clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1484
usd
109.6792
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

EKSPOZE ANE BRNABIĆ: Srbija će uz pomoć DIGITALIZACIJE preokrenuti svoju sudbinu!

28.06.2017. 10:21 15:10
Piše:
Tanjug
Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Foto: Tanjug/ Sava Radovanović
U toku je posebna sednica na kojoj mandatarka Ana Brnabić predstavlja svoj ekspoze i sastav kabineta

12.05 -  Brnabić: Da pobedimo u međunarodnoj utakmici!

- Srbija sada ima šansu koja se dugo neće ponoviti da iskoristi velike promene koje donosi digitalizacija i da potpuno u kratkom roku preokrene svoju sudbinu. Mnoge promene ne zavise ni od koga ni od čega drugog do od nas samih - da pobedimo u međunarodnoj utakmici. Srbija će ovu šansu inskoristiti! Živela Srbija, hvala vam puno! - zaključila je Ana Brnabić.

12:00 - Ana Brnabić predstavlja poslanicima članove svog kabineta. 

Ivica Dačić, prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova; Nebojša Stefanović, potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova; Rasim Ljajić, potpredsednik i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija; Zorana Mihajlović, potpredsednik i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture; Dušan Vujović, ministar finansija;  Goran Knežević, ministar privrede; Bransilav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike; Nela Kuburović, ministarka pravde; Aleksandar Vulin, ministar odbrane; Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije;  Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja;  Zlatibor Lončar, ministar zdravlja; Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja; Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta;  Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja; Slavica Đukić Dejanović, ministar bez portfelja; Milan Krkobabić, ministar bez portfelja;  Branko Ružić, ministra državne uprave i lokalne samouprave; Goran Trivan, ministra zaštite životne sredine ; Nenad Popović, ministar bez portfelja.

12.03 - Brnabić:  Želim da kreiramo ne samo odgovorniju državnu upravu, već i odgovornije društvo

- Potrebno je hitno uspostavljanje ZSO. Računam na podršku prvog potpredsednika vlade, zato što verujem da iskčljučivo timski rad može da donese rezultate. Želim svima da kažem da se prave promene ne dešavaju samo kada Vlada radi. Prave promene se dešavaju kada svaki član ovog društva uradi svoj deo. Kada radimo zajedno - odgovorni prema sebi, svojim porodicam, svojim susedima i okruženju. Želim da kreiramo ne samo odgovorniju državnu upravu, već i odgovornije društvo  - rekla je Brnabić.

11.58 - Brnabić: Moramo da pokažemo solidarnost sa onima koji žive u težim uslovima

Vlada Srbije nastaviće da bude duboko posvećena jačanju manjinskih prava. Veoma sam ponosna na to koliko smo postigli u zakonodavnom, strateškom i institucionalnom smislu. U Srbiji živi više od 20 etničkih i li nacionalnih manjina - više nego bilo gde u Evropi. Čak 11 jezika je u službenoj upotrebi, a deca se u Srbiji školuju na čak 15 jezika. Moramo da pokažemo solidarnost sa onima koji žive u težim uslovima. U oblasti socijalne zaštite, akcenat ćemo staviti na kvalitet. Uvođenjem socijalnih karata sprečiće se zloupotreba i obezbediti pravednija raspodela socijalne pomoći. Prioriteti su unapređivanje prava osoba sa invaliditetom. Radićemo na pružanju boljih usluga majakama , ali i očevima, po ugledu na skandinavske zemlje. Jedan od najvećih prioriteta jeste rekonstrukcija i izgradnja četiri kc-a u Srbiji. Ove godine će se rekonstruisati sedam zdravstvenih ustanova - Dečija klinika u Tiršovoj, Kliničko-bolnički centar "Dragiša Mišović", Urgentni centar, Ginekološko-akušersku kliniku... -  poručila je mandatarka.

Sport predstavlja jednu od oblasti koja kontinuirano donosi rezultate. Moramo da sačuvamo epitet "zemlje sporta" rekla je mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić.

Sa dobrim rezultatima ekonomije i stabilnim ekonomskim rastom, bićemo u prilici da više uložimo u zaštitu okoline. To je jedan od razloga zašto sada imamo ministarstvo ekologije. Inovativnost, kreativnost, znanje, organizacija - vrednosti koje oslikavaju ovu Vladu. Do kraja 2021. godine očekuje se da EU obezbedi bespovratnu finansijsku pomoć Srbiji u vrednosti većoj od jedne milijarde evra - poručila je Brnabić.

- Kao i u prethodnom periodu, fokus će biti na jaćanju međunarodnog ugleda Srbije. Samo dijalog obezbeuje stabilnost i osnov za dalj i rast. U tim naporima očekujem veliku podršku predsednika Srbije, imajući u vidu njegova ustavna ovlašćenja, a pre svega, državnički ugled u svetu - poručila je Brnabić.

Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

11.42 - Brnabić: Turizam, kreativna industrija i kultura ogromni potencijali

 - Oblasti u kojima postoje ogromni potencijali - turizam, kreativna industrija i kultura - oblasti su o kojima se nezasluženo malo govori. Sve institucije kulture i institucije od posebnog značaja moraju imati sadržaje za decu i mlade - poručila je Brnabić.

11.35 - Mandatarka o izmenama zakona i infrastrukturi

- Vlada jača regionalnu saradnju zahvaljujući jačanju putne infrastrukture, čeka nas još 900 kilometara puteva koje treba rehabilitovati. Do kraja ove godine počeće se sa održavanjem 3.000 kilometara puteva na energetski najefikasniji način. Plan je da se to učini sa kompletnom infrastrukturnom mrežom od 16.000 kilometara ukupno. Srbija postavila temelje kako bi postala lider u vazdušnom saobraćaju. Ukupan prihod uvećan je za oko 80 posto u odnosu na ranije godine. Kako bismo i tu napredovali, stupićemo u konsecionalni aranžman. Izmenićemo i zakon o poljoprivrednom zemljištu čime će se onemogućiti prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima - rekla je mandatarka i dobila aplauz.

- Ali sve ove izmene biće u skladu sa uporednim rešenjima zemalja koje su poslednje dve decenije ušle u EU - poručila je Brnabić.

ANA BRNABIĆ U TEŠKOJ REČI TV PINK: Radujem se novim izazovima, biću hrabra da nastavim reforme

Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

11.25 - Brnabić o razvoju novih tehnologija

Mandatarka za sastav nove vlade u nastavku ekspozea govorila je o neophodnim preduslovima za razvoj digitalizacijie, privrednom rastu i modernizaciji zakona.

- Obezbeđen je veći broj mesta za upis na studije tehničkih fakulteta, povećani su za više od 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ovo je preduslov za razvoj digitalizacije. Podizanje konkuretnosti u oblasti nauke u funkcije privrede, jedan je od prioritetnih ciljeva ove vlade. Gradimo naučno-tehnološke parkove u Novom Sadu i Nišu. Jedna velika šansa je u privlačenju naših građana iz celog sveta - da dođu ovde i razvijaju nove tehnologije upravo u Srbije. Za privredni rast izuzetnoje važno i okruženje u kome naše kompanije rade. Potrebno je da modernizujemo čitav set zakona kako bi se otvorile nove mogućnosti u privredi  - rekla je mandatarka.

U nastavku ekspozea posebno je naglasila da je neophodno motivisati uspešne poslovne ljude u Srbiji, kao i o načinima poboljšanja srpskog preduzetništva: "Neophodno je motivisati uspešne poslovne ljude u Srbiji da investiraju u mini preduzeća, kao i obezbeđivanje još većih sredsatva za inovacioni fond. Cilj nam je da svaki strani investitor angažuje lokalne firme kao izvođače i podizvođače. Vlada će to podržati, kao i žensko preduzetništvo i preduzetništvo mladih. Srbija ima globalne lidere i Srbija će da ih podrži i prizna. Biti uspešan nije lako i zato je važno uspešne podržati."

11.06 - Brnabić: Najveća odgovornost će biti na meni

- Kao predsednici Vlade najveća odgovornost će biti na meni. Podnosićemo izveštaje o radu, podnosiću kritiku. Uprkos uvredama u javnom govoru koje su mi već upućene i koje mogu da očekujem, ja ću se braniti dostojanstvom - rekla je mandatarka Brnabić.

U vezi sa oblastima na kojima će ova oblast raditi, mandatarka Brnabić je rekla sledeće: "Počinjem od finansija. Zbog visokih zaduživanja u prošlosti, platili smo preko milijardu evra. Sa tim se moglo izgraditi 150 kilometara auto-puta, svake godine. Tek od 2020. godine možemo očekivati napredak zbog ranijeg lošeg vođenja javnih finansija. Napori su prepoznati od strane MMF-a i Svetske narodne banke, upravo prolazimo kroz sedmu reviziju sa MMF-om. Naš cilj je da do 2019. godine deficit bude ispod jedan odsto, sa daljim rastom BDP-a i niskim deficitom, planiramo da javni dug Vlade spustimo ispod 60 odsto, a čime će se stvoriti prostor za povećanje plata i penzija."

Slika krije OVU PORUKU: Evo zašto su se Ana i patrijarh Irinej slikali zajedno (FOTO)

Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

11.00 - Brnabić o digitalizaciji: Ona je neminovna i nezaustavljiva

 - Naši građani su spremni za novo digitalno doba. Praktično sve naše kompanije imaju pristup internetu - i građani i privreda imaju naviku da koriste internet. Birokratija je ta koja je prepoznata kao jedan od najvećih državnih problema. Sa digitalizaijom imamo šansu da uhvatimo priključak sa razvijenim zemljama, ona je neminovna i nezaustavljiva. Samo napredna društva se hvataju u koštac sa promenama, a ja verujem da Srbija može da predvodi region. Ono što sada uradimo na polju digitalizacije odrediće mesto Srbije na svetskoj mapi u godinama i decenijama koje dolaze. Treba da ohrabri, podrži i pravno zaštiti svaku preduzetničku inicijativu, uz dobru socijalnu politiku i u skladu sa ekonomskim mogućnostima. Moja misija jeste da radeći na digitalizaciji stvorimo društvo koje na vrhu liste prioriteta imati i obrazovanje. Moj drugi najvažniji prioritet jeste unapređenje obrazovanja. Radićemo na tome da promenimo način razmišljanja koji sputava kreativnost. Važno je da mlade hrabrimo da idu u susret svojim ambicijama. Negovaćemo preduzetnički duh mladih. To ne znači da svi treba da budu preduzetnici, već da razmišljaju pobednički. Mi svi zajedno treba da stvaramo društvo u kome se znanje ceni - rekla je Brnabić.

Han se sastao sa Anom Brnabić i odmah nakon sastanka postavio status na Tviteru (FOTO)

Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

10.56 - Brnabić: Vreme je da odemo korak dalje i društvo i državu prevedemo u 21. vek - uz pomoć digitalizacije

- Prethodna Vlada je uspela da zaustavi bankrot države i u spela da konsoliduje državni budžet i samanji deficit. U poslednje tri godine značajno je popravljena pozicija Srbije na duing listi. Pomerili smo se za čak 44 mesta za dve godine. Trenutno smo na 49. poziciji. Pojednostavili smo administrativne procedure, pokrenuli infrastrukturne radove, izgradili više kilometara puteva, nego decenijama pre toga, stvorili povoljnu klimu za lokalni i regionalni razvoj. Ne smemo da zaboravimo da je Srbija 2014. godine započela pregovaranje sa EU, a da je do danas otvoreno deset poglavlja. Uspostavljen je široki konsezus za pristupanje EU, a sada je vreme da odemo korak dalje i društvo i državu prevedemo u 21. vek - uz pomoć digitalizacije. Digitalizacija otvara više mogućnosti za građane. I ako se često vezuje za tehniku, ona je više od toga - pruža priliku za otvaranje novih radnih mesta i zaustavljanje odliva mozgova i preokretanje tog trenda - rekla je Brnabić.

10.47 - Ana Brnabić: Treba da napravimo dogovor šta zajedno želimo i možemo da postignemo

- Dame i gospodo, uvaženi poslanici, vaša ekselencijo, prijatelji, poznanici, želim da vam predstavim ciljeve Vlade u narednom periodu. Treba da napravimo dogovor šta zajedno želimo i možemo da postignemo da bismo Srbiju uveli u red uspešnih država. Ja verujem, građani i građanke Srbije. Ušla u politiku iz privrede u nadi da ću da uradim nešto za boljitak zemlje u koju sam se vratila posle 15 godina. Želela bih da se osvrnem na debatu u javnosti koja je pratila moje imenovanje, verujem da su se svi pitali zašto ne odgovaram. Danas stojim pred svima i koji su me osporavaili i koji su me podržavali i ponosno izlažem program Vlade. Predstavljam program za sledeću Vladu i tražim podršku. Državna kasa je puna, makroekonomski pokazatelji pozitivni, javni dug smanjen... Nijedna Vlada u poslednjih deset godina nije započela mandat, kao ova, koju ću, ako bude takva volja poslanika, voditi ja -  rekla je Brnabić.

10.40 - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je rekla da je sednica kasnila jer je jednom od kandidata za ministre pozlilo. Gojković je najavila kandidata za predsednika Vlade Anu Brnabić u 10.47, čije je izlaganje ekspozea, potom i počelo.

Skupština Srbije
Skupština Srbije / Izvor: Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

10.36 – Počela Deveta posebna sednica na kojoj će mandatarka Ana Brnabić predstaviti svoj ekspoze i sastav kabineta

U sali je prisutno 161 narodni poslanik. Ekspoze Ane Brnabić ima 100 strana, ali će ona čitati samo siže ekspozea, koji ima oko 20 strana. Kako je najavila mandatarka, ekspoze će trajati sat vremena. Članovi buduće vlade stigli su u Skupštinu Srbije gde se u 10 sati očekuje početak rasprave o izboru novog kabineta Ane Brnabić.

Među prvima su u parlament došli ministar perosvete Mladen Šarčević i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević koji će i u novoj vladi zadržati te resore.

U parlament je stigao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, kao i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji će i u novoj vladi predvoditi ta ministarstva, a zatim i ostali predloženi za članove kabineta Brnabić.

Desetak minutak pred početak sednice došsao je i prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar...

U parlament je stigao i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, koji je ranije najavio da neće podržati izbor Ane Brnabić za premijerku.

Sednica Skupštine Srbije zakazana je danas u 10 sati, a na njoj će se birati novi članove vlade.

U Skupštinu Srbije stigli su i ambasadori pojedinih zemalja, među kojima je američki Kajl Skat.

 

Piše:
Tanjug
28.06.2017. 10:21 15:10