fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

EVO ŠTA JE DOGOVORENO NAKON SASTANKA VUČIĆA I DODIKA: Srbija će pomagati Srbima ma gde bili!

Foto: Profimedia
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

Dejtonski mirovni sporazum je od istorijskog značaja, jer je to bilo jedino moguće rešenje u kome su svi gubili i svi pomalo dobijali i jedino takav sporazum mogao je da očuva mir na teritoriji Bosne i Hercegovine, ocenio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle razgovora sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Vučić je preneo da je u razgovoru sa Dodikom istakao da će Srbija prihvatiti svaku odluku o Dejtonskom sporazumu kojoj se saglase sva tri naroda u BiH.

On je poručio da je za Srbiju naročito važan stav našeg naroda u Republici Srpskoj i da će Srbija slediti stav srpskog naroda u RS i BiH.

- Nijedan od tri naroda u BiH ne može da nameće odluku o promeni Dejtonskog sporazuma, niti bilo ko sa strane može da utiče na Dejtonski sporazum bez saglasnosti sva tri naroda koji žive u BiH - zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je sa Dodikom razgovarao i o završetku izgradnje mosta Bratunac - Ljubovija i konstatovao da će taj most mnogo značiti za istočni deo BiH i RS i za zapadni, siromašniji, deo Srbije.

- Srbija i BiH imaju dobre uslove za dalje unapređenje trgovinske razmene i još mnogo toga možemo zajednički da uradimo, a infrastrukturni projekti su od suštinskog značaja i tu dubinsku saradnju niko više ne može da spreči i zaustavi - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je preneo da se razgovaralo i o položaju Srba u regionu i da su on i Dodik podržali zalaganje Srpske pravoslavne crkve za očuvanje srpskih svetinja u Crnoj Gori.

13:08
Da li postoji plan u slučaju revidiranja Dejtonskog sporazuma?

Milorad dodik rekao je da je to podvala, ali da je opredeljenje da se sačuvaju kolektivna i nacionalna prava i da se očuva identitet. 

- Nazivaju nas "bosanskim Srbima", za nas je to uvreda. Mi smo srbi i ponosni smo na to. Svaka vrsta priče o promeni dejtona... on je već promenjen, pokušavaju se sakriti iza velikih sila kršeći međunarodno pravo. Naša prava su zapisana ustavom, i mi želimo da se poštuje ustav a ne dekadentno ponašanje nekih tamo visokih predstavnika. Konfiguracija naroda je promenjena, unutrašnja i regionalna, nismo trebali ni 95. godine ostati u sastavu Bosne, ali sada je bitno da se održi mir.

Dodik je dodao i da je pitanje imenovanja hrvatskog ambasadora u Srbiji pitanje razumevanja naroda i uvažavanja.

Vučić se takođe osvrnuo na pitanje i rekao da ne vidi interes Hrvatske u ukidanju Dejtonskog sporazuma ne isključujući mogućnost da oni tumače drugačije stvari.

- Naš interes je opstanaka Dejtonskog sporazuma, svako rušenje i promena Dejtonskog sporazuma mora imatoi saglasnost srpskog naroda i Republike Srpske - dodao je Vučić.

Vučić se zapitao i na stanje srpske nacionalne manjine u Crnoj Gori upoređujući je sa Albanskom. Takođe je i skrenuo pažnju na međunarodnu zajednicu i zamenu teza kojom se služe kada su u pitanju Srbi koji žive van granica Srbije.

Predsednik Vučić je rekao i da je dužnost da pomogne Srbima svuda, i da će uvek pružati pomoć našem narodu u republici Srpskoj.

12:55
Obraćanje Predsednika Dodika

Milorad Dodik se složio povodom odlične saradnje između RS i Srbije. Potvrdio je i da se razgovaralo o Dravru, ali i u celini o srpskom narodu u RS, kao i o otvaranju fabrike u tom mestu.

- Zahvalan sam Vučiću zato jer ima osećaj za Srbe ma gde god žive - dodao je Dodik.

Dodik je dodao i da je napredak u odnosima u kontinuitetu, i da se konstantno radi na saradnji u realizaciji raznih projekata i izgradnji objekata. Svi objekti koji se grade imaju obeležje Srbije. Kuzmin-Račan deonica autoputa je u izgradnji, i očekuje se dalja pomoć Srbije kako bi se stvorila bolja povezanost između Beograda i Banja Luke.

Dodik se osvrnuo i na Dejtonski sporazum napominjući da je Srbija garant tog sporazuma.

12:50
Nakon sastanka obratio se predsednik Vučić

- Imali smo dobre razgovore, bilo je više tema na stolu, zajednički zaključak je potreba našeg naroda očuvanje mira i naša je obaveza da to očuvamo - rekao je predsednik Vučić.

- I krećemo u fizički rad na deonici Kuzmin - Rača, a pošto Srbija gradi most prema RS i BiH, spremni smo da vidimo kako da pomognemo partnerima iz RS i BiH da se gradi put do Bijeljine - rekao je Vučić.

Predsednik je dodao i da će posetiti Mrkonjić Grad i videti šta sve može da se pomogne našem narodu u Republici Srpskoj. Razgovaralo se i o očuvanju Dejtonskog sporazuma, rešenja u kojem su svi malo gubili, malo dobili, ali je doneo mir. Vučić je dodao i da će poštovati šta god se dogovore tri naroda povodom sporazuma. Niko bez saglasnosti sva tri naroda ne može uticati na promene.

- Dejtonski mirovni sporazum je od istorijskog značaja za to, jer je to bilo jedino moguće rešenje u kome su svi gubili i svi pomalo dobijali i jedino takav sporazum mogao je da očuva mir na teritoriji Bosne i Hercegovine - ocenio Vučić uz konstataciju da niko ne može da menja volju tri naroda.

Vučić se zahvalio predsedniku Dodiku na dobroj saradnji i rekao da ima prostora za unapređenje. Između ostalog, razgovaralo se i o situaciju u regionu i očuvanju naših svetinja u Crnoj Gori.

Naveo je da je zahvalan zbog otvaranja fabrike u Drvaru, jer u Federaciji BiH, kaže, živi srpski narod, koji je veoma siromašan.

- Zajednička je obaveza i Dodikova, i moja, Željke Cvijanović, Radovana Viškovića, Zorana Tegeltije, Ane Brnabić, da uradimo sve i da našim ljudima pomognemo - rekao je Vučić.

+ Pošalji komentar 11 Pogledaj sve komentare
Maja's picture

Maja

Mir i stabilnost su nam na prvom mestu

0 | 0
Lepo's picture

Lepo

Humano. Brine se o našim ljudima čak i kada žive van granica Srbije.

0 | 0
Lepo's picture

Lepo

Humano. Brine se o našim ljudima čak i kada žive van granica Srbije.

0 | 0
Bojan's picture

Bojan

Nova fabrika pružiće prilikiu mladim ljudima iz Drvara i okoline da nađu zaposlenje.

0 | 0
Mina's picture

Mina

Srbija je uvek uz svoj narod gde god da je.

0 | 0
Ina's picture

Ina

To je divna vest.

0 | 0
Zorica's picture

Zorica

Srbija tezi ocuvanju mira, ali je i uz svoje prijatelje. Zato je najbolje pronaci balans i teziti ka resavanju situacie bez konflikta.

0 | 0
Dejan's picture

Dejan

Srbija i Republika Srpska su dve bratske zemlje. Uzajmo poštovanje i pomaganje su od ključnog značaja za obe zemlje.

0 | 0
Maja's picture

Maja

Srbija svoj narod ne zaboravlja i za svoj narod je uvek tu, ma gde on živeo.

0 | 0
Petar M's picture

Petar M

Srbija ce biti uz svoj narod gde god bio, i nastojace da jaca dobru saradnju sa Republikom Srpskom.

0 | 0
Natasa's picture

Natasa

Uvek ćemo biti podrška našoj braći...

0 | 0

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
15 Beograd