clear sky
7°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1484
usd
109.6792
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"ZLOUPOTREBOM NEĆETE MOĆI NIKOGA DA IMPRESIONIRATE!": Oglasio se novi predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić (VIDEO)

02.08.2022. 10:11
Piše:
Srbija Danas
Konstitutivna sednica
Konstitutivna sednica / Izvor: Foto: Srbija Danas/Saša Džambić
Poslanici Narodne skupštine Srbije završili su glasanje za predsednika Skupštine.

Na dnevnom redu sednice, koja je poćela u 10 sati, je izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

KONSTITUISANA SKUPŠTINA SRBIJE: Poslanici položili zakletve (FOTO/VIDEO)

KONSTITUISANA SKUPŠTINA SRBIJE: Poslanici položili zakletve (FOTO/VIDEO)

CRNOGORCI OSUDILI "RUSKU AGRESIJU": Skupština CG usvojila Rezoluciju o Ukrajini

CRNOGORCI OSUDILI "RUSKU AGRESIJU": Skupština CG usvojila Rezoluciju o Ukrajini

OPŠTI RAT U OPOZICIJI: Skupština još nije ni konstituisana, a njima glavna briga ko će da sedne u fotelju (VIDEO)

OPŠTI RAT U OPOZICIJI: Skupština još nije ni konstituisana, a njima glavna briga ko će da sedne u fotelju (VIDEO)

Prvo obraćanje novog predsednika Skupštine

- Čestitam svima na položenoj zakletvi i započetom mandatu. Najpre poslaničkoj grupi Aleksandar Vučić "Zajedno možemo sve" na predlogu i podršci, kao i drugim poslaničkim grupama sa kojima smo u koaliciji i onima koje su me podržale. Želim da zahvalim svima vama koji ste tokom ove diskusije tokom ova dva dana izrazili podršku našoj državnoj politici. To je pokazatelj razumevanja za važnost trenutka koji je sve više nego lak. To smatram najvažnijim. Vi koji niste podržavali našu državnu politiku, ali koji ste govorili najteže stvari na račun naše politike, na šta imate pravo, želim da vam kažem da pokušaje da na bahat način i zloupotrebom nećete moći nikoga da impresionirate. Ne očekujte da ćete na taj način da promenite volju naroda koji su izabrali na demokratski način. Svi smo imali predstavnike u RIK, a ta komisija je donela odluku jednoglasno. Svi su tamo podigli ruke da su rezultati izbora potpuno legitimni. Boravak svakog od nas u ovoj sali pokazatelj je šta mislimo o izborima u našoj zemlji - rekao je Orlić.

Odluka je doneta!

Doktor Vladimir Orlić javnim glasanjem izabran je za predsednika Skupštine Srbije. Glasanje je izvršeno prozivkom narodnih poslanika. Za su glasala 154 narodna poslanika. 

Završeno glasanje, čeka se konačna odluka

 Glasanje za predsednika skupštine je završeno, kroz par minuta konačna odluka biće objavljena. 

Počelo glasanje za predsednika skupštine

Glasanje za predsednika Skupštine je u toku. 

Predsedavajući je rekao da je jedini kandidat za predsednika Skupštine Srbije Vladimir Orlić i pozvao poslanike da odluče da li će glasati javno ili tajno.

Završena rasprava, proglašena pauza od 15 minuta

Po završetku rasprave, poslanici su otišli na petnaestominutnu pauzu.

Rasprava u toku, obeležila je polemika najvećih partija pozicije i opozicije

 Raspravu u parlamentu obeležila je polemika između aktuelne premijerke Ane Brnabić i poslanice SSP Marinike Tepić

Sledi pauza od 15 minuta. 

Glasanje za predsednika Narodne skupštine Srbije

U Narodnoj skupštini je nastavljena konstitutivna sednica 13. saziva i počela je rasprava o drugoj tački dnevnog reda, izbor predsednika parlamenta.

Predsedavajući Vladeta Janković rekao je da je za novog predsednika predložen jedan kandidat, Vladimir Orlić, izabran sa liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve".

Potom je šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov obrazlaže predlog da predsednik Skupštine Srbije bude Vladimir Orlić.

 Sednica je počela burno, nakon sto je Janković predstavio poslaničke grupe i šefove, započele su čarke između šefa poslaničke grupe SNS Milenka Jovanova i Zorana Lutovca i DS.

