fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

POTPISAN IPA SPORAZUM: Srbija dobija 156 miliona evra bespovratne pomoći (FOTO/VIDEO)

Tanjug/Zoran Žestić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvao je danas potpisivanju Finansijskog sporazuma za drugi deo Akcionog IPA programa za 2020. godinu

Potpisivanje je obavljeno u 13 sati u Palati "Srbija", a sporazum su potpisali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici.

Stručnjak savetuje: POSLEDICE MOGU BITI OZBILJNE! Evo koje simptome kod dece ne smete da ignorišete!

Stručnjak savetuje: POSLEDICE MOGU BITI OZBILJNE! Evo koje simptome kod dece ne smete da ignorišete!

Vučić sutra na otvaranju fabrike "Kyungshin Cable" u Smederevskoj Palanci

Vučić sutra na otvaranju fabrike "Kyungshin Cable" u Smederevskoj Palanci

"SNAŽNA VOJSKA JE STUB STABILNE DRŽAVE" Vučić čestitao Dan Vojske Srbije

"SNAŽNA VOJSKA JE STUB STABILNE DRŽAVE" Vučić čestitao Dan Vojske Srbije

Nakon ceremonije potpisivanja sporazuma usledilo je obraćanje javnosti predsednika Vučića i prisutnih.

Obraćanje predsednika Srbije

Predsednik Srbije pozdravio je prisutne i istakao da mu je veliko zadovoljstvo što ima priliku da pozdravi 27 ambasadora EU i sve visoke zvaničnike. 

- Danas smo dobili 86 miliona evra bespovratne pomoći, beskrajno hvala Evropskoj uniji, ali i građanima koji su mogli da potroše novac na bilo šta drugo u svojim zemljama.

Kako je rekao, novac će biti uložen u projekte strukturalnog tipa, od razvoja obrazovanja i preduzetništva do napretka u oblasti vladavine prava, pa do energetike i zelene agende, kao izgradnje prečištača otpadnih voda.

- Ovde je reč o sredstvima koja se namenski troše, na projekte koji su unapred dogovoreni - objasnio je Vučić.

- Zaštita životne sredine postaje jedna od najvažnijih stavki u društvima koja su uspešna.

Predsednik se osvrnuo i na ulaganje u razvoj vladavine prava u Srbiji, rekavši da on nije zadovoljan dosadašnjim razvojem.

On je najavio svoju posetu Briselu, koja počinje u nedelju.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Youtube/Printscreen

- Biće to naporni dani, ali veoma važni za našu Srbiju - kazao je predsednik.

- Već u ponedeljak ću imati sastanak sa predsednikom Evropskog saveta Miroslavom Lajčakom, Ursulom fon der Lajen.

- Naš posao je da radimo sve što možemo, kako bi našu zemlju, približili vrednostima Evropske unije. Očekujem u maju mesecu nastavak dijaloga sa Prištinom ponovo u Briselu. Tako da, mnogo puta ćemo u naredne četiri nedelje ići u Brisel. Verujem da je to važno. Da li će nam to biti lako i jednostavno, posebno u dijalogu s Prištinom, verovatno ne. Ne ulazimo u dijalog zbog dijaloga, već da suštinski pokušamo da rešimo probleme. Narednih dana biće važnih događaja, otvaranja puteva, fabrika. Čestitam na potpisanom paketu - kaže Vučić.

Obraćanje Jadranake Joksimović i Sema Fabricija

Ministarka Joksimović navela je da je ovo nastavak dela posla koji imamo sa EU, to jest drugi deo IPA paketa.

- Danas smo potpisali 86 miliona evra nepovratne pomoći - rekla je Joksimović.

Ona je navela da najveći deo podrške, čak 45 miliona evra, ide u sektor zaštite životne sredine i ostvarivanje ciljeva zelenog dogovora, između ostalog za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Čačku, Sokobanji, Loznici, a 17 miliona za podršku konkurentnosti, pre svega manje razvijenim opštinama u Srbiji.

Jadranka Joksimović
Jadranka Joksimović
Foto: Youtube/Printscreen

- Važna stvar je i milion evra za podršku za pristupačnost javnih objekata, za osobe sa invaliditetom i slabom pokretljivošću.

- Ulagaće se i u sistem očuvanja vazduha i voda - dodala je.

Za sektor energetike, kako je navela, biće uloženo devet miliona evra, pre svega u energetsku efikasnost.

- Ovaj novac namenski ide u sektore koje smatramo izuzetno važnima.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je fokus na tome "kako možemo zajedno da se krećemo van okvira pandemije i vratimo na stari kolosek".

- Paket se fokusira na preduzetništvo, na srednja i mala preduzeća, sa konkretnim fokusom na turizam - kaže Fabrici.

Sem Fabrici istakao je da EU i Srbija rade na ekološkim programima sa ciljem očuvanja klimatskih uslova i zaštite životne sredine.

Sem Fabrici
Sem Fabrici
Foto: Youtube/Printscreen

Potpisivanje je najavljeno za 13 sati u Palati ''Srbija'', a sporazum će potpisati ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici.

- Stalo nam je do Srbije i do celog zapadnog Balkana. Znam da Vlada Srbije radi veoma naporno da bi sve ovo ostvarila. Imamo jedinstvenu priliku uz snažnu Vladu Srbije i spremni smo da brže napredujemo i pomognemo, kao i Srbija. Ovo je u našem uzajamnom interesu i želimo da izgradimo stabilnu Evropu - rekao je Varhelji.

DETALJI PRVOG DELA DRUGE BRANŠE IPA SPORAZUMA ZA 2020. GODINU

Prvi blok se odnosi na demokratiju i upravljanje, što uključuje Instrument za evropske integracije (podržava približavanje pravne tekovine EU i bolje standarde u određenom broju sektora) i podršku učešću Srbije u programima EU kao što su Erasmus + programi za obrazovanje, Horizont 2020 namenjen istraživanju i inovacijama i Cosme za preduzetništvo. Ukupna vrednost ovog bloka programa je 14,5 miliona evra.

U okviru bloka o zaštiti životne sredine, merama vezanim za klimatske promene i energiji, postoje dve komponente. Prva je veliki program od 45,55 miliona evra za sektor zaštite životne sredine. Ovo finansiranje obezbediće izgradnju kapaciteta za institucije uključene u upravljanje projektima namenjenim zaštiti životne sredine. Omogućiće regionalni monitoring vodnih područja Dunava, Save i Morave, kao i bolje praćenje kvaliteta vazduha na celoj teritoriji Srbije. Izgradiće se postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za gradove Loznica, Čačak i Sokobanja. Kao deo podrške, planirana je i podrška nacionalnim institucijama koje će operativno upravljati novosadskim regionalnim sistemom upravljanja otpadom. Na kraju, veliki deo sredstava posvećen je sprovođenju inicijalnih akcija planiranih u kontekstu Zelene agende.

Očekivani rezultati uključuju i savremen način tretmana otpadnih voda za stanovništvo (po broju ekvivalentno za 158.000 građana) Srbije. U ciljanim gradovima, procenat građana koji imaju koristi od prečišćavanja otpadnih voda povećaće se sa sadašnjeg proseka od 55% na 80%. Podrška novosadskim institucijama odgovornim za razvoj i upravljanje regionalnim sistemom upravljanja otpadom, omogućiće blagovremenu primenu sistema u skladu sa potrebnim standardima. Biće uspostavljeni sistemi za nadzor kvaliteta vazduha i vode, sa modernim jedinicama za nadzor na celoj teritoriji Srbije.

Evropska unija
Foto: Profimedia/ilustracija

Drugi deo tog bloka je podrška Regionalnom programu za energetsku efikasnost koji je posebno namenjen za finansiranje projekata u Srbiji, u vrednosti od 9 miliona evra. Program će podržati projekte kojima će zgrada biti naknadno modifikovane, dorađene i adaptirane u skladu sa standardima energetskih performansi utvrđenih Direktivom o energetskim svojstvima zgrada, što će u budućnosti dovesti do smanjenja emisije ugljen-dioksida.

Konačno, veliki blok programa (17 miliona evra) posvećen je sektoru konkurentnosti, u okviru EU plana za ekonomski oporavak (od posledica izazvanih) kovidom-19. Očekuje se da će ova podrška omogućiti unapređenje ekonomskog rasta u ciljanim opštinama, kao i poboljšanje socijalne infrastrukture i socijalne kohezije, te nadogradnju turističkih / kulturnih objekata i unapređenje veština i sposobnosti zainteresovanih strana kao deo primene Strategije razvoja turizma Republike Srbije.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd