fbpx
Skip to main content
vucic

Vučić na obeležavanju Operacije Halijard: Amerikanci, zapitajte se da li ste zbog sukoba sa globalnim silama žrtvovali najlojalnijeg saveznika i stali protiv nas!

Tanjug/​Tanja Valić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i američki amabasador Kajl Skot prisustvovali su obeležavanju 75. godišnjice operacija Halijard (Vazdušni most) u selu Pranjani.
11:03
Predsednik odgovara na pitanja novinara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije hteo posebno da komentariše deklaraciju koju je u BiH donela stranka Bakira Izetbegovića.

- Srbija se zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma, svako drugo rešenje bez toga ne bi vodilo u najboljem smeru - rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše bojkot Demokratske stranke, Vučić kaže da se nikada nije mešao u njihove odnose. 

vucic
Tanjug/​Tanja Valić

- Ne bih da govorim pred stranim gostima o bojkotu Demokratske stranke, pusti te, njihova posla.To u Rektoratu je izraz nemoći, želje da izazovete intervenciju polcije i da je ugrožena autonomija Univerziteta, nećete to videte. Što ulazite u kratkim pantalonama u Rektorat, imaš 30 godina, a predstavnik si studenata. Zamislite da moja ćerka ide u jasnice da protestuje. Meni je samo da Rektorat funkcioniše. Komoru javnih izvršitelja su oni osnovali u maju 2012. godine, oni su juče betonirali one koje su sami birali i postavili. Oni nam uveli taj izvršiteljski sistem i na kraju mi krivi, valjda zato što poštujemo pravni poredak - naveo je Vučić.

Govoreći o Džonu Boltonu, predsednik je rekao:

- Sa Džonom Boltonom sam razgovarao telefonom, nama se dopadao njegov stav po pitanju Kosova i Metohije. Svakako ćemo razgovarati sa Pompeom i drugim predstavnicima, nastavićemo da tražimo zajednički imenitelj i sa Albancima i Amerikancima i da dođemo do nekog dogovora.

10:40
Vučić: Nikada nećemo prihvatiti promenu prošlosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je bilo zabranjeno bilo učiti da su američke trupe išle da sruše komandne centre nacističke Nemačke u Rumuniji.

vucic
Tanjug/​Tanja Valić

- Mnogima je Srbija bila spas, narod u Pranjanima i ovom kraju bio je ne spas ne samo za njih i njihove porodice, već i za važnu operaciju 1944. Ja sam ponosan da smo mi Srbi od početka sukoba bili antifašistički nastrojeni i to pokazali kroz žestok otpor partizanske zajednice. Ovo vam je primer kako se kraljeva vojska žestoko sukobila sa nacističkom vojskom. Srbi su bili ti koji su podizali ustanke, to je dokaz koliko je Srbija platila cenu u svojoj borbi protiv fašizma. Zato nikada nećemo prihvatiti revizionizam istorije i promenu prošlosti, da jedan tako napaćeni narod proglašavaju za fašistički i agresorski. Sa ponosom ćemo da nosimo srpsko ime. Samo četiri naroda su proporcionalno stradali više od nas - rekao je Vučić.

Ja sam zahvalan američkim prijateljima što su čuvali od zaborava Operaciju Halijard, rekao je Vučić i dodao da je vlada je dodelila 150.000 evra za prve radove na ovom prostoru.

- Hoćemo da ovaj prostor bude upisan kao mesto herojstva i prijateljstva američkog i srpskog naroda - rekao je predsednik.

vucic
Tanjug/​Tanja Valić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je ambasadoru SAD Kajlu Skatu, koji odlazi sa te funkcije, na popravljanju srpsko-američkih odnosa.

- Zapitajte se da li ste i svi zbog globalnih sukoba sa drugim silama žrtvovali najlojalnijeg saveznika i prijatelja i i stali na stranu protiv nas - rekao je Vučić.

- Nisu nam se interesi uvek poklapali pre svega po pitanju KiM, ali i po drugim pitanjima. Nije lako Srbima u Republici Srpskoj kada se sete naših odnosa sa SAD, ali mi moramo da se zapitamo dragi Srbi, zamislite posle ovakvog veličanstvenog savzništva u Drugom i Prvom svetskom ratu da napravimo od Amerikanaca velike neprijatelje, gde smo to pogrešili. Amerikanci, zapitajte se da li ste i vi zbog svojih globalnih sukoba žrtvovali jednog od najvećeg saveznika na prostoru bivše Jugoslavije. Nećete vi zbog Srbije da menjate svoju spoljnu politiku, ali vas molim prenesite stejt departmentu prenesite molbu. Neću da vodim zemlju, a da Ameriku imam za neprijatelja. Srbiji je bilo dosta krvi, propadanja, hoćemo posao i autoputeve, hoćemo da žuivimo bolje, taj naš vapaj molim vas da razumete - rekao je Vučić.

10:30
Američki ambasador Skot: Rođeni su kao seljaci, ali su postali junaci, naši junaci

Ambasador SAD Kajl Skat rekao je da ovo velika godišnjica svetlog primere hrabrosti i da su obični ljudi ušli u istoriju.

skot
Foto: Tanjug/Printscreen

- Rođeni su kao seljaci i svi su uvučeni u rat ne svojom krivicom, ali su postali junaci, srpski junaci, američki junaci, naši junaci. Uz pomoć hrabrih Srba su zaštitili strance i pružili im skloništa, iscelili rane, jer su svi bili braća u borbi protiv zajedničkog neprijatelja. Svojom humanošću pokazali su humanizam bez premca, pružili neviđeni rizik kako bi pomogli borcima. Došao sam da izrazim zahvalnost, SA nikada neće zaboraviti hrabrost spskog naroda i ovog naroda iz Pranjana, a uveren sam da to mogu reći i u ime drugih saveznika.

10:25 
Komandant Komande specijalnih operacija za Evropu Kirk Smit: Hrabre srpske porodice primili su ih, hranili, brinuli

Komandant Komande specijalnih operacija za Evropu Kirk Smit rekao je da su vazduhoplovci koji su završili u Srbiji 1944. godine bili na važnoj misiji protiv nacističke Nemačke, ali nisu znali šta ih čeka ako se avion sruši.

pranjane
Foto: Tanjug/Printscreen

- Hrabre srpske porodice primili su ih, hranili, brinuli su se o njiovim povredama. Mnogi Srbi su ubijeni jer su ih čuvali, vi ste za njih rizikovali sve. Barem 8.000 Srba pomoglo je našim borcima da izgrade avionsku pistu. Drago mi je što sam na ovom polju i što imam priliku da vam u ime SAD kažem veliko hvala, vaša dela nikada neće biti zaboravljena.

10:20
Pukovnik Vojske Srbije u penziji Zlatomir Grujić: Nema većeg primera ljudskosti i junaštva

pranjani
Foto: Tanjug/Printscreen

Pukovnik Vojske Srbije u penziji Zlatomir Grujić rekao je da nema većeg primera ljudskosti i junaštva od onoga što su učinili stanovnici Pranjana spasivši od nacističkih logora američke avijatičare.

10:13
Predsednik Fondacije Halijard Džon Kapelo: Hvala ljudima koji su im pomogli da se oporave i da odu kući

pranjane
Foto: Tanjug/Printscreen
 
10:10
Nakon intoniranja američke himne, ambasador Kajl Skot je položio venac 

skot
Tanjug/​Tanja Valić
 
10:08
Nakon intoniranja himne "Bože pravde", predsednik Srbije Aleksandar Vučić je položio venac 

vucic
Tanjug/​Tanja Valić

Na početku obeležavanja delegacije SAD, Italije, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Poljske, opštine Gornji Milanovac, porodice Karađorđević i Fondacije Halijard položile su vence na spomenik "Aerodrom slobode i ratnog savezništva SAD i trupa generala Draže Mihailovića", a potom su intonirane himne Srbije i SAD.

10:04
Predsednik Srbije stigao na svečanost

Manifestacija povodom godišnjice počiela je u 10:00 časova.

vucic
Tanjug/​Tanja Valić

Obeležavanje Operacije Halijard organizuju Ambasada SAD i Fondacija Halijard, a godišnjici prisustvuje i američki ambasador Kajl Skat zajedno sa zvaničnicima Srbije i predstavnicima drugih savezničkih zemalja koje su učestvovale u toj operaciji spasavanja.

KINGSI VIŠE NEĆE BITI ISTI: Amerikanci ODUŠEVLJENI Bogdanovom DOMINACIJOM, porede ga sa ovom VELIKOM ZVEZDOM (FOTO)

KINGSI VIŠE NEĆE BITI ISTI: Amerikanci ODUŠEVLJENI Bogdanovom DOMINACIJOM, porede ga sa ovom VELIKOM ZVEZDOM (FOTO)

SVI SE PITAJU DA LI ĆE PREUZETI ORLOVE: Ova njegova izjava OTKLANJA sve dileme!

SVI SE PITAJU DA LI ĆE PREUZETI ORLOVE: Ova njegova izjava OTKLANJA sve dileme!

PORED NJEGA BOBI IZGLEDA KAO BEBICA: Predstavljamo vam NAJVIŠEG SRPSKOG košarkaša (VIDEO)

PORED NJEGA BOBI IZGLEDA KAO BEBICA: Predstavljamo vam NAJVIŠEG SRPSKOG košarkaša (VIDEO)

Operacija Halijard je bila najveća operacija spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca ikada. Spasavanje je organizovano od avgusta do decembra 1944. godine, sa pista napravljenim u ruralnim delovima Nemcima okupirane Srbije. Preko 500 vazduhoplovaca je evakuisano iz Pranjana, zahvaljujući nesebičnoj podršci srpskog naroda, koji se brinuo o vazduhoplovcima, i izgradio pistu kako bi omogućio njihovo spasavanje, podsetila je amabasada.

pranjane
Tanjug/​Tanja Valić

Potomci nekoliko spašenih američkih vazduhoplovaca su doputovali u svoju prvu posetu Srbiji kako bi se upoznali sa potomcima porodica koje su spasile njihove očeve i učestvovali na obeležavanju godišnjice.

Takođe, nekoliko visoko rangiranih vojnih zvaničnika SAD će učestvovati u ovim događajima da bi odali poštu nasleđu ovih hrabrih porodica.

U Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" sinoć je otvorena i izložba "75. godišnjica spasilačke Misije Halijard", a ambasador SAD Kajl Skot rekao je da će SAD zauvek biti zahvalne srpskim saveznicima koji su u Pranjanima spasli 500 američkih pilota u Drugom svetskom ratu.

Skot, koji je otvorio izložbu, rekao je da je Misija "Halijard" bila najveća misija te vrste u istoriji ratovanja.

Američki ambasador Skot: SAD će uvek biti zahvalne srpskim saveznicima

Američki ambasador Skot: SAD će uvek biti zahvalne srpskim saveznicima

IZ MOSKVE STIGLA POTVRDA! Medvedev stiže u Srbiju na poziv Vučića

IZ MOSKVE STIGLA POTVRDA! Medvedev stiže u Srbiju na poziv Vučića

SRBIJA UZ POMOĆ VATIKANA ULAZI U EVROPSKU UNIJU! Papina inicijativa ima uticaj na Brisel

SRBIJA UZ POMOĆ VATIKANA ULAZI U EVROPSKU UNIJU! Papina inicijativa ima uticaj na Brisel

"Bili smo saveznici, rame uz rame, protiv zajedničkog neprijatelja", rekao je Skot, koji je otvorio izložbu i koji je govorio o misiji u kojoj su savezničke vazdušne snage krenule u napad na nacističke položaje u Rumuniji.

Ambasador SAD je rekao da je 500 američkih pilota spaseno zahvaljujući hrabrosti i prijateljstvu srpskog naroda.

"I ova izložba priča nam tu priču i daje nam delić uvida u istoriju", kaže Skot i navodi da se nada da će mnogi prisutni na izložbi u nedelju biti i na obeležavanju 75 godina Misije "Halijard" u Pranjanima.

On je naveo da će u Pranjanima, gde je lokalno stanovništvo pre 75 godina štitilo i brinulo se o američkim pilotima, biti obeležena godišnjica Misije "Halijard" za koju je naveo da je doprinela izgradnji mostova prijateljstva između Srbije i SAD.

+ Pošalji komentar 11 Pogledaj sve komentare
Tresimesi1's picture

Tresimesi1

Zapravo postavlja se pitanje da li je Amerika uopšte ikada bila naš saveznik. Istorija nije onakva kakvom je predstavljaju. Samo je gledala svoje podle interese.

0 | 0
Marko's picture

Marko

Onda su Amerika i Srbija saradjivale i pomagale jedna drugoj, a bilo bi još bolje kada bi to i danas bio slučaj...

0 | 0
Mare's picture

Mare

Predsednik je postavio odlicno pitanje.

0 | 0
Aco's picture

Aco

Veliki dan na podsecanje na nekadasnje prijateljstvo.

0 | 0
milan's picture

milan

Jak saveznik kao sto je SAD je uvek potreban Srbiji. Sigurno ce imati vise koristi od nas nego od nasih suseda.

0 | 0
nervozna_mala's picture

nervozna_mala

Mi smo sigurno najlojalniji saveznik ikada, ko god nas podrzava stacemo uz njih.Amerikanci su na gubitku.

0 | 0
una's picture

una

Nas predsednik je uputio pravo pitanje

0 | 0
ceca's picture

ceca

Još jednom je ukazano na herojsku borbu Srba protiv okupatora.

0 | 0
ceca's picture

ceca

Srbija nikad neće prihvatiti promenu istorije.

0 | 0
Sasa's picture

Sasa

Predsednik dobro kaze.

0 | 0
Srbija danas's picture

Srbija danas

Nikada necemo moci ici u evrpsku zajednicu zasto samo zato sto amerika stoji izatoga englenska francjska i astrija i nemacka zato su i pomsgsli albancima smerikanci dta kao oni neznsju da je kosovo srbija i sve zemlje koje su priznsle kosovo kao nezavisnu zemlju nemaju pojima ocemu seradi tek sada kafa su upoznati sa celom istinom neke zemlje nisu priznale kosovo sli se neradi o tome radi se

0 | 0

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
13 Beograd