoj industriji - rekao je Ðorđević.

Zoran Đorđević
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Sporazum omogućava da se učenici pet obrazovnih profila u Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu od naredne školske godine obrazuju po modelu dualnog obrazovanja.

Ti učenici će u budućnosti raditi na održavanju aviona MIG29 i novih helikoptera.

Srbija nabavlja defanzivno oružje: Migovi nisu bombarderi, već lovci presretači

Takođe, Sporazumom se daje podrška unapređenju namenske industrije uvođenjem dva nova obrazovna profila. 

Obrazovni profili "tehničar naoružanja" i "tehničar za municiju i raketne sisteme" biće podržani i od fabrika namenske industrije Sloboda, Crvena zastava, Prvi partizan... koje će od nove školske godine primiti učenike na rad.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
20 Beograd