clear sky
7°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Sastali se Vučić i Borel: Srbija ne nudi kompromis dok se ne ukinu prištinske takse (FOTO)

31.01.2020. 12:10 14:38
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel došao je u svoju prvu posetu Beogradu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel stigao je u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" ga je dočekao šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

U srdačnom susretu, Dačić je Borelu poželeo dobrodošlicu i uspešne sastanke koje će imati sa najvišim zvaničnicima naše zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

SADA JE PRAVI TRENUTAK DA REZERVIŠETE LETOVANJE !SAMO U TRAVELLAND-U POPUSTI DO 58% KOJI ISTIČU DANAS I SUTRA!

SADA JE PRAVI TRENUTAK DA REZERVIŠETE LETOVANJE !SAMO U TRAVELLAND-U POPUSTI DO 58% KOJI ISTIČU DANAS I SUTRA!

"VUČIĆ JEDINI NA BALKANU VODI BEZUSLOVNU MIROVNU POLITIKU" Vojska Srbije zahvalna svojoj državi i predsedniku

"VUČIĆ JEDINI NA BALKANU VODI BEZUSLOVNU MIROVNU POLITIKU" Vojska Srbije zahvalna svojoj državi i predsedniku

Stiže odgovor na francuski NON PEJPER: Hoće li Srbija biti vraćena na početak pregovora sa EU?

Stiže odgovor na francuski NON PEJPER: Hoće li Srbija biti vraćena na početak pregovora sa EU?

O situaciji u Crnoj Gori

O situaciji u Crnoj Gori i hapšenje koje se jutros desilo Borelj je rekao da nije upoznat sa konkretnim slučajem, a predsednik Srbije rekao je će sačekati da vidi izvešaj o detaljima.

- Bićemo uvek uz svoj narod, ali moramo da poštujemo i da znamo da postoji druga država. Izražavam negativan stav i to je bezveze, ali ja ne znam šta se dogodilo. Mogu samo da kažem da mi je teško i da mi je žao, jer taj čovek pripada našem rodu - kazao je Vučić.

Izjave za medije

-Vrlo sam srećan što smo danas mogli da ugostimo Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, našeg prijatelja Žozepa Borela. Srećan sam što smo imali dobre i iskrene razgovore. Zahvalio sam se Žozepu Borelu da postavi ličnog izaslanika i za to što se zalaže za Srbiju. Ali što se tiče odnosa sa Prištinom, sve što smo mislili više ne važi. Ne vidim nikakav kompromis ni kako bi on mogao da izgleda u budućnosti, ali od kompromisa ne sme ni da se odustane. Mi moramo da pokušamo da radimo na kompromisnim rešenjima. Razgovarali smo o važnim stvarima, ali ponavljam da bez ukidanja taksi, nema nikakvih pregovora ni kompromisa. Rekao sam Borelu da smo mi najbrže rastuća zemlja u ekonomskom smislu na Zapadnom Balkanu, 4,1 nam je rast. To je bolje od svih prognoza i najava. Da bismo ovo očuvali potrebno je ne samo da čuvamo mir i stabilnost, već i da radimo sve ono što smo radili na pitanju inicijative ''Mali šengen''. Mi nemamo samo da radimo na dijalogu sa Prištinom, nego moramo da radimo na tome da naši ljudi vide korist i da nastavimo evropskim putem - rekao je Vučić. 

Kako je Vučić rekao da je uveren da u EU postoji prostor da se ne ide tehnokratskim i birokratskim putem.

- Na današnji dan visina javnog duga je 48,2 odsto. Razgovarali smo o našim odnosima sa Rusijom i Kinom. Ja sam rekao da je Srbija na evropskom putu nesumnjivo. Očekujem da nam nemačka i duge zemlje pomoglu da te odnose razvijemo još - naveo je Vučić i dodao: 

- Čitav naš region dobio je iskrenog prijatelja i čoveka koji će biti iskren prema nama, mi ćemo imati još neke razgovore, nadam se ne pod lupom javnosti. On je ponovio ono što je EU govorila u bezbroj navrata, a to je da bez rešenja dijaloga sa Prištinom evropska perspetiva Srbije ne postoji. Ako ne možemo u EU, da bar nemamo granice sa Evropskom unijom, to bi bilo lakše za naše ljude, za našu ekonomiju, privredu - poručio je predsednik. 

Predsednik je rekao da će razgovore sa Borelom nastaviti večeras i sutra.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

Obraćanje šefa diplomatije EU

- Naglasio sam predsedniku Vučiću ličnu posvećenost u posredovanju u dijalogu Beograda i Prištine, i nadam se da ću pomoći na najbolji način da Zapadni Balkan ima bolju perspektivu u Evropskoj uniji - rekao je Borelj.

Borelj je rekao da je Srbija ključan partner Evropske unije i da je sama EU posvećena pristupanju Srbije, ali da to podrazumeva veće napore sa obe strane. 

- Mislim da postoji važan posao koji treba da se uradi, i da se obnove razgovori između Beograda i Prištine, a kada se to desi, EU će biti spremna da nastavi pregovore. Mi moramo snažnije da se angažujemo nego proteklih meseci u posredovanju tim razgovorima, i zato sam sa predsednikom Srbije razgovarao o tome da se imenuje izalasnik koji će pregovarati o dijalogu. On će biti angažovan jer ja nisam siguran da ću imati vremena da se dovoljno angažujem za dijalog Beograda i Prištine - kazao je Borelj.

