Utorak 19. mar 2024.
Aleksandar Vučić

VUČIĆ NA OBELEŽAVANJU DANA EVROPE: Cilj Srbije je punopravno članstvo u EU i kompromisno rešenje za KiM! (FOTO/VIDEO)

FOTO TANJUG: TARA RADOVANOVIĆ
Dan Evrope obeležava se širom Srbije tokom celog meseca maja.

Proslava Dana Evrope počela je večeras, 8. maja, svečanošću na kojoj je prisustvo ograničeno, ali se očekuju i druge aktivnosti tokom ovog meseca.

"Imamo obavezu da govorimo da se ovakav zločin ne bi ponovio" Vučić poslao jasnu poruku svim građanima Srbije i RS

"Imamo obavezu da govorimo da se ovakav zločin ne bi ponovio" Vučić poslao jasnu poruku svim građanima Srbije i RS

Vučić sutra Handkeu uručuje orden: Svečanost će se održati u zgradi Generalnog sekretarijata

Vučić sutra Handkeu uručuje orden: Svečanost će se održati u zgradi Generalnog sekretarijata

"BEZ KULTURE SEĆANJA NEMA SNAGE U BUDUĆNOSTI" Predsednik Vučić uputio snažnu poruku iz Srpske

"BEZ KULTURE SEĆANJA NEMA SNAGE U BUDUĆNOSTI" Predsednik Vučić uputio snažnu poruku iz Srpske

Podsetimo, kako je najavljeno, održaće se i karavan EU koji 9. maja polazi na put iz Beograda i koji će obići još deset gradova u Srbiji, prenos koncerta elektronske muzike sa Golubačke tvrdjave, i da će se od 10. maja radnim danima emitovati "Priče iz Srbije".

Svečanošću koja je počela prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef delegacije Evropske unije Sem Fabrici. Kako je saopšteno iz Delegacije EU, u okviru programa predviđeno je i obraćanje ambasadora Fabricija i predsednika Vučića.

Obraćanje predsednika Vučića

Na početku obraćanja, predsednik se zahvalio svima prisutnima i čestitao predstojeći Dan Evrope.

Vučić je, čestitajući svima u Srbiji i EU Dan Evrope, podsetio da je 9.maj i dan kada se slavi i velika pobeda slobode, izvojevana uz ogromne žrtve.

- Dok su užasi rata tinjali, a Evropa lečila rane iz Drugog svetskog rata, ona je imala i ljude poput Roberta Šumana, koji su shvatali da se samo na pomirenju naroda i njihovom zajedništvu može stvarati budućnost - rekao je Vučić na prijemu povodom Dana Evrope.

Ukazao je da su evropski narodi imali hrabrosti da u nedavnim protivnicima vidi buduće saveznike.

- Šumanova vizionarska ideja da će mir biti sačuvan, ako stvaralačke snage budu srazmerne opasnostima koje prete, da će Evropa izroniti iz konkretnih dostignuća, donela je istinsku pobedu novopronađenog poverenja i veru u ujedinjenje različitosti u miru i solidarnosti - rekao je Vučić.

On je poručio da tu veru, iako ne izgleda uvek tako, ima i Srbija, kao i nadu da će naša konkretna dostignuća, na dugom i ne lakom putu do članstva u EU biti adekvatno vrednovana.

- I da će Srbija uz vašu pomoć, podršku i kritiku postati zemlja koju ćete rado videti u evropskoj zajednici nacija. Verujem da bismo i mi našom podrškom, pomoći I kritikom doprineli da EU postane još bolje mesto za život - rekao je Vučić.

Punopravno članstvo u EU, uz kompromisno rešenje za pitanje Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i Srbiju učinimo uređenom i uspešnom što bi značilo da jesmo na dobrom, evropskom putu, poručio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da moramo još mnogo napora da uložimo u reforme, ne što to neko traži od nas, već zato što znamo da to nama i zemlji donosi boljitak. Istakao je i da su posebno važne važne reforme u vladavini prava kojima se, kaže, sada pristupa sa mnogo više odgovornosti.

- Kod nas postoji neka trka u tome ko će da kaže da je više za Evropu, a ko ispod žita kaže da je manje za Evropu. Evropa ne pripada samo onima koji bi da iskoriste evropski novac, ne pripada onima u vladi koji kažu da su na evropskom putu jer smatraju da time sprecavaju opoziciju da dođe na vlast, ni onima koji smatraju da je to jedini put da se vlasti dočepaju. Svima nama pripada, ali ne možemo da uzmemo iz Evrope samo ono što nam se sviđa, a da ne prihvatamo ono što nam se ne sviđa - objasnio je on.

Znam, dodao je, koliko nama u Srbiji nije lako kada čujemo kritike u vezi Kosova, kao i iz oblasti vladavine prava.

Sam sam se uverio da smo mi ti koji nismo pridali dovoljno pažnje i posvećen pristup gorućim problemima iz te oblasti. Verujem da ćemo većim elanom uspeti da promenimo odnos građana Srbije i dobijemo veće poštovanje EU na tome što radimo“, istakao je on.

Vučić je istakao i da je EU nesumnjivo najveći donator, investitor, i daleko najvažniji trgovinski partner Srbije i podsetio da se oko dve trećine svih trgovinskih poslova i još više uslužnih delatnosti vezuje za EU, te da su to činjenice, sviđalo se nekome ili ne.

Ukazao je da je pre sedam godina kada je postao predsednik vlade u firmama koje su dolazile iz zemalja EU bilo zaposleno tri puta manje ljudi nego danas.

- To pokazuje koliko smo uprkso svim problemima uspeli da uradimo mnogo toga zajedničkog i napravimo dobre rezultate, da ljudima obezbedimo život, sigurnost na poslu, da pokažemo da možemo da brinemo više o njima - rekao je Vučić podsećajući i na veliku pomoć EU u oblasti obrazovanja.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Printscreen

Rekao je da je prilikom nedavne posete EU, koju je ocenio najboljom do sada, Srbija dobila dodatnu podršku infrastrukturnim projektima pre svega za modernizaciju, odnosno gotovo izgradnju nove pruge Beograd-Niš-Preševo.

To je, kaže, potvrđeno u pismu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, ističući da je to najlepše pismo koje je dobio do sada iz Brisela.

- Zahvalan sam Fon der Lajen što je istakla da je to prekretnica u našim odnosima. Jeste prekretnica, jer ta podrška prevazilazi sve što smo zajedno uradili i kada pogledate razmere i snagu značaj tog projekta - kazao je on.

Rekao je da Srbija i njeni građani smatraju Evropu svojom kućom i da zato želimo da damo koliko možemo svoj doprinos miru, kroz regionalno povezivanje, Berlinsku konferenciju i mini Šengen.

- Ohrabren porukom evropskih zvaničnika nadam se da ću moći uskoro da ih ugostim, kako bi razgovarali o daljem ubrzanju našeg evropskog puta - zaključio je Vučić.

Obraćanje Sema Fabricija

Svečanost koja se održava u Skupštini grada Beograda započela je izvođenjem himne Republike Srbije i himne Evropske unije, 9. Betovenove simfonije koja je poznata pod nazivom "Oda radosti", ali u modernizovanoj verziji.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Printscreen

Prisutnima se prvo obratio šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici koji je pozdravio sve goste i poželeo im srdačnu dobrodošlicu.

- Ja se svima svim srcem zahvaljujem što smo se okupili uči godišnjice Šumanove deklaracije. Evropa je tada bila slaba. Izašla je iz rata, iz Holokausta. U proteklih sedam decenijia mi smo ispunili tu ambiciju sa trajnim mirom - rekao je Fabrici.

Govoreći o savremenim izazovima, Fabrici je rekao da epidemija korona virsua predstavlja poslednji stres koji testira jedinstvo Evropske unije.

- Kovid je poslednji stres izazov i EU je pokazala spremnost da reaguje. Prvi put smo uspostavili jedinstven mehanizam za distribuciju medicinske opreme i vakcina. Pandemija nas nije sprečila da postignemo novi konsenzus za buduće decenije. Nije preusmerila ni naš fokus za Zapadni Balkan: Mnogo je posla pred nama, ali čvrsto stojimo na tom putu - rekao je Fabrici i naglasio da je EU izvezla oko 200 miliona vakcina protiv kovida.

UMETNIČKA INSTALACIJA MAPA EVROPE

Dan Evrope je praznik koji se obeležava povodom predstavljanja predloga kreiranja organizovane Evrope od strane Roberta Šumana 9. maja 1945. godine. Ovaj predlog poneo je naziv "Šumanova deklaracija" i smatra se pretečom uspostavljanja Evropske unije.

Na Savetu Evropske unije održanom u Milanu 1985. godine, usvojen je predlog da se svake godine obeležava Dan Evrope.

U svetlu toga što nakon izlaska iz teškog perioda pandemje Srbiju i EU čekaju novi zajednicki projekti i zadaci, saradanja i rast, na kraju svečanosti ambasador Fabrici i predsendik Srbije posadili su biljke na mapu Evrope koja je instalacija, odnosno pobednički rad devet studenata FPN-a koje je Delegacija EU raspisala povodom Dana Evrope.

Na taj način poslata je poruka mira, rasta, solidarnosti i zelene agende Evrope, kako bio EU bila jača i čvršća.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd