Skip to main content
Narodna Skupština, Ivica Dačić, Poslanici

KONSTITUTIVNA SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE: Dačić apsolutnom većinom izabran za predsednika Skupštine

Foto: Tanjug
Skupština Srbije danas je nastavila danas konstitutivnu sednicu

Konstitutivna sednica 12. saziva Narodne skupštine Srbije počela je nešto posle 10 časova, a pred poslanicima se na dnevnom redu našao izbor za predsednika, genaralnog sekretara i radnih tela parlamenta.

NAJNOVIJA INFORMACIJA: Muamer Zukorlić biće potpredsednik Skupštine Srbije

NAJNOVIJA INFORMACIJA: Muamer Zukorlić biće potpredsednik Skupštine Srbije

DANAS ZAPOČINJE PROCES FORMIRANJA VLADE: U 10 sati konstitutivna sednica, Srbija dobija nove poslanike

DANAS ZAPOČINJE PROCES FORMIRANJA VLADE: U 10 sati konstitutivna sednica, Srbija dobija nove poslanike

POPUNJENO JOŠ JEDNO MESTO U VLADI! Doktorka Darija postaje ministarka - ODREĐENA JOJ FUNKCIJA, ovo je razlog

POPUNJENO JOŠ JEDNO MESTO U VLADI! Doktorka Darija postaje ministarka - ODREĐENA JOJ FUNKCIJA, ovo je razlog

17:19
Nova Skupština sa šest potpredsednika, među njima Zukorlić

Skupština Srbije izabrala je danas šest potpredsednika većinom glasova narodnih poslanika.

Za potpredsednike su izabrani poslanici Vladimir Orlić sa liste ''Aleksandar Vučić - Za našu decu'', Stefan Krkobabić sa liste ''Aleksandar Vučić - Za našu decu'', Marija Jevđić sa liste ''Socijalistčka partija Srbije - Jedinstvena Srbija''.

Novoizabrani potpredsednici Skupštine su i Radovan Tvrdišić sa liste ''Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju'', Elvira Kovač sa liste Saveza vojvođanskih Mađara i Muamer Zukorlić sa liste ''Akademik Muamer Zukorlić - Samo pravo - Stranka pravde i pomirenja - Demokratska partija Makedonaca''.

Na predlog novog predsednika parlamenta Ivice Dačića poslanici su o izboru potpredsednika glasali javnom prozivkom.

16:57
Prvo obraćanje Dačića po proglašenju za predsednika parlamenta

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, u svom prvom obraćanju, da je od 1992. godine bio poslanik u svim mandatima i da funkcija predsednika parlamenta za njega znači "povratak kući".

- Želim da zahvalim svima koji su podržali moj izbor na visoku dužnost predsednika Skupštine Srbije. Takođe, želim da kažem i onima koji nisu glasali ili su bili protiv da je ovo Narodna skupština svih građana i poslanika i da jedino tražim da imamo međusobnu toleranciju za različita mišljenja uz uvažavanje političkih razlika sa željom da radimo u najboljem interesu Srbije - rekao je Dačić.

Više o ovoj vesti možete pročitati OVDE.

16:20
Dačić izabran za predsednika Narodne skupštine

Ivica Dačić izabran je apsolutnom većinom za predsednika Narodne skupštine. 225 poslanika glasalo je za, samo jedan glas protiv.  

15:30
Javnim glasanjem bira se predsednik Skupštine i rukovodstvo

Skupština Srbije odlučila je danas da se izbor predsednika parlamenta obavi javnim glasanjem, odnosno pojedinačnom prozivkom poslanika.

Kandidat za predsednika Skupštine je Ivica Dačić, a nakon njegovog izbora poslanici bi trebalo da se izjasne i o potpredsednicima, imenovanjem generalnog sekretara i radnim telima.

Dačić je bio jedini kandidat za predsednika Skupštine Srbije.

12:37
Dačić otišao iz Skupštine u Vladu da podnese ostavku

Ivica Dačić je otišao iz Skupštine u Vladu da podnese ostavku na mesto ministra spoljnih poslova i preda resor premijerki Ani Brnabić.

On će se nakon podnošenja ostavke vratiti u parlament da bi preuzeo funkciju nakon glasanja. 

