fbpx
Skip to main content
Pretnje uništenjem manastira Visoki Dečani

UŽAS: Sava Janjić se još 2015. godine zalagao da lažna država Kosovo postane član UNESKO!

Foto: Profimedia
Ono što Srbija pokušava da spreči po svaku cenu, iguman bi poklonio Albancima

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić još 2015. zalagao se za članstvo tzv. Kosova u UNESKO. Ono što Srbija pokušava da spreči po svaku cenu, Sava Janjić bi poklonio Albancima.

Kako su objavile KM Novine 2. novembra 2015. godine, Sava Janjić poslao je u svet poruku dan pre glasanja o prijemu separatista na teritoriji KiM u UNESKO i podržao tu inicijativu, predloživši samo da se ona na kratko odloži!

Tada se iguman Sava Janjić obratio javnosti, sasvim očigledno svetskoj, jer je obraćanje na engleskom jeziku. Za ovu priliku je obezbedio i prevod što često nije slučaj za njegova obraćanja na stranom jeziku.

Počinjući svoje obraćanje "zabrinutošću" i "prevashodnim ciljem" da se srpske svetinje zaštite, Sava Janjić je nastavio podsećanjem da su i dve srpske crkve obijene ovih dana a onda postepeno birao sve popustljiviji pristup da bi na kraju i podržao KiM u UNESKO ka samostalnu teritoriju i to u dva navrata, pišu KM Novine.

Izražavajući sumnju zbog velikog "raskoraka" između "zakona" albanskih separatista i njihovih akcija na terenu, Janjić je naveo da se ne može verovati u ideju da bi to bila dobra zaštita srpskih manastira. Takođe je naveo i uvređenost pogrešnim učenjem u albanskim školama da su srpski monasi okupirali "njihove" svetinje što nikako nije tačno ali oni nisu mnogo protiv toga da Šiptari sve konce imaju u svojim rukama. "Oni" su, inače, koji sada predstavljaju uzurpiranu i još uvek pod uređenjem koje je rezultat crkvenog puča i uzurpacije vlasti u Eparhiji raško - prizrenskoj i koji sada obitavaju u bezakonju.

- Mi kao Crkva verujemo da bi članstvo Kosova u UNESKU trebalo da bude odloženo dok Beograd i Priština, u okviru dijaloga u Briselu koji se odvija pod pokroviteljstvom EU, jasno ne definišu mehanizme institucionalne zaštite naših svetinja na Kosovu i Metohiji - rekao je Janjić.

Visoki Dečani
Visoki Dečani
Foto: Profimedia

Znači - odloženo, ali ne sprečeno!

Ne jednom, već dvaput u istoj poruci Janjić podržava takozvano "Kosovo" u UNESKO i zaključuje:

- Sa ovom porukom izražavam iskrenu nadu u ime naše Crkve da će UNESKO odložiti prijem Kosova u ovu organizaciju i ohrabriti dijalog i zaštiti kulturnu baštinu - doslovno kaže Janjić i to u prevodu koji je sam ponudio! 

2.000 izbeglih Srba ipak ne ide na krsnu slavu u Đakovicu: Poslali Tačiju JASNU PORUKU

Sava Janjić je već pokazao da su mu od Srba draži Tači i Haradinaj, a ne smemo zaboraviti ni stravične optužbe koje je izneo na račun srpskog naroda, poput onih da su Srbi podjednako krivi za NATO bombardovanje 1999. kao i Albanci, ali i da pravdu treba da nam deli Haški tribunal.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd