scattered clouds
9°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SAMIT EU-ZAPADNI BALKAN Vučić novinarima: Srbija ispunila sve iz Briselskog sporazuma, Albanci ništa (FOTO/VIDEO)

17.05.2018. 09:49 18:02
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Dimitrije Goll
Niz važnih susreta Vučića sa liderima EU i regiona

Bugarska Samit organizuje po takozvanom Gimnih formatu koji podrazumeva prisustvo svih učesnika, bez naziva i obeležja zemalja ili regiona.

U Sofiji se održava Samit lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, na kome Srbiju predstavlja predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Bugarska Samit organizuje po takozvanom Gimnih formatu koji podrazumeva prisustvo svih učesnika, bez naziva i obeležja zemalja ili regiona, a u nacrtu deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena danas, a u koju je Tanjug imao uvid, trenutno se ne pominje niti jedna država Zapadnog Balkana.

U nacrtu deklaracije naime, samo se "potvrđuje nedvosmislena podrška evropskoj prespektivi Zapadnog Balkana", a „partneri sa Zapadnog Balkana se obavezuju da slede evropski put kao svoj strateški izbor".

15:45 - Vučić: Želim da verujem u rešenje za KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Sofiji da se nada da će se doći do rešenja za KiM, koje će biti prihvatljivo građanima Srbije, te da ćemo, kako je rekao, dati sve od sebe i boriti se da do toga dođe.

vucic
vucic / Izvor: Tanjug/​Dimitrije Goll

- Želim da verujem da će Srbija u narednom periodu imati dovoljno snage, ukoliko bude postojala volja za komproimisom na drugoj strani, da dođe do rešenja koje će biti prihvatljivo za njene građane, a koje se tiče Kosova i Methije. U svakom slučaju mi ćemo dati sve od sebe i borićemo se za to - rekao je Vučić novinarima.

Predsednik Srbije pokazao je novinarima u Srbiji Briselski sporazum i ukazao da je stao na jednu stranu, te da je Srbija ispunila sve, jer njen potpis i reč nešto znače. Preneo je da svima kojima pokaže taj dokument nema šta da kaže.

Opširnije čitajte OVDE.

14:20 - Vučić se sastao sa Merkelovom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sofiji sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel sa kojom je razgovarao o nastavku dijaloga sa Prištinom, ustavnim amandmanima koji se tiču pravosudnog sistema koji su poslati Venecijanskoj komisiji, situaciji u regionu i stabilizaciji prilika. 

Dvoje sagovornika su naglasili da je neophodno raditi na ubrzanju svih aktivnosti na unapređenju dijaloga sa Prištinom, a predsednik Vučić zahvalio je kancelarki Merkel na njenom doprinosu i podršci liderima Zapadnog Balkana, kao i na podršci infrastrukturnim projektima i digitalnoj agendi.

Vučić i Merkelova razgovarali su i o svim značajnim globalnim pitanjima, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

14:15 - Vučić pozvao Mej da poseti Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sofiji sa premijerkom Velike Britanije Terezom Mej sa kojom je razgovarao o razvoju bilateralnih odnosa, podršci nastavku evropskog puta Srbije i reformama koje naša zemlja sprovodi.

Oni su se saglasili da je neophodno raditi na unapređenju odnosa dve zemlje, kao i očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Predsednik Vučić pozvao je premijerku Velike Britanije Terezu Mej da poseti Srbiju.

14:06 - Lideru EU usvojili Deklaraciju u 17 tačaka

Lideri Evropske unije i zemalja članica EU, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su danas u Sofiji Deklaraciju u 17 tačaka, u kojoj su ponovili nedvosmislenu podršku evropskoj pespektivi regiona i naveli zadatke i principe koje bi strane trebalo da ispunjavaju tokom procesa evrointegracija.

Usvojen je i Aneks deklaracije koji se odnosi na jačanju veza i saradnje između EU i Zapadnog Balkana.

Samit EU Zapadni Balkan
Samit EU Zapadni Balkan / Izvor: Reuters

- EU pozdravlja zajedničku posvećenost partnera Zapadnog Balkana evropskim vrednostima i principima i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope poduprte našim istorijskim, kulturnim i geografskim vezama i našim uzajamnim političkim, bezednosnim i ekonomskim interesima" -  navedeno je u prvoj tački tog dokumenta.

Podsećajući na Solunski samit 2003. godine, EU ponovo potvrđuje svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. 

13:15 - Predsednik Evropskog parlamenta o proširenju EU: Srbija da postane član do kraja 2025!

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani istakao je danas da u potpunosti podržava predlog Evropske komisije da Srbja i Crna Gora postanu članice do kraja 2025.godine.

Više o tome pročitajte OVDE.

Aleksandar Vučić i Antonio Tajani
Aleksandar Vučić i Antonio Tajani / Izvor: Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike Srbije

11:42 - Vučić u Sofiji i sa hrvatskim premijerom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji učestvuje na samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji, razgovarao je sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenković o bilateralnim odosima i evropskim integracijama.

Više o tome pogledajte OVDE.

11:27 - Makron u Sofiji o evropskom putu regiona: Prvo reforme, pa priključenje

Predsednik Francuske Emanuel Makron istakao je danas u Sofiji da je za ojačani strateški dijalog sa Zapadnim Balkanom i evropsku perspektivu, ali bez hipokrizije.

Emanuel Makron
Emanuel Makron / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

11:16 - Sofija traži spas za region: 6 inicijativa EU koje će transformisati Zapadni Balkan

Na Samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, Brisel predstavlja šest novih inicijativa koje bi bi trebalo da pomognu u transformaciji regiona, njegovoj boljoj povezanosti i oko pomirenja, piše danas Dojče vele. 

Sofija
Sofija / Izvor: Profimedia/ilustracija

Više o tome pročitajte OVDE.

11:05 - Merkel iz Sofije poručuje: U našem interesu bezbedan Zapadni Balkan

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas da je u interesu Evrope da Zapadni Balkan bude bezbedan i ekonomski se dobro razvija.

Ona je, po dolasku na Samit EU-Zapadni Balkan u Sofiji, kazala da se danas raspravlja o Zapadnom Balkanu, dodajući da je premijer Bugarske Bojko Borisov puno radio, tokom predsedavanja EU, na priblizavanju ovog regiona Uniji.

Angela Merkel
Angela Merkel / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

10:50 - Vučić: Potreban nam je fer kompromis za budućnost Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu nemačkom dnevniku "Rajniše post" naglasio da je Srbija za fer kompromis u rešenju kosovskog pitanja i upozorio da bi, ukoliko se ne nađe rešenje prihvatljivo za većinu, moglo doći do novog talasa srpskog nacionalizma.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Reuters

Više o tome pročitajte OVDE.

10:40 Han na Tviteru: Srbija je ključni igrač za regionalnu stabilnost

Komesar EU za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han napisao je na Tviteru, povodom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, da "Srbija ostaje ključni igrač za regionalnu stabilnost".

- Zajedno ćemo iskoristiti podsticaj stvoren današnjim samitom - naveo je Han na ovoj društvenoj mreži.

Aleksandar Vučić i Johanes Han
Aleksandar Vučić i Johanes Han / Izvor: Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je uz tvit postavio i fotografiju razgovora sa Vučićem i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i naveo da su razgovarali o narednim koracima Beograda, uključujući vladavinu prava.

U narednoj poruci na Tviteru Han je postavio fotografiju na kojoj je pored njega, Vučića i Tuska prikazan i kosovski predsednik Hašim Tači.

- Sveobuhvatna, obavezujuća normalizacija između Srbije i "Kosova" ključ je za regionalnu stabilnost i napredak na njihovim putevima ka EU - napisao je Han uz tu fotografiju.

10:05 - Velika čast za Srbiju: Vučić govorio prvi

Na početku plenarnog dela Samita lidera EU i Zapadnog Balkana, veliko poštovanje je ukazano Srbiji. Naime, predsednik Republike Aleksandar Vučić se prvi obratio učesnicima Samita.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Tek posle njega su govorili nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron, koji se u svom obraćanju dvaputa pozvao na Vučića.

Ovaj deo Samita se održava iza zatvorenih vrata.

Aleksandar Vučić i Johanes Han
Aleksandar Vučić i Johanes Han / Izvor: Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

09:05 - Delegacije učesnika samita dolaze kao "na traci"

08:45 - Dolaze predstavnici regiona

Do sada su u Nacionalnu platu kulture u Sofiji stigli evropski zvaničnici Johanes Han, kao i pojedini lideri Zapadnog Balkana, premijer Crne Gore Duško Marković, predsedavajući BiH Bakir Izetbegović, kao i vodeći ljudi privremenih institucija u Prištini Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Bedžet Pacoli.

 Izvršna direktorka Svetske banke Kristalina Georgijeva i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Izvršna direktorka Svetske banke Kristalina Georgijeva i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

08:30 - Johanes Han optimista

Komesar za pregovore o proširenju EU Johanes Han izjavio je danas u Sofiji da je optimista kada je reč o postizanju rešenja u dijalogu Beograda i Prištine.

- Ja sam uvek optimističan. Nova Strategija je jasno naglasila da postoji perspektiva za sve. To znači da je i u interesu Kosova da radi na rešenju za pravno obavezujući sporazum - poručio je Han dolazeći na samit EU - Zapadni Balkan u Sofiji.

Evropski komesar je naglasio da stvoren novi podsticaj i momentum za obe strane da dođu do dogovora što je pre moguće.

Samit EU
Samit EU / Izvor: Reuters

08:30 - Vučić stigao na samit

Na samit je stigao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji nije nije želeo da daje izjave uoči samita.

Samit se održava 15 godina nakon onog u Solunu, kada je prvi put zemljama Jugoistoče Evrope jasno stavljeno do znanja da imaju evropsku perpsektivu, a kako kaže predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, današnji skup biće prilika da i EU i region potvrde da evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana.

- Sastaćemo se kolektivno sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana po prvi put u poslednjih 15 godina. To će biti prilika za obe strane da potvrde kako evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana - rekao je Tusk uoči samita.

Španski premijer Marijano Rahoj odbio je da prisustvuje današnjem Samitu, jer ne želi da učestvuje na skupu na kojem je prisutno Kosovo, niti želi da se slika sa kosovskim zvaničnicima.

Sebastijan Kurc i Aleksandar Vučić
Sebastijan Kurc i Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Samit se održava u Nacionalnoj palati kulture u Sofiji, oko koje su mere podignute na najviši nivo. Više hiljada policajaca je na ulicama, kako uniformisanih, tako i u civilu, što ne čudi, s obzirom na to da prisutno 28 delegacija na najvišem nivou iz država članica EU i još 6 delegacija sa Zapadnog Balkana.

 

Piše:
Srbija Danas
17.05.2018. 09:49 18:02