fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

EVO ŠTA JE DOGOVORENO NAKON SASTANKA VUČIĆA I DODIKA: Srbija će pomagati Srbima ma gde bili!

Foto: Profimedia
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

Dejtonski mirovni sporazum je od istorijskog značaja, jer je to bilo jedino moguće rešenje u kome su svi gubili i svi pomalo dobijali i jedino takav sporazum mogao je da očuva mir na teritoriji Bosne i Hercegovine, ocenio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle razgovora sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Vučić je preneo da je u razgovoru sa Dodikom istakao da će Srbija prihvatiti svaku odluku o Dejtonskom sporazumu kojoj se saglase sva tri naroda u BiH.

On je poručio da je za Srbiju naročito važan stav našeg naroda u Republici Srpskoj i da će Srbija slediti stav srpskog naroda u RS i BiH.

- Nijedan od tri naroda u BiH ne može da nameće odluku o promeni Dejtonskog sporazuma, niti bilo ko sa strane može da utiče na Dejtonski sporazum bez saglasnosti sva tri naroda koji žive u BiH - zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je sa Dodikom razgovarao i o završetku izgradnje mosta Bratunac - Ljubovija i konstatovao da će taj most mnogo značiti za istočni deo BiH i RS i za zapadni, siromašniji, deo Srbije.

- Srbija i BiH imaju dobre uslove za dalje unapređenje trgovinske razmene i još mnogo toga možemo zajednički da uradimo, a infrastrukturni projekti su od suštinskog značaja i tu dubinsku saradnju niko više ne može da spreči i zaustavi - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je preneo da se razgovaralo i o položaju Srba u regionu i da su on i Dodik podržali zalaganje Srpske pravoslavne crkve za očuvanje srpskih svetinja u Crnoj Gori.

13:08
Da li postoji plan u slučaju revidiranja Dejtonskog sporazuma?

Milorad dodik rekao je da je to podvala, ali da je opredeljenje da se sačuvaju kolektivna i nacionalna prava i da se očuva identitet. 

- Nazivaju nas "bosanskim Srbima", za nas je to uvreda. Mi smo srbi i ponosni smo na to. Svaka vrsta priče o promeni dejtona... on je već promenjen, pokušavaju se sakriti iza velikih sila kršeći međunarodno pravo. Naša prava su zapisana ustavom, i mi želimo da se poštuje ustav a ne dekadentno ponašanje nekih tamo visokih predstavnika. Konfiguracija naroda je promenjena, unutrašnja i regionalna, nismo trebali ni 95. godine ostati u sastavu Bosne, ali sada je bitno da se održi mir.

Dodik je dodao i da je pitanje imenovanja hrvatskog ambasadora u Srbiji pitanje razumevanja naroda i uvažavanja.

Vučić se takođe osvrnuo na pitanje i rekao da ne vidi interes Hrvatske u ukidanju Dejtonskog sporazuma ne isključujući mogućnost da oni tumače drugačije stvari.

- Naš interes je opstanaka Dejtonskog sporazuma, svako rušenje i promena Dejtonskog sporazuma mora imatoi saglasnost srpskog naroda i Republike Srpske - dodao je Vučić.

Vučić se zapitao i na stanje srpske nacionalne manjine u Crnoj Gori upoređujući je sa Albanskom. Takođe je i skrenuo pažnju na međunarodnu zajednicu i zamenu teza kojom se služe kada su u pitanju Srbi koji žive van granica Srbije.

Predsednik Vučić je rekao i da je dužnost da pomogne Srbima svuda, i da će uvek pružati pomoć našem narodu u republici Srpskoj.

12:55
Obraćanje Predsednika Dodika

Milorad Dodik se složio povodom odlične saradnje između RS i Srbije. Potvrdio je i da se razgovaralo o Dravru, ali i u celini o srpskom narodu u RS, kao i o otvaranju fabrike u tom mestu.

- Zahvalan sam Vučiću zato jer ima osećaj za Srbe ma gde god žive - dodao je Dodik.

Dodik je dodao i da je napredak u odnosima u kontinuitetu, i da se konstantno radi na saradnji u realizaciji raznih projekata i izgradnji objekata. Svi objekti koji se grade imaju obeležje Srbije. Kuzmin-Račan deonica autoputa je u izgradnji, i očekuje se dalja pomoć Srbije kako bi se stvorila bolja povezanost između Beograda i Banja Luke.

Dodik se osvrnuo i na Dejtonski sporazum napominjući da je Srbija garant tog sporazuma.

12:50
Nakon sastanka obratio se predsednik Vučić

- Imali smo dobre razgovore, bilo je više tema na stolu, zajednički zaključak je potreba našeg naroda očuvanje mira i naša je obaveza da to očuvamo - rekao je predsednik Vučić.

- I krećemo u fizički rad na deonici Kuzmin - Rača, a pošto Srbija gradi most prema RS i BiH, spremni smo da vidimo kako da pomognemo partnerima iz RS i BiH da se gradi put do Bijeljine - rekao je Vučić.

Predsednik je dodao i da će posetiti Mrkonjić Grad i videti šta sve može da se pomogne našem narodu u Republici Srpskoj. Razgovaralo se i o očuvanju Dejtonskog sporazuma, rešenja u kojem su svi malo gubili, malo dobili, ali je doneo mir. Vučić je dodao i da će poštovati šta god se dogovore tri naroda povodom sporazuma. Niko bez saglasnosti sva tri naroda ne može uticati na promene.

- Dejtonski mirovni sporazum je od istorijskog značaja za to, jer je to bilo jedino moguće rešenje u kome su svi gubili i svi pomalo dobijali i jedino takav sporazum mogao je da očuva mir na teritoriji Bosne i Hercegovine - ocenio Vučić uz konstataciju da niko ne može da menja volju tri naroda.

Vučić se zahvalio predsedniku Dodiku na dobroj saradnji i rekao da ima prostora za unapređenje. Između ostalog, razgovaralo se i o situaciju u regionu i očuvanju naših svetinja u Crnoj Gori.

Naveo je da je zahvalan zbog otvaranja fabrike u Drvaru, jer u Federaciji BiH, kaže, živi srpski narod, koji je veoma siromašan.

- Zajednička je obaveza i Dodikova, i moja, Željke Cvijanović, Radovana Viškovića, Zorana Tegeltije, Ane Brnabić, da uradimo sve i da našim ljudima pomognemo - rekao je Vučić.

+ Pošalji komentar 11 Pogledaj sve komentare
Maja's picture

Maja

Mir i stabilnost su nam na prvom mestu

0 | 0
Lepo's picture

Lepo

Humano. Brine se o našim ljudima čak i kada žive van granica Srbije.

0 | 0
Lepo's picture

Lepo

Humano. Brine se o našim ljudima čak i kada žive van granica Srbije.

0 | 0
Bojan's picture

Bojan

Nova fabrika pružiće prilikiu mladim ljudima iz Drvara i okoline da nađu zaposlenje.

0 | 0
Mina's picture

Mina

Srbija je uvek uz svoj narod gde god da je.

0 | 0
Ina's picture

Ina

To je divna vest.

0 | 0
Zorica's picture

Zorica

Srbija tezi ocuvanju mira, ali je i uz svoje prijatelje. Zato je najbolje pronaci balans i teziti ka resavanju situacie bez konflikta.

0 | 0
Dejan's picture

Dejan

Srbija i Republika Srpska su dve bratske zemlje. Uzajmo poštovanje i pomaganje su od ključnog značaja za obe zemlje.

0 | 0
Maja's picture

Maja

Srbija svoj narod ne zaboravlja i za svoj narod je uvek tu, ma gde on živeo.

0 | 0
Petar M's picture

Petar M

Srbija ce biti uz svoj narod gde god bio, i nastojace da jaca dobru saradnju sa Republikom Srpskom.

0 | 0
Natasa's picture

Natasa

Uvek ćemo biti podrška našoj braći...

0 | 0

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
7 Beograd