Utorak 19. mar 2024.
Ana Brnabić i Siniša Mali

Skupština o Siniši Malom: Rasprava završena za danas, sutra nastavak (FOTO/VIDEO)

Tanjug/​Sava Radovanović
Počela je posebna sednica parlamenta u kojoj se raspravlja o izboru novog člana Vlade Republike Srbije

Predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić danas na Posebnoj sednici Narodne skupštine, obrazlaže svoj predlog da Siniša Mali bude izabran za novog ministra finansija.

20.00 - završena rasprava, nastavak sutra 
17.20 - Brnabić odbacila navode Dveri

Premijerka Ana Brnabić odbacila je danas navode šefa poslaničke grupe Dveri Boška Obradovića da sa kandidatom za ministra finansija Sinišom Malim ima zajednički firmu, te da Mali učestvuje u radu više upravnih odbora.

- Zapanjila sam se da Siniša i ja imamo zajednički firmu - rekla je Brnabić u Skupštini Srbije, a zatim se obratila Malom: 

- Siniša, čoveče, kada smo mi napravili firmu? - reagovala je premijerka 

17:05 - Ne bira se ministar finansija putem tvitera

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević izjavio je danas da će ta stranka podržati Sinišu Malog za ministra finansija, navodeći da su i građani nedavno na izborima pokazali šta misle o njegovom radu.

- Ne bira se ministar finansija putem tvitera već na osnovu rezultata - poručio je Milićević i dodao da je jako važno da se današnja rasprava prebaci sa terena politikanstva zbog jeftinih političkih poena na teren demokratskog sučeljavanja mišljenja.

Navodeći da će podržati predlog za novog ministra finansija, Milićević je kazao da SPS deli vrednosti i odgovornost kada je reč o radu Vlade Srbije. 

17.00 - Tomić: Ko je platio da se fabrikuju afere o Malom?

Koji su to centri moći platili da se fabrikuju afere o Siniši Malom, pitala je danas poslanica SNS Aleksandra Tomić komentarišući raspravu u Skupštini Srbije o novom ministru finansija, te najavila da će da navede sve afere koje se Malom pripisuju, a da za to nema materijala. 

16.33 - Brnabić: Srbija bila na tri meseca od bankrota

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija bila na tri meseca od bankrota, jer su 2008. godine, kada su bili izbori, penzije četiri puta povećavane.

Ona je to rekla, odgovarajući na kritike šefa poslanika SDS Marka Ðurišića, tokom rasprave u Skupštini o izboru Sinise Malog za novog ministra finanasija.

Skupština
Tanjug/​Sava Radovanović
15.35 - Balša Božović (DS) stao u odbranu Đilasa

Balša Božović govori o navodnoj povredi poslanika od strane predsednika Vlade Ane Brnabić i to samo zbog pominjanja Dragana Đilasa. 

15.28 - Rasprava Brnabić - Đurišić

Marko Đurišić iz SDS je izjavio da ta poslanička neće podržati izbor Siniše Malog, dok mu je Ana Brnabić ironično odgovorila kako je "Srbija bila kao Švajcarska" dok su oni bili na vlasti. 

13.17 - Nastavljena sednica

Sednica je nastavljena, Milorad Mijatović je izjavio da će SDPS podržati Sinišu Malog kao kandidata za ministra finansija. 

13.14 - Pauza od pet minuta

Posle kratke rasprave poslanika većine i dela opozicije, proglašena je pauza od pet minuta. 

12.56 - Rasprava Ane Brnabić i proevropske opozicije

Posle ličnih optužbi na račun Siniše Malog, Ana Brnabić je poručila Sandi Rašković Ivić da se "zna kada su se odvijale najsumnjvije privatizacije i da je to bilo upravo za vreme vladavine stranke kojoj je pripadala gospođa Ivić. 

Predsednik Vlade je, na dobacivanje poslanika proevropske opozicije, rekla da su, prema njihovom sistemu vrednosti "svi iz današnje vlasti krivi dok se ne dokaže suprotno, dok su za period njihove vlasti, svi nevini zauvek".

Brnabić: Pred Malim dva zadatka

Predsednik Vlade Ana Brnabić je izjavila, u odgovoru bivšem poslaniku DJB Aleksandru Stevanoviću, da će Siniša Mali imati dva ključna zadatka na mestu ministra finansija.

Ana Brnabić i Siniša Mali
Ana Brnabić i Siniša Mali
Tanjug/​Sava Radovanović

- Prvi zadatak je da zadrži finansijsku disciplinu, tj. trenutno stanje u budžetu, a drugi zadatak je da se naprave uslovi za brži ekonomski rast, za brži rast BDP-a - izjavila je Ana Brnabić i ponovila je da smatra da je Siniša Mali najbolji kandidat za ispunjenje tih zadataka. 

11.29 - Šešelj: Na dva glavna pitanja mi niste odgovorili

Lider SRS Vojislav Šešelj se požalio na to što mu Predsednik Vlade nije odgovorila na pitanja o aferama ministra Vujovića i o rekonstrukciji Vlade.

- Hoćete li odstraniti ovaj najgori balast iz Vlade? - pita Šešelj.

11.23 - Brnabić replicira Šešelju

- Drago mi je da vas je dirnulo moje izlaganje, ali nema tu ništa "srceparajuće" - izjavila je Ana Brnabić i dodala da nije odluka Vlade da Šešelj i njegovi sinovi budu na listi terorista, te da će lično videti šta može da uradi po tom pitanju jer smatra da to nije u redu.  

Ana Brnabić
Ana Brnabić
Tanjug/​Sava Radovanović

Ona je dodala da bi bilo "fer" da SRS glasa za izbor Siniše Malog, iako je Šešelj najavio da to SRS neće uraditi. Predsednik Vlade se složila sa liderom radikala da treba završiti sa negativnom praksom nedonošenja završnog računa budžeta.

11.03 - Šešelj: Mi srpski radikali glasaćemo protiv izbora Malog

Predsednik SRS Vojislav Šešelj rekao je ironično da je "umalo zaplakao" kad je čuo "srceparajuće" izlaganje Ana Brnabić o novom kandidatu za ministra finansija.

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Foto: Youtube Printscreen/ ParlamentSrbija

- Očekivao sam da će ga predložiti da ponovo bude gradonačelnik, kad je toliko dobar - rekao je Šešelj i zatražio je od Vlade da kaže zašto je ministar Vujović podneo ostavku, optužujući ga za kriminalne afere i za saradnju sa kijevskim nacistima.

- Na predlog ministra Vujovića, Vlada je mene i moje sinove stavila na spisak terorista i zbog toga imam probleme sa otvaranjem deviznog računa - izjavio je Šešelj i traži od Ane Brnabić da mu odgovori na to.

Šešelj je izjavio i da je Vujović prkosio Narodnoj skupštini zbog toga što nije podnosio završni račun budžeta i SRS zahteva od Siniše Malog da tu negativnu praksu prekine.

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Foto: Youtube Printscreen/ ParlamentSrbija

Lider SRS je izjavio i da je potrebna kompletna rekonstrukcija Vlade i da treba izbaciti Zoranu Mihajlović i Zlatibora Lončara.

10:45 - Palma: JS će glasati za izbor Siniše Malog

Predsednik JS Dragan Marković Palma izjavio je da će JS podržati izbor Siniše Malog, posebno hvali rezultate Malog u gradu Beogradu.

Dragan Marković Palma
Dragan Marković Palma
Foto: Youtube Printscreen/ ParlamentSrbija

- Kao ministar finansija morate da se borite da kurs evra ostane isti. Dva ministra ne rade dobro! - rekao je Palma.

- Reci, koji!? - dobacio je Šešelj.

Radikali
Radikali
Tanjug/​Sava Radovanović

Palma je dodao da, generalno, Vlada radi dobro.

10.36 - Balint Pastor: SVM će podržati izbor Siniše Malog

SVM će, zbog toga što je deo vladajuće koalicije, podržati izbor Siniše Malog, a drugi razlog je što postoji velika šansa da će biti uspešan i na ovoj poziciji, kao na poziciji gradonačelnika Beograda - izjavio je Balint Pastor.

Balint Pastor
Balint Pastor
Foto: Youtube Printscreen/ ParlamentSrbija
10.32 - Predsednik Vlade završila govor: Najbolji izbor, molim poslanike da daju podršku

Ana Brnabić je završila govor i izjavila da smatra da je Siniša Mali najbolji izbor za ministra. 

10.24 - Brnabić: Odgovorno je vođena gradska kasa

Predsednik Vlade Ana Brnabić još uvek govori o svemu što je urađeno u Beogradu dok je Siniša Mali bio gradonačelnik. Podsetila je na izgradnju Beograda na vodi, na dolazak Ikee, na dolazak Meite u Barič, na rekonstrukciju Slavije...  

Ko je Siniša Mali i zašto je on najbolje rešenje za ministra finansija

10.15 - Ana Brnabić je počela obraćanje parlamentu

 Ana Brnabić je počela obraćanje govoreći o uspesima Siniše Malog kao gradonačelnika Beograda, pre svega, podsećajući na ekonomske rezultate za vreme njegovog obavljanja funkcije.

- Tokom mandata Siniše Malog kao gradonačelnika konsolidovana su javna preduzeća - izjavila je Ana Brnabić.

Ana Brnabić i Siniša Mali
Ana Brnabić i Siniša Mali
Foto: Youtube Printscreen/ ParlamentSrbija
 
10.12 - Počela je sednica parlamenta o izboru Siniše Malog za novog ministra finansija.

Maja Gojković
Maja Gojković
Foto: Youtube Printscreen/ ParlamentSrbija

Dosadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali predložen je za novog ministra finansija umesto Dušana Vujovića koji je 7. maja podneo ostavku iz ličnih razloga. 

Zajedno sa predlogom Brnabićeve o izboru Malog na mesto ministra, u Skupštinu Srbije stigla je i biografija odlazećeg gradonačelnika Beograda. U njoj piše da je uspeo da "pokrene značajne investicije u glavnom gradu i da obezbedi rekordno nisku nezaposlenost", koja je, kako se dalje navodi, na istorijskom minimumu.

Siniša Mali
Siniša Mali
Tanjug/​Sava Radovanović

U biografiji se podseća da je Mali bio specijalni savetnik za privredu i finansije tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, kao i da je ranije bio finansijski savetnik u privatnom sektoru, kao i konsultant jedne revizorske kuće u Pragu. Takođe, piše i da je bio pomoćnik ministra za privatizaciju (2001), a kasnije i direktor Centra za tendersku privatizaciju u Agenciji za privatizaciju.

Navodi se i da je studirao i diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, da je tokom osnovnih studija dobio nagradu za "najboljeg studenta generacije, da bi nakon studija dobio nagradu za najbolji diplomski rad". Dodaje se i da je kao Ron Braun Stipendista magistrirao na Vašington univerzitetu u Sent Luisu, kao i da je bio asistent na pet predmeta iz oblasti poslovnih finansija.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd