scattered clouds
8°C
18.04.2024.
Beograd
eur
117.1484
usd
109.6792
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija

Podešavanja sajta

Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Vučić o političkim izazovima Srbije: Priština nigde, ništa i nikada ne može da uradi bez Beograda!

26.03.2019. 20:59 00:09
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Happy printscreen
U kultnoj emisiji voditelja i novinara Milomira Marića "Ćirilica" gostuje predsednik Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić.
O izborima

Sve zakone o izborima i o RRA su doneli ovi što sad protestuju, rekao je predsednik i dodao da mogu da ga smene, to je ok, to je ustavna procedura, ali je racionalno postavio stvari, kako kaže, "ili hoćete da me ubijete ili hoćete izbore".

- Da analiziramo nekoliko stvari, sve zakone o izborima i o RRA, sve su oni doneli. Evo, ja im kažem upišite koga hoćete i ispišite u te biračke spiskove - objasnio je on i rekao da je sve to opasno zbog destabilizacije Srbije i odrvraćanja investitora iz zemlje. Čujem da pričaju "Vučićeva pravila". Nijedno pravilo nisam doneo ja - podvukao je predsednik.

Sporazum sa kosovskim Albancima

U razgovoru sa predsednikom, novinar Milovan Jovanović rekao je da je najvažnija stvar u Vučićevoj političkoj karijeri upravo da postigne sporazum sa kosovskim Albancima, i upitao ga da li je svestan da je u tome prepušten sam sebi, da iza njega u tome ne stoje ni koalicioni partneri, ni svi iz njegove stranke, ni deo akademije, ni deo univerziteta, ni deo opozicije...

- Ako postignete sporazum, obezbedili ste budućnost našoj deci i svima nama. To je preduslov za miran san naše dece - rekao je Jovanović.

Dodao je da prvi put posle 30 godina kosovski Albanci dobijaju ukore i opomene SAD, dok se Srbija tretira kao konstruktivan faktor.

Pitanje Kosova

Predsednik je rekao da što se tiče južne srpske pokrajine, šanse su manje nego što su nam bile.

- Albanci takse da ukidaju neće! Evropa nije pokrenula mehanizam za kršenje međunarodnog sporazuma, to je bila politička odluka. Dali su im signal da mogu da rade šta hoće. 

- Oni ne žele da nastave razgovore dok je ova evropska postavka, kupuju vreme, smatra Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Happy printscreen

Prema rečima predsednika Srbije bez dogovora sa Beogradom Priština ništa ne može da uradi.

- Moj posao nije da govorim ljudima šta im se dopada, već ono što je istina - naveo je Vučić.

Predsednik je rekao da što se tiče Kosova nije optimista, ali da će iskoristiti svaku priliku za razgovor.

- Uplašen sam, i ja to ne krijem. Naša obaveza je da čuvamo srpski narod na Kosovu. Najvažnije je da dugoročno sačuvamo mir, a njega nema bez rešenja. Ne mora da bude ove godine, neka bude i za 5 godina.

"Kolateralna šteta"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio večeras da ne može da prihvati da je bombardovanje bila nužna agresija i izbor između dva zla, kako je to rekla predsednica CEAS Jelena Milić.

- Iznenadio sam se izjavom iz NATO "da ovo nije bilo protiv naroda". Što ste onda bombardovali mostove, voz sa civilima...? Ne želim ni da govorim o licemernom terminu "kolateralna šteta". Toliko je jeziv. Objasnite ocu ili majci koji su izgubili dete da je to "kolateralna šteta"... - rekao je predsednik. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Happy printscreen

- Drugi su naučeni da su Srbi za sve krivi. Srbija je osuđena, njih zanima samo to da znate, ništa drugo ih ne zanima, nikakva poruka Zagrebu ili Sarajevu ih ne zanima.  Počinjen je težak zločin i agresija nad ovom zemljom, tu nema sumnje. Vinovnici treba da se stide onoga što su uradili te 1999. - rekao je predsednik i dodao: 

- Što se tiče loših stvari koje smo uradili, nikada ih nisam negirao i ne služi nam na ponos. Mi pokazujemo razliku da mi svi smemo o tome da govorimo, a u Prištini se ne sme. Mi procesuiramo zločine, a ne mogu da podnesem preterivanje koji vide Srbe kao zločince posebno kada vam Haradinaj govori o tome, podignete glavu u nebo i pitate se jel moguće? Neko dolazi i ima pravo da drži moralne pridike, zato sam ja najnapadaniji u regionu. Svi kada razgovaraju sa Srbijom misle da smo mi neka zločinačka zemlja - dodao je Aleksandar Vučić.

Članstvo Srbije u NATO

Na početku emisije predsednik Vučić je rekao da ne misli da postoji polarizacija u svetu, već da svet danas nije ni kvadripolaran, te je rekao zašto misli da je trenutna pozicija Srbije dobra.

- Kada imate uslove i situaciju u svetu u kojima su SAD prva vojna sila, a odmah za njima Rusija i Kina. SAD troši 750 milijardi, Kina 400 milijardi, Rusija 55-65 milijardi kroz vojni budžet, ali Rusija najpametnije troši novac na oružje. Imate četvrtu silu koja je ekonomski najsnažnija u ovom trenutrku i teritporiju koja je svetionik slobode i demokratije  - to je Evropa. Evropa u vojnom svetu ne postoji. Amerika se sve više oslanja na Poljsku i Grčku, te pokušavaju tako da grade svoju poziciju u Evropi, a nama to odgovara jer smo sa Grčkom bliski.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Happy printscreen

On je dodao da je dobro da sa NATO-om treba da imamo pristojan odnos i da ne dozvolimo da se Srbiji ponovi 1999. godina. Ne treba da dozvolimo da nas u odlukama vode emocije, ali razumem zasto naš narod ima negativne emocije prema NATO-u. Emocije ne treba potcenjivati, one su važan faktor, ali mislim da je naša vojna neutralnost racionalna poruka - objasnio je predsednik.

- Mi imamo vežbe i sa NATO i sa Rusima i tu nam i jedni i drugi prebaciju i to je normalno, ali mi tako čuvamo stabilnost, racionalnost i mir - rekao je on.

On je podsetio da je u NATO bombardovanju poginulo 79 dece.

- Danas je dobro što možemo i smemo da govorimo o tome, samo se bojim da ne odemo na drugu stranu.

''Nasilje niskog nivoa'' u regionu me plaši kao svakog odgovornog čoveka!

Novinar Milovan Jovanović rekao je večeras u emisiji Chirilica na Hepi tv, u kojoj gostuje predsednik Aleksandar Vučić, da se u izveštaju americke Nacionalne obaveštajne agencije navodi da će Zapadni Balkan gotovo sigurno biti pod određenim rizikom od "nasilja niskog nivoa" i mogućeg otvorenog vojnog sukoba tokom 2019. godine.

U tom smislu, upitao je predsednika da li ga plaši izveštaj i takva mogućnost.

- Plaši me, kao i svakog odgovornog čoveka - odogovorio je Vučić.

Zato je, ističe, bezbroj puta i sam govorio da je potreban razgovor i da, dok se razgovara, takvih opasnosti nema.

Vučić je konstatovao da postoji želja mnogih, različitih grupa u svetu, i ne samo u našoj zemlji, za slabijom vlasti u Srbiji, kako bi Srbija bila lakši plen i da bi mogla za mnogo manje stvari da pristane na sporazum sa Prištinom i na neke druge sporazume.

Ako dođe ''Folksvagen'' - svoj posao sam obavio

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se Srbija pod najtežim uslovima bori za dolazak "Folksvagena" sa još četiri zemlje.

- Ako u tome uspemo mogu samo da skinem naočare, plačem i kažem - ja sam svoj posao obavio - rekao je Vučić.

Govoreći o "Folksvagenu" i "našim nadanjima", kaže da bi to promenilo sve u Srbiji.

"Folksvagen" je najveća automobilska kompanija u svetu, samo fabrika u Evropi ima 18.000 radnika, podseća Vučić.

- Imaju neformalnog ministra spoljnih poslova, koji je na vezi sa svim najvažnijim ljudima u Nemačkoj. Sve sam ih molio da nam obezbede kontakte - objašnjava Vučić.

Dodaje da se za tu fabriku bori pet zemalja - uz Srbiju, Bugarska, Rumunija, Turska Ukrajina.

- Znam koliko se bori Bojko, Erdogan, Dragnea, svi smo prijatelji, ali to je tuča, borba za Srbiju. Na taj dan, ako se to desi, ja ću da skinem naočare, da plačem i kažem - svoj posao sam obavio - rekao je on.

Kaže da je naša borba ogromna:

- Trčimo, a jedna noga nam je vezana za pritku, jer nismo članica EU, a druga, jer nismo deo PEM konvencije, a Turci jesu, imaju ugovor o slobodnoj trgovini sa EU, koji mi nemamo. Pod najtežim uslovima se bijemo i borimo. Od svih smo teritorijalno najmanja zemlja, a u svemu ostalom naša je ponuda nabolja - rekao je Vučić.

Na opasku novinara da se borio i za BMV, ali da ta kompanija ipak nije došla, Vučić kaže da je doveo ZTF u Pančevo, na čemu mu je čestitala i kancelarka Merkel, dok su Hrvatskoj komenatrisali: "Vučić je obezbedio ZTF, a vi niste mrdnuli."

Dodao je da se borio za dolazak još jedne kompanije, ali da o tome ne sme ništa da kaže.

Na pitanje novinara da li ga iz tih kompanija sa kojima pregovara pitaju za situaciju u Srbiji, on kaže:

- Pitaju. Šta da kažem? Kod nas je demokratija i nema prebijanja demonstranata kao u Francuskoj. Da im objašnjavam da je Ðilasu nestalo para i ko je Boško Obradović? Ljudi kažu - da, imate izuzetne rezultate. Ja im na to odgovorim, da pogledaju i kažem da ćemo im dati uslove 10 odsto bolje od drugih.

Na pitanje novinara koliko je direktnih stranih investicija ušlo u Srbiju i iz kojih zemalja, Vučić je rekao da najviše dolazi iz tri zemlje EU - Nemačke, Italije i Austrije.

- Zatim ide još nekoliko evropskih zemalja čije investicije rastu, naprimer Mađarska, neke su izvan EU kao što je bila značajna investicija Telenor. Rusija je ispred Amerik po investicijama, ali 13 odsto trgovinske razmene je jednom zemljom EU i to je Nemačka. Raste iz godine u godinu ide na preko pet milijardi - rekao je on.

Predsedniku Srbije od 21 čas u studiju društvo prave: Jelena Milić i Milovan Jovanović. 

Jelena Milić
Jelena Milić / Izvor: Foto: Happy printscreen

Gosti popularne emisije govore o NATO bombardovanju i političkim izazovima Srbije.  

Podsetimo, Vučić je na juče održanoj sednici SNS-a saopštio da 1. septembra kreću unutarstranački izbori u SNS, koji će biti okončani pre kraja godine, u nameri da se rezimira ko je radio dobro i u interesu građana Srbije.

Izbori će, istakao je predsednik, biti održani ili u junu ove godine ili na proleće 2020.

Piše:
Srbija Danas
26.03.2019. 20:59 00:09