fbpx
Skip to main content
av

VUČIĆ NAKON SASTANKA SA LAJČAKOM: Srbija će se fokusirati na svoje želje, a ne želje Albanaca - sve dogovoreno u Briselu MORA da se ispuni

Foto: InstagramPrintscreen/buducnostsrbijeav
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslavom Lajčakom.

Uoči posete, Lajčak je poručio da u Beograd ne dolazi sa "ultimatumom", da u Srbiji ne bi trebalo da strahuju zbog obnovljene saradnje EU i SAD na rešavanju kosovskog pitanja i da je ubeđen da postoji prostor u kome bi Beograd i Priština mogli da se dogovore o međusobnim odnosima.

Lajčak je naglasio i da bi tokom posete Prištini i Beogradu želeo da čuje odgovor na pitanje kada će biti nastavljen dijalog u Briselu.

19:12
Odgovori na pitanja medija

O priznanju nezavisnosti Kosova

- Ne mogu da se nasmejem jer je isuviše ozbiljna tema. Ako neko misli da može uzeti čekić i udariti Srbiju u glavu, pa reći da moramo priznati nezavisnost Kosova, grdno se varate. Albanci neće da naprave nijedan kompromis, a Srbi "moraju" - to se NEĆE dogoditi i dadao da će za Srbiju UVEK Kosovo biti Srbija i da neće nastati nova država. Niti diramo rukovodstvo niti bilo čiju politku, samo želimo da ljudi mogu slobodno da se kreću, da živimo mirno jedni pored drugih - dodao je Vučić na pitanje novinara.

Vučić je naglasio da Lajčak umesto nazivanja dijaloga između "Kosova" i "Srbije" bi trebalo da upotrebljava termin dijalog "Beograda" i "Prištine", ali je naglasio da je to verovatno bila nenamerna greška.

Na pitanje novinarke da li će dijalog moći da bude postignut bez priznanja, Lajčak je odgovorio:

- Prvo što sam rekao i danas je da EU očekuje da obe strane implementiraju sve što je dogovoreno, a inače je praksa da se nakon toga usklađuju sa unutrašnjom legislativom.

Aleksandar Vučić
Foto: Pink printscreen

O EU i odnosu sa kosovskim pitanjem

- Mislim da kada razgovarate i predstavljate neke narode, ne možete stalno da postavljate nove granice. Ako msilite da je kompromisno rešenje priznanje Kosova, objasnite mi šta je tu kompromis. Ja onda ne vidim želju za kompromisom, ako postoji ovakvo razmišljanje. Neskriveno govorim iz prostog razloga i dalje EU govori o normalizaciji odnosa, međutim kao što vidimo, pod Prištinskim pritiskom SAD pominje međusobno priznanje, i kao da mi ne postojimo kao država, pa nas niko ne pita - podvukao je Vučić.

Kako je rekao predsednik, Srbija je sve svoje obaveze ispunila.

- Mnogo nam je lepše kada razgovaramo sa investitorima, da li je Srbija prva ili duga po stopi rasta u Evropi, mnogo su nam lepše teme od dijaloga i neuporedivo lakše. Kada imamo dijalog i napredijemo u dijalogu znamo da ćemo moći da brže ostavrujemo rezultate i brže napredujemo - rekao je Vučić.

19:08
Obraćanje Miroslava Lajčaka

- Dijalog je ključan sa obe strane kako bi se funkcionisalo i kako bismo došli do daljeg napretka. 

Miroslava lajčak
Foto: Printscreen

Države članice EU očekuju da se dijalog nastavi konstruktivno i u dobroj veri. Nemamo interes da se održi status "KVO", dodao je Lajčak.

- Mi imamo dobre odnose i blisku saradnju sa SAD, planirao sam sa Metju Palmerom da dođem, ali se sa njime konstantno čujem i glavne su nam teme Zapadni Balkan upravo - rekao je Miroslav Lajčak i pohvalio trud predsednika Vučića i njegovu spremnost da u svakom trenutku dođe u Brisel

19:01
Završen sastanak Lajčaka i Vučića, obraćanje predsednika

- Imali smo dobar i sadržajan razgovor. Lajčak me je upoznao sa najvažnijim sadržajem iz njegovih planova i razgovora, rekao je Vučić na početku obraćanja.

Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Razjašnjene su tri tačke i donet je važan zaključak:

1. Srbija je posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za nastavak 

2. Srbija podržava aktivnosti i napore Miroslava Lajčaka da politkom komptomisa dođemo do rešenja nezadovoljstva sa obe strane

3. Srbija u dobroj meri učestvuje u razgovorima i pregovorima i da se fokusira na svoje želje, a ne samo želje Albanaca - Nikome sve, a svakome dovoljno 

Zaključak: Srbija će insistirati na potpunom popisu svih aktivnosti na Kosovu i Metohiju, sve dogovoreno u Briselu mora da se ispuni.

18:11
Počeo sastanak predsednika Srbije i specijalnim predstavnikom EU za dijalog

Važan razgovor o dijalogu Beograda i Prištine počeo je, a sastanak se održava u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Srbije na Andrićevom vencu, a nakon sastanka planirano je obraćanje medijima.

Glavna tema sastanka je nastavak dijaloga izmedu Beograda i Prištine.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
15 Beograd