Utorak 19. mar 2024.
Aleksandar Vučić

SVEČANOŠĆU OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM Vučić odrecitovao "Krvavu bajku" pa poručio: Svakom budućem Hitleru Beograd će reći NE

Foto: SD/Ilustracija/RTS Printscreen
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu koje se održalo u beogradskom Nardonom pozorištu.

Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu prisustvovli su i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministri u Vladi Srbije, Nikola Selaković, Branko Ružić, Nebojša Stefanović, Gordana Čomić, Aleksandar Vulin, Darija Kisića Tepavčević, Zlatibor Lončar, Tomislav Momirović, Jadranka Joksimović, Nenad Popović i Maja Gojković.

Prisustvovao je i direktor BIA Bratislav Gašića, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i politički predstavnici Srba sa KiM. Svečanost u Narodnom pozorištu je organizovao vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu - 9. maj, kao državni praznik u Srbiji, obeležava se nizom događaja tokom vikenda, od polaganja venaca, preko koncerata do vatrometa, a tim povodom sa Savske terase uz najviše vojne počasti oglasila se i počasna artiljerijska paljba.

Grad Beograd, Ruski dom u Beogradu i Besmrtni puk povodom proslave Dana pobede nad fašizmom i obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata organizovali su niz dvodnevnih svečanosti, uz podršku, brojnih medijskih partnera i organizacija posvećenih negovanju kulture sećanja.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik je svoje obraćanje započeo sa stihovima "Krvave bajke" Desanke Maksimović. 

- Ovi stihovi najbolje opisuju tragediju srpskog naroda. Sva stradanja u Drugom svetskom ratu. Teško je govoriti na današnji dan... Mnogo je onih koji džalata pretvore u žrtve, a žrtve u dželata. Mnogo je onih koji bi da preokrenu istoriju. Naše je da ne krijemo istinu, već da otvoreno govorimo. Nije ludo što i danas gledamo u regionu prekrajanje istorije i istine - rekao je predsednik.

- Nevine žrtve su kao Hrist... nedužna jagnjad - dodao je Vučić.

- Nećemo i ne smemo da zaboravimo. Jer ako zaboravimo, pristaćemo na ono protiv čega smo se decenijama i decenijama borili. Nijedan drugi narod osim Srba nije tako jasno i glasno rekao, predvodili smo antifašističke borbe i uspeli. Srbija neće da pristane da zaboravi na fašizam. Pobednici pišu istoriju onakva kakva jeste. Nećemo da pristanemo na poniženje onih koji su dok je Beograd bio rušen, Hitlerovu vojsku dočekivali sa cvećem - rekao je Vučić i dodao:

- Od srpskih žrtava mnogi su napravili dželate, prikrivajući svoje zločine - rekao je predsednik i podvukao da je ponosan na činjenicu da predvodi generaciju koja neće pognuti glavu ni pred kojim strahom.

- Možete vređati svakoga od nas, ali kao predsednik vam ne dajem da vređate jasenovačke žrtve. I kada kažete da sam drzak i bezobrazan, odgovaram vam - biću još drskiji i još bezobrazniji. Srbija napreduje mnogo bolje od vas, ali vam i želi da napredujete isto toliko, a ne da se bavite nama. 

- Trag nečoveštva ostao je kao živa rana u kolektivnom sećanju sprskog naroda, nemoguće je pomenuti sva mesta stradanja. Šta je ubica čija kama usmrti nerođeno dete, šta je sistem koji ljude tera u smrt, preobaća u drugu veru, proteruje. To je iskonsko zlo, i da ne krijemo, srpski stradalni narod je bio žrtva, a nevine žrtve su svete.

Obraćanje Milorada Dodika

- Postavlja se pitanje - kako smo sve to prošli, odakle nam energije? 

- Teške su naše pobede, pa tako je teška i ova iz 1945. godine. Srbi su bili na meti fašizma. Desilo se da je Jasenovac posle oslobađanja Beograda, likvidirao Srbe. Na samom početku rata Pavelić je rekao "Ne smeš biti tolerantan prema Srbima". Ja kao potomak Kozare, naravno da sam ponosan ali i tužan zato što je moja Kozara izgubila gotovo svo stanovništvo - rekao je Dodik.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd