light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PREDSEDNIK NA GOSTOVANJU U JUTARNJEM PROGRAMU "Čuvaćemo mir, uspećemo u tome, i Srbija će ići napred"

05.09.2021. 10:09
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Printscreen/TV Prva
Aleksandar Vučić o bitnim temama u Srbiji i regionu

Predsednik Srbije se uživo obratio građanima u jutarnjem programu na Televiziji "Prva".

USPELA AKCIJA PRED MEČ “ORLOVA” - MOZZART DONIRA MILION DINARA ZA LEČENJE MALE VANJE Humanitarna inicijativa Fudbalskog saveza Srbije, Grada Beograda i kompanije Mozzart izazvala veliku pažnju javnosti

USPELA AKCIJA PRED MEČ “ORLOVA” - MOZZART DONIRA MILION DINARA ZA LEČENJE MALE VANJE Humanitarna inicijativa Fudbalskog saveza Srbije, Grada Beograda i kompanije Mozzart izazvala veliku pažnju javnosti

ZAVRŠENA SVEČANOST NA ANDRIĆEVOM VENCU: Predsednik Srbije odlikovao Sebastijana Kurca! (FOTO/VIDEO)

ZAVRŠENA SVEČANOST NA ANDRIĆEVOM VENCU: Predsednik Srbije odlikovao Sebastijana Kurca! (FOTO/VIDEO)

"HVALA VAM ZA SVU ENERGIJU I TRUD KOJI STE ULOŽILE" Predsednik Vučić čestitao odbojkašicama osvajanje srebrne medalje (FOTO)

"HVALA VAM ZA SVU ENERGIJU I TRUD KOJI STE ULOŽILE" Predsednik Vučić čestitao odbojkašicama osvajanje srebrne medalje (FOTO)

DOMAĆINSKI! Vučić ugostio austrijskog kancelara na najbolji mogući način, na meniju poseban specijalitet (FOTO)

DOMAĆINSKI! Vučić ugostio austrijskog kancelara na najbolji mogući način, na meniju poseban specijalitet (FOTO)

 

Predsednik o dešavanjima u Crnoj Gori i ustoličenju mitropolita Joanikija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je dobro da je vlada Crne Gore promenila svoju odluku u vezi ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i čestitao crnogorskom premijeru Zdravku Krivokapiću što je država pokazala da ima instrumente da može da sprovede što je nameravala. Vučić kaže da mediji sinoć nisu pogrešili i da je bio plan da ustoličenje ipak ne bude održano na Cetinju, direkcije policije i vlada Crne Gore su to preporučile. BIA je celu noć obaveštavala. Onda je tokom noći promenjena odluka, jer su patrijarh i mitropolit insistirali na ustoličenju - rekao je predsednik.

- Cetinje je mesto u kojem je preko 90% stanovnika protiv SPC i gde postoji izražena mržnja prema onima koji pripadaju nekim drugim narodima osim crnogorskog. Ne bih rekao da je to stvarna mržnja, nego je ona indukovana od strane nekih političara u Crnoj Gori - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Printscreen

 - Najavljivane su tenzije i protesti. Ne verujem da je to stvarna mržnja, bilo je logično očekivati sve ovo što se zbivalo. Ono što je dobro je da je vlada promenila odluku tokom noći.  Njima idu sve zasluge što se ustoličenje održalo - rekao je predsednik.

Predsednik je takođe rekao da je čestitao mitropolitu Joanikuju na ustoličenju, rekavši da je na važnom mestu, i da mora da brine o celokupnom vernom narodu u Crnoj Gori, i da radi na smirivanju tenzija zajedno sa patrijarhom Porfirijem.

- Ja moram da kažem da sam siguran da je premijer Krivokapić imao problema unutar policije. Uspeo je da izgura. - rekao je predsednik.

Na pitanje o hapšenju Veselina Veljovića rekao je da Srbija neće da se meša u unutrašnje stvari te zemlje.

Vučić je podsetio i na stvaranje tzv. Hrvatske pravoslavne crkve za vreme ustaša.

"Hteli da odvoje mitropoliju od njene majke"

Upitan o stavu Crne Gore i nazivima SPC kao "Srpska Crkva" ili samo "Pravoslavna crkva".

- Hteli su da odvoje mitropoliju od njene majke, Srpske Pravoslavne Crkve, politički plan koji su pokušali da izguraju, a onda sam im ja bio kriv za to. Prepoznali smo njihov plan, rekli smo im da tražimo samo da narod može da bira i da se zove vernicima Srpske Pravoslavne Crkve - rekao je Vučić.

O zelenim zastavama

Predsednik Vučić je pojasnio da je to pokret zelenaša koji je dobio ime po boji papira na kojima su posle Prvog svetskog rata štampali materijal. Oni nisu bili za ujedinjenje sa Srbijom već za konfederalni i federalni status, a onda i potpuno protiv ujedinjenja. Tu ideologiju je produžio ubijeni Sekula Drljević, a nastavio je Savić Marković koji je bio Crnogorac ali i ustaški namesnik.

Vučić kaže da je u Crnoj Gori plan bio identičan kao u Hrvatskoj, odnosno NDH.

- Trebalo je da otmu manastire SPC i da proglase pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori koja se neće zvati srpska.

Srbi su proglašeni za remetilački faktor i zato im strane sile ne dozvoljavaju da učestvuju u vlasti u Crnoj Gori, kaže Vučić.

- Protiv Srba su sva sredstva dozvoljena. Mene bi razapeli da sam predvodio proteste protiv neke verske zajednice u Srbiji. Razapeli bi me u Briselu i Vašingtonu. Srbi su dobri samo kad ne brinu o svom interesu, pismu, veri. Dobri su kada Nenad Čanak ode na Cetinje da tamo lupa gluposti.

predsednik vučić
predsednik vučić / Izvor: Foto: Printscreen/TV Prva

Vučić kaže da Srbi traže pravo da u miru žive na svojim ogništima. Ne tražimo republike, otcepljenja, ništa. Samo poštovanje da Srbi žive u miru i da se poštuje Dejtonski sporazum u BiH i prava Srba u Crnoj Gori.

Odgovor Đukanoviću

Predsednik Srbije je odgovorio i na optužbe Mila Đukanovića i njegove komentare u umešanosti Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore.

- Mene bi razapeli da sam predvodio proteste protiv neke verske zajednice u Srbiji. Razapeli bi me u Briselu i Vašingtonu. Ako je protiv Srba, onda se smatra da je sve dozvoljeno - rekao je predsednik Vučić.

- Ni ti ni bilo ko drugi neće uspeti da pokori Srbiju, vladali ste zemljom na sve moguće načine, preko kriminala, funkcionera, itd. Nećete pokoriti Srbiju kao što ste je pokoravali, navikli su da upravljaju Srbijom. Evo ja vam sad kažem, mi nećemo da upravljamo Crnom Gorom. Dok sam živ neću vam dati Srbiju da pokorite, kao što ste je pokoravali skoro 30 godina! - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Nenad Čanak otišao u Crnu Goru da "lupa gluposti" i da postoje pokušaji da se Srbija skrene sa dobrog puta, kako ne bi brinula o svom narodu i o svom jeziku, veri...

- Srbi samo traže svoja prava i ništa više - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Printscreen/TV Prva

Voditeljka programa uporedila je ono šta radi Milo u Crnoj Gori sa Enver Hodžom. Predsednik je na to odgovorio da je ovo još gore, i da je prešlo svaku granicu.

Predsednik o BDP-u

Srbija je imala stopu javnog duga u odnosu na BDP od 79%, a Crna Gora 52%. Srbija danas ima 55,4%, a danas Crna Gora ima negde oko 99%, a završiće na 104%, do 105%, objasnio je predsednik.

Vučić je rekao i da Srbija napreduje u pogledu BDP-a i da će na kraju godine imati 51 milijardi BDP, a Crna Gora završiće na 3,8 milijardi.

- Danas je prosečna plata u Srbiji 558 evra, a 525 u Crnoj Gori - rekao je predsednik.

Vučić je objasnio da su to razlozi velikih sila da oslabe Srbiju kako ne bi štrčala na ovim prostorima i da se isto dešavalo u istoriji, a o čemu je pisala i Teodora Toleva u knjizi "Uticaj Austrougarske imperije na stvaranje albanske nacije, 1896-1908".

Predsednik kaže da velike sile žele i da utišaju srpski faktor.

- Kako svi drugi imaju pravo na samoopredeljenje, a samo Srbi tamo gde to žele nemaju pravo? Nemojte da mi pričate o principima, nisam budala - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da on priča o srpskom narodu, a da sintagmu "Srpski svet" koristi ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

O izborima

- Izbori će biti održani 3. ili 17. aprila, ne mogu da budu 10. aprila jer je tada proglašena NDH - rekao je predsednik.

- Voleo bih da na izborima pobede oni koji su se borili za jaču Srbiju i napredniju, koja je prva, druga po rastu ekonomskom - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Printscreen/TV Prva

Vučić je za TV Prva, na pitanje da li svi pristisci mogu da utiču na njega da kaže da se neće kandidovati za predsednika, Vučić je rekao da nije doneo nikakvu odluku po tom pitanju.

- Sagledavamo sve sa koalicionim partnerima. Naše izlaganje i na sastanku sa SPS-om pre neki dan je bilo kratko, njihovo je bilo mnogo duže. Naši stavovi su sasvim jasni, ali neću javno govoriti sada o tome - rekao je Vučić.

Vučić kaže da je lider radikala Vojislav Šešelj u pravu kada kaže da ga najviše pogađa kada mu diraju decu. 

- Zar sam ja nenormalan zbog toga? Kome ne bi smetalo? - pitao je Vučić.

O medijima i napadima

- Njihov jedini plan je bio, kako ćemo da naudimo Vučićevoj deci - rekao je predsednik.

- Do pre neku godinu nije postojala ni ta "AdriaMax", ni "N1", ja sam najnapadaniji političar u medijima u ovoj zemlji! - kazao je Aleksandar Vučić. 

Vučić je, na TV Prva na konstataciju da se od Srbije traži da prizna genocid u Srebrenici, naglasio da je već ušao u 10 godinu na vlasti, da su neki kao Angela Merkel vladali 16, neki 30 godina, ali neki i dve i tri, te da je zadovoljan što je sve uradio ovo vreme.

- Da ponižavam Srbiju nemam nameru. Znam kakvi sve udari čekaju. Vidim da su uložili stotine miliona evra za moje svrgavanje. Desetine miliona stranica odštapmpanih protiv mene. Hiljade portala napravljeno je i finansirano od tajkuna i spolja ne bi li se srušila vlast u Srbiji, dovelo "lutkarsko pozorište" na vlast sa ciljem da na vlasti bude neko kao 2008.kada je obezbeđeno da Srbija nema reakciju na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova - objasnio je on.

Predsednik se osvrnuo i na komentare opozicije kako on stalno gostuje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, rekavši da je on tokom prošle godine na RTS-u gostovao samo tri puta, i da je pritom bila izborna kampanja.

Predsednik je u emisiji osudio i napade opozicije na njegovu decu, i poručio im da samo nastave tako.

Upitan o istraživanjima opozicije o biračkom telu, kaže da zna kako oni istražuju, tako što sednu u kafić i istražuju, ironično je prokomentarisao predsednik.

Da li je region ugrožen zbog dešavanja u Crnoj Gori

- Čuvaćemo mir, uspećemo u tome, i Srbija će ići napred. A Srbija je dovoljno jaka i dovoljno snažna, da ne misle neki da je mogu napadati kao 80-ih i 90-ih godina. Srbija će nastaviti putem ekonomskog prosperiteta - rekao je predsednik Vučić na kraju obraćanja građanima.

 

 

 

 

Piše:
Srbija Danas
05.09.2021. 10:09