 - Gospodine Lutovce, nemojte da dobacujete, posle ćete da bežite. Juče ste postavili presedan i mi se ponašamo u skladu s tim, aplaudiraćemo - nakon čega je usledio aplauz naprednjaka.

Jovanov je naveo da je nakon sjajne pobede na izborima koji su prethodili ovom sazivu skupštine, ukupna situacija u svetu dodatno iskomplikovana sukobom u Ukrajini.

- Parlament će imati teška vremena pred sobom, a namera nam je da ga vodi osoba koja može, ume i zna da sledi srpsku politiku u narednom periodu - ni istočnu, ni zapadnu, ni severnu, ni južnu, samo onu koja je u interesu Srbije. Ne želimo da se ponašamo kao navijači, ne želimo da učestvujemo u karikiranju filma "Tri karte za Holivud" gde se selo deli na one koji podržavaju Ruse i one koji podržavaju Amerikance, već da sačuvamo zemlju stradanja, razaranja i naš narod umiranja - kazao je Jovanov.

Ističe da iz tog razloga predlažu Orlića jer su uvereni da on može taj zadatak da ispuni jer je iskustan poslanik.

Naveo je da su građani juče mogli da vide dve slike parlamenta, jednu koju je poslala opozicija u ovom sazivu, a koja se, kako je rekao, odnosila na kršenje poslovnika i zloupotrebu mesta predsedavajućeg.

U tom smislu, kaže da je tim neregularnostima najjasnije aplaudirao "čovek kojeg zovu Solunac", aludirajući na sadašnjeg poslanika Narodne stanke Borislava Novakovića, čije se ime vezuje sa tzv. " aferu Solun" - kada 2001. godine, prilikom glasanja o Zakonu o radu, opozicija tvrdila da Novanović, tada poslanik DS-a, nije bio u sali, već da je neko koristio njegovu poslaničku karticu dok je on bio na službenom putu u Solunu.

- Sada je on uzor demokratije - Bora Solunac čovek koji je kršio zakone fizike, ovo je jedina osoba u istoriji čovečanstva koja je bila u isto vreme na dva mesta - kazao je Jovanov.

Dodao je da su građani, sa druge strane, imali priliku da vide drugu sliku parlamenta na kojoj se razgovara, dogovara, na kojoj su mogli da se vide i oni iz opozicije kako "obleću" oko Orlića tražeći još neki odbor za njih.

- Zato hoćemo Orlića, jer je tolerantan. Apsolutno tolerantan pristup Orlića omogućio je nezapamćenu zastupljenost opozicije u ovom domu - kazao je Jovanov.

Poslanici imaju pet sati za raspravu o predloženom kandidatu. Šef poslaničke grupe SNS obrazložio je biografiju kandidata za predsednika Skupštine Vladimira Orlića. Nakon toga, za reč su se javili predstavnici opozicije, koji su zamerili što je koalicioni partner, misleći na SVM, bolje obrazložio kandidata nego stranka koja ga predlaže.

Šef poslaničkog kluba Dveri Boško Obradović podeljeno je govorio o Orliću. S jedne strane, zamerio mu je dosadašnji netolerantni nastup u javnosti, dok je s druge strane, pohvalio njegovu biografiju.

Poslanik SDPS Branimir Jovanović najavio je da će ta poslanička grupa podržati Valdimira Orlića za predsednika parlamenta.

On je rekao i da je postugnuta veća reprezentativnost u parlamentu nakon što je cenzus spušten sa pet na tri odsto, dodajući da je formirano 15 poslaničkih klubova.

Vladimir Gajić, poslanik Narodne stranke, ocenio je da Ana Brnabić ne mže da sedi u poslaničkoj klupi, jer je i dalje predsednica Vlade Srbije u tehničkom mandatu, a član Vlade ne može biti poslanik.

Gajić je istakao da ona obavlja funkciju do izbora nove Vlade i da će ona prestati da bude premijerka kada parlament izabere novu Vladu.

Premijerka Ana Brnabić odgovorila je Radomiru Lazoviću, šefu Poslaničke grupe "Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo".

- Imenom i prezimenom ste me prozvali već tri puta. Naši građani koji prate ovaj prenos pomislili bi da ste vi opsednuti mnome, ali to nije tako. Samo da objasnim. Pouzdano znam da je govor koji ste pročitali pre dva dana lično pisala Viola Fon Kramon, tako da je Viola opsednuta mnome – kazala je Brnabić.

