fbpx
Skip to main content
Ana Brnabić

BRNABIĆ NAKON SASTANKA: Srbija povukla odluku o recipročnoj meri proterivanja crnogorskog ambasadora

Tanjug/​Rade Prelić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije Anom Brnabić i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastali su se u 18 časova kako bi u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Tema sastanka su bila dešavanja u odnosima sa Crnom Gorom, te postoji želja da se spuste tenzije.

Brnabić nakon sastanka

- Predsednik Srbije nas je pozvao na razgovor da se konsultujemo oko ove odluke. Predsednik je podržava i razume, Srbija je reagovala potpuno normalno i primerno, u skladu sa Bečkom konvencijom. Predsednik nam je rekao da su konvencije važne, ali da je život važniji, kao i naše prijateljstvo sa Crnom Gorom - izjavila je Brnabić.

Srbija povukla odluku o proterivanju crnogorskog ambasadora! 

- Prvi razlog za ovu odluku je regionalna stabilnost i prijateljstvo i partnerstvo sa Crnom Gorom, a drugi važan razlog je to što su čak 30% stanovnika Crne Gore Srbi - rekla je Brnabić.

Premijerka je izjavila da joj je žao zbog revizije istorije koja je u toku u Crnoj Gori, a pre svega u pogledu toga da se Srbija, kao najveća žrtva Prvog svetskog rata, predstavlja kao okupator.

Ana Brnabić
Tanjug/​Rade Prelić

- Srbija je saglasna sa izjavom ambasadora Božovića zbog koje je proteran, kao i 50 odsto građana Crne Gore. Ova izjava, u kojoj on nekoliko puta poziva na bratstvo i pomirenje, ne može da bude osnov za proterivanje - izjavila je premijrka.

- Vlada Srbije je ovu odluku donela na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a posle konsultacija sa Srbima iz Crne Gore - navela je Ana Brnabić.

NAPETO NA RELACIJI SRBIJA - CRNA GORA! Vućić danas na hitnom sastanku nakon proterivanja srpskog ambasadora

NAPETO NA RELACIJI SRBIJA - CRNA GORA! Vućić danas na hitnom sastanku nakon proterivanja srpskog ambasadora

SKANDAL! Božović proteran iz CG zbog izjave o Podgoričkoj skupštini iz 1918. godine, a evo šta se tada dogodilo

SKANDAL! Božović proteran iz CG zbog izjave o Podgoričkoj skupštini iz 1918. godine, a evo šta se tada dogodilo

VLADIMIR BOŽOVIĆ MORA DA NAPUSTI CRNU GORU! Ambasador Srbije proglašen za PERSONU NON GRATA

VLADIMIR BOŽOVIĆ MORA DA NAPUSTI CRNU GORU! Ambasador Srbije proglašen za PERSONU NON GRATA

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru.Potom, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je postupilo na recipročan način, pa je ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević takođe proglašen personom non grata.

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić izjavio je da žali zbog proterivanja dvojice ambasadora i dodao da će nova vlada raditi na "ozdravljenju odnosa" sa Srbijom i promociji dobrosusedske politike s Beogradom.

Veber: Nova vlast u Podgorici će brzo povući odluku

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina Bodo Veber izjavio je da ne očekuje da će spor Srbije i Crne Gore posle proglašavanja ambasadora Srbije za nepoželjnu osobu imati značajnije posledice po odnose dve zemlje i ocenio da će nova crnogorska vlada brzo poništiti tu odluku.

Veber za Glas Amerike tvrdi da je odlazeća crnogorska vlada imala argumente za proglašavanje ambasadora Srbije u Podgorici za nepoželjnu osobu, ali ocenjuje da, sa druge strane, takav postupak u trenutku promene vlasti očigledno cilja na to da se podriva rad nove vlade.

Veber smatra da je reč o bilateralnom sukobu konfliktnih gledišta na istoriju Crne Gore i o pitanju nezavisnosti, koje je u isto vreme i unutrašnji konflikt u Crnoj Gori, ali tvrdi i da je reč o određenom mešanju zvanične Srbije u unutrašnju politiku u Crnoj Gori i u nedavne izbore.

Veber ocenjuje da će odnosi aktuelnih vlasti u Srbiji i novih crnogorskih vlasti delovati skladnije, ali da će zapravo biti ambivalentni i komplikovani.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
0 Beograd