Pitanja novinara

Odgovarajući na pitanja novinara, Žosep Borel kaže da nema razlike u pristupima Amerike i EU.

- Vašington je moćan, ali ne može da ponudi stolicu (tzv.) Kosovu u UN, jer postoje druge zemlje koje se pitaju i (tzv.) Kosovo mora priznati celokupna međunarodna zajednica - rekao je Borel.

Predsednik Vučić kaže da je bilo reči o propuštenim šansama.

- Pokušaj rešavnja kosovskog čvora donosi najteži mogući teret. Kada smo krenuili da govorimo o tome, ne postoji niko u Evropi ko nije izgovorio najgore reči, gadosti i neistine o meni, Srbiji, ali i o Albancima, kao da se to pitanje ticalo svih drugih, a samo nas ne. Svi drugi, sem nas, odlučivali su o tome. Otvorili su Pandorinu kutiju i kada ih pitam zašto su to uradili, odgovora nema - kaže Vučić i dodaje da Srbi moraju da se naviknu na to da nas doživljavaju kao gubitnike, kao nekoga ko mora da plati visoku cenu za događaje iz 90-ih.

- U našem je interesu da vodimo razgovore i nađemo rešenje, samo ne znam kako. Ipak, ne pada mi na pamet da od toga odustanem i da se za to ne borim - kaže predsednik. Dodaje da smo mnogo izgubili, te da je važno da nam deca ostaju ovde i grade svoju budućnost. Srbija plaća najveću cenu, zato nas je malo - rekao je predsednik Srbije.

Kada je reč o povlačenjima priznanja, Vučić kaže da Srbija radi svoj posao i da ne priznajemo Kosovo kao nezavisnu državu.

- Ko ste vi da 13 godina posle potpisivanja Cefta sporazuma uvodite anticivilizacijske takse? A onda tražite da prestanemo da radimo na povlačenjima, pa da nam onda ukinete takse. To nije jednako! - kaže Vučić.

Dodaje da se mora napraviti razlika u tome ko je u regionu napred po ekonomskim integracijama, po ekonomiji, a da bi "najradije svih šest zemalja strpali u jedan koš". Ističe da moramo da razgovaramo i da je jasno da Albanci neće odustati od kosovske nezavisnosti, a ni da zemlje EU koje su priznale Kosovo neće promeniti svoj stav.

Sastanak sa Vučićem

Borel, koji je došao u prvu zvaničnu posetu Beogradu, sastao se prvo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a nakon sastanka predviđene su izjave za medije.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Sastanku sa predsednikom Vučićem prisustvuje i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Susret sa Vučićem

Nakon susreta sa Ivicom Dačić na aerodromu, šef diplomatije EU došao je u Predsedništvo gde ga je dočekao predsednik Srbije. 

- Čast mi je da Vam poželim dobrodošlicu! - predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je visokom predstavniku Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepu Borelu. 

Svečani doček na aerodromu

Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel na aerodromu "Nikola Tesla" ga je dočekao šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Ivica Dačić
Ivica Dačić / Izvor: Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

U 15.30 časova predviđen je sastanak Borela sa premijerkom Anom Brnabić. Borel će se tokom dvodnevne posete sastati i sa predstavnicima političkih stranaka i civilnog društva.

Šef diplomatije EU, koji je u četvrtak boravio u Prištini, rekao je uoči dolaska da njegova prva zvanična poseta Zapadnom Balkanu pokazuje predanost EU perspektivi regiona, njegovoj stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu. On je dodao da će Zapadni Balkan biti prioritet tokom njegovog mandata na mestu šefa EU diplomatije.

Tokom boravka na Kosovu Borel je razgovarao sa predsednikom privremenih institucija u Prištini Hašimom Tačijem i stranačkim i nevladinim predstavnicima.

Borel je nakon sastanka sa Tačijem rekao da će EU posredovati u dijalogu izmedu Prištine i Beograda, bez nadmetanja sa specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine američkog predsednika Donalda Terampa, Ričardom Grenelom.

Predsednik Srbije primio ministra spoljnih poslova Tadžikistana: Intenziviranje saradnje dve zemlje, potencijala ima mnogo

Predsednik Srbije primio ministra spoljnih poslova Tadžikistana: Intenziviranje saradnje dve zemlje, potencijala ima mnogo

Vučić popio rakiju sa drugom iz detinjstva, pa ispričao KAKO SU SE POTUKLI: Potez predsednika oduševio građane (VIDEO)

Vučić popio rakiju sa drugom iz detinjstva, pa ispričao KAKO SU SE POTUKLI: Potez predsednika oduševio građane (VIDEO)

Ministar Vulin: Može Đukanović da izmišlja pretnje ali ne može od Srbije da traži da ne brine o Srbima

Ministar Vulin: Može Đukanović da izmišlja pretnje ali ne može od Srbije da traži da ne brine o Srbima

Deda Goci od Vučića dobio VOZ! Poslao PREDSEDNIKU pismo, želja mu ubrzo ISPUNJENA!

Deda Goci od Vučića dobio VOZ! Poslao PREDSEDNIKU pismo, želja mu ubrzo ISPUNJENA!

Urnebesno, pogledajte kako ĐILAS ŠAMARA svoje političke saborce "KAD LJUBAV ZABOLI" (VIDEO)

Urnebesno, pogledajte kako ĐILAS ŠAMARA svoje političke saborce "KAD LJUBAV ZABOLI" (VIDEO)

 

Piše:
Srbija Danas
31.01.2020. 12:10 14:38