- Ne iznosim optužbe, iznosim činjenice. Tu koaliciju je napravila Viola Fon Kramon, i to je javno rekla. Fon Kramon ih je ugurala u parlament, zahvaljujući tome što je Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka bila dovoljno demokratična da spusti cenzus sa pet na tri odsto. Pa su se jedva dokopali parlamenta, da bi onda ona njima pisala govore i ovde diktirala šta treba da kažu, koga da napadnu i koju politiku da promovišu. Politika koju promovišu, kada kažu da se bore da u Srbiji bude bolje, odnosno da Srbija bude bolje mesto za život, je ta da pod tačkom jedan priznamo republiku Kosovo kao nezavisnu državu, što su rekli tokom kampanje.

Predsedavajući je odredio pauzu u trajanju od sat vremena i pozvao šefove poslaničkih klubova na konsultacije. Nakon toga će biti nastavljena diskusija.

Nakon pauze javna rasprava ponovo je počela. 

Tokom rasprave o predlogu SNS da predsednik skupštine bude Vladimir Orlić, poslanici su izneli različite stavove o njegovom poslaničkom delovanju i dok su predstavnici vladajuće većine, najavljujući podršku, isticali njegove sposobnosti, opozicija smatra da mu nedostaje kultura dijaloga, zbog čega mu neće dati glas.

Šef poslaničke grupe SVM-a Balint Pastor rekao je da će njihovi podržati Orlića, podsećajući da je funkcija predsednika parlamenta druga po značaju, po Ustavu Srbije.

Pastor je dodao i da će SVM i u ovom sazivu biti u koaliciji sa SNS, da će potpisati i koalicioni sporazum, što je i ranije bio slučaj, ali da će u parlamentu biti u koaliciji i sa zajedničkim koalicionim partnerima, SPS-om.

Šef poslanika Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekao je da će JS podržati Orlića, navodeći da će njegov izbor doprineti kontinuitetu donošenja zakona, od kojih korist imaju građani.

Podršku Orliću pružiće i Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) najavio je poslanik Branimir Jovanović, izrazivši uverenje da će Orlić na najbolji način predstavljati parlament, čemu u prilog ide i njegovo iskustvo, jer iza sebe ima već četiri skupštinska mandata.

I poslanička grupa PUPS - Solidarnost i pravda podržaće predlog SNS-a za predsednika parlamenta, a šef te poslaničke grupe Stefan Krkobabić kaže za Orlića da je najbolji predstavnik njihove većine.

Sa druge strane, šef poslaničke grupe "Evropski regioni - Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina", Aleksandar Olenik rekao je da oni neće glasati za Orlića, jer ga, kaže, nisu predložili ni građani, ni poslanici, već predsednik SNS-a Aleksandar Vučić.

Olenik je naveo i da Orlić na "svoje ime i prezime ne bi prešao nijedan cenzus".

Šef poslaničke grupe "Dveri - Patriotski blok" Boško Obradović rekao je da će podržati "novog" Orlića u njegovom radu, ali da neće glasati za njega kada za to dođe red.

Obradović je rekao da nije siguran da je Orlić najbolji kandidat, jer do sada nije pokazao "širinu u smislu parlamentarne kulture, debate", već je, kako kaže, poznat po tome da voli da prekida one koji ne misle kao on, što baca senku na njegovu izvanrednu biografiju.

Ipak, Obradović je naveo i da bi SNS trebalo da se ponosi takvim kadrom, koji je, kaže, za razliku od drugih "sa plagiranim diplomama", odličan kandidat.

Dodao je da je Orlić i tokom konsultacija koje su se održavale prethodnih dana u parlamentu pokazao toleranciju, spremnost za razgovor i dogovor, zbog čega ga nazvao "novim".

- Želeo bih da novi Orlić predsedava, ali pošto ne znamo da li će biti stari ili novi, nećemo glasati - kaže Obradović dodajući da podržava i podmlađivanje kadrova SNS-a.

Šef poslaničke grupe "Zeleno-levi klub-Ne davimo Beograd-Moramo" Radomir Lazović je rekao da neće pružiti podršku Orliću za predsednika parlamenta, jer je, kaže, odgovoran za "ubijanje demokratije".

Ni poslanička grupa "Moramo - Zajedno" neće podržati predlog da Orlić bude predsednik parlament, a Nebojša Zelenović je rekao da je on neprimerenim rečnikom, klevetama, učestvovao u "obračunima" sa neistomišljenicima.

Dodao je i da su u konsultacijama o radu parlamenta shvatili da Orlić ne razume funkciju skupštine.

Poslanik Narodne Vladimir Gajić, javio se po povredi Poslovnika jer, kako tvrdi, Ana Brnabić ne može u isto vreme da vrši dve funkcije, da bude istovremeno i poslanik i premijer u tehničkoj vladi.

Ni poslanička grupa Narodne stranka neće podržati Orlića za predsednika parlamenta, a šef te poslaničke grupe Miroslav Aleksić rekao je da bi voleo da Orlić od danas pokaže "drugo lice", ali da u to "čisto sumnja".

Predsednica Zavetnika Milica Ðurđević Stamenkovski navela je da je Vladimir Orlić iskusan političar, da zna odredbe zakona, i pozvala ga da bude predsednik svih narodnih poslanika.

- Ono što budete radili kao predsednik Skupštine ostaće u istoriji srpskog parlamentarizma - kazala je Ðurđević.

Ističući da će Zavetnici služiti odbrani svakog "pedlja Srbije", ona je pozvala Srpsku listu da napusti institucije jednostrano proglašenog Kosova.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenio je da politička biografija Vladimira Orlića ne kandiduje za mesto predsednika parlamenta.

- Od Orlića zavisi da li će zaštititi poslanike opozicije od napada poslanika vlasti - kazao je Lutovac.

Drugi dan konstitutivne sednice

Poslanici su već počeli da pristižu u Dom Narodne skupštine.

Među prvim su stigli lider i poslanik JS Dragan Marković Palma, Miloš Vučević SNS, dr Marija Zdravković, kao i najstariji poslanik koji predsedava Skupštinom do izbora novog predsednika parlamenta, Vladeta Janković, Balint Pastor SVM.

Vladeta Janković, kao najstariji poslanik prvo je pročitao pravilnik rada sednice i potreban broj ljudi da bi se sa radom počelo. 

Nakon utvrđivanja da je 197 poslanika, predsedavajući je pročitao koje su poslaničke grupe tu. Druga tačka na dnevnom redu današnjeg rada jeste glasanje za predsednika Skupštine.

Kao najveća stranka, SNS je za predsednika parlamenta predložila dugogodišnjeg poslanika Vladimira Orlića.

Budući saziv parlamenta imaće sedam potpredsedničkih mesta od kojih su tri predviđena za opoziciju, pa bi tih sedam mesta trebalo da pripadne poslaničkim klubovima SNS, SPS, SVM, SPP, S SP, DS i koalicija Nade.

Za sada je poznato da će opozicija za potpredsednike predložiti – klub oko SSP-a Borka Stefanovića, Nada – Božidara Delića, a DS, zajedno sa Narodom, Ne davimo Beograd i Zajedno – Zorana Lutovca.

Kada je reč o najvećoj parlamentarnoj stranci - SNS, šef poslaničke grupe te stranke u parlamentu Milenko Jovanov rekao je tokom jučerašnjeg zasedanja da će podržati izbor Vladimira Orlića za predsednika parlamenta i Sandre Božić za potpredsednicu.

Socijalistička partija Srbije će kandidovati Snežanu Paunović za potpredsednika Narodne skupštine, ispred Saveza vovođanskih Mađara to će kao i u prethodnom sazivu biti Elvira Kovač, dok se predstavnici Stranke pravde i pomirenja još nisu izjasnili o svom kandidatu za potpredsednika Skupštine.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Prva konstitutivna sednica

Konstitutivna sednica novog saziva parlamenta počela je u ponedeljak, potvrdom mandata novim poslanicima sa 12 izbornih lista koje su dobile poverenje građana na parlamentarnim izborima 3. aprila.

Novi saziv parlamenta čini 120 poslanika sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", 38 sa liste "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije", a 31 sa liste "Ivica Dačić - Premijer Srbije".

Lista "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju" ima 15 poslaničkih mesta, koalicija "Moramo" 13 mandata, lista "Boško Obradović - Srpski pokret Dveri -POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije" 10 mandata, koliko i lista "Milica Ðurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici".

Pet poslaničkih mesta pripalo je listi "Savez vojvođanskih Mađara", tri listi "Muftijin amanet - SPP - Usame Zukorlić", dva koaliciji "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Zajedno za Vojvodinu", koliko i listi "SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin", dok "Koalicija Albanaca doline" ima jednog poslanika.

Piše:
Srbija Danas
02.08.2022. 10:11