12:00
Đorđe Milićević ukazao je na to da je Ivica Dačić najbolji izbor za predsednika Narodne Skupštine

Član SPS-a Dorđe Milićević, u svom izlaganju u skupštinskoj sali naveo je da Ivica Dačić zahvaljujući svom tridesetogodišnjem iskustvu ispunjava sve kriterijume da bude na čelu Narodne skupštine.

11:40
Ivica Dačić odgovorio na optužbe Šaipa Kamberija

Poslanik Šaip Kamberi, predstavnik poslaničkog kluba "Ujedinjena dolina-SDA" glasao je protiv postavljanja Ivice Dačića na poziciju predsednika Skupštine i izneo niz optužbi na račun predsednika SPS.

On je sa skupštinske klupe tvrdio da je Dačić negirao albanske žrtve, kao i da ne želi da glasa za politiku prošlosti. 

Nakon toga se javio i Dačić, koji je podsetio na svoje ranije "sukobe" sa Kamberijem.

- Zahvaljujem, ja sam se javio pošto sam spomenut. Pošto je gospodin Kamberi izneo nekoliko kvalifikacija koje bih želeo samo da prokomentarišem. Đorđe Milićević je o tome govorio, ja bih samo da ga usmerim na pravu stranu. Što se tiče Kamberija on je meni rekao da sam nepoželjan za dolazak u Bujanovac kada je ubijen policajac, dok sam bio ministar unutrašnjih poslova. Mi nismo radili na smanjivanju broja Albanaca, već na borbi protiv lažnih prijava boravaka - odgovorio je Dačić na Kamberijeve optužbe, pa ga zapitao:

- To što neko govori da je ovo srpski parlament. Kako to da u celom svetu postoji Francuski parlament, Engleski, Belgijski, Albanski... Kako to da vam smeta samo srpski.

10:45
Brnabić preuzima dužnost ministra spoljnih poslova

Predsednica Vlade Ana Brnabić obaviće danas primopredaju dužnosti sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.  

10:15
Ivica Dačić predložen za predsednika Skupštine

Za predsednika Skupštine predložen je Ivica Dačić, a mediji su preneli da će generalni sekretar skupštine biti Veljko Odalović, koji je do sada obavljao funkciju generalnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova.

Primopredaja će biti obavljena danas u pola dva u zgradi Vlade Srbije, a Brnabić će, osim pozicije predsednice Vlade, obavljati i dužnost ministra spoljnih poslova do imenovanja novog ministra, saopšteno je iz kabineta premijerke.

10:10
Dačić u skupštinskoj sali

Ivica Dačić se sa poslaničkim klubom SPS uputio ka sali, a pre toga je novinarima rekao da mu je čast da bude na čelu najvišeg predstavničkog tela.

- Moja uloga je da predstavljam parlament, da radimo najbolje za Srbiju. Sednica još nije počela zbog vas - rekao je Dačić novinarima, koji su najviše "jurili" upravo njega.

On se našalio da mu novinari danas prave prepade na sve strane.

Ivica Dačić je ovu funkciju već obavljao u mandatu od 2008. do 2012. godine, a na novu poziciju dolazi iz Ministarstva spoljnih poslova, gde je, takođe, bio generalni sekretar.

Spekuliše se i da bi potpredsednici Skupštine Srbije trebalo da budu Vladimir Orlić (SNS) i Sandra Božić (SNS).

10:00
Otvorena današnja konstitutivna sednica

Najstarija poslanica Smilja Timša otvorila je današnju sednicu i konstatovala da je u sali 227 poslanika.Poslanicima su na sednici 3. avgusta potvrđeni mandati, a izborom skupštinskog rukovodstva se zaokružuje proces formiranja parlamenta, tako da se stvaraju uslovi i za izbor nove Vlade Srbije koju će pored SNS činiti SPS, SPAS, ali i stranke manjina.

Ono što sledi posle konstitutivne sednice parlamenta jesu izmene zakona o vladi i ministarstvima, s obzirom na to da je najavljeno osnivanje dva nova ministarstva, a potom će na posebnoj sednici mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić poslanicima izneti svoj ekspoze i predlog sastava svog kabineta.

Glasanje o predlozima zakona o vladi i ministarstvima se očekuje u ponedeljak, a ekspoze mandatarke planiran je za sredu.

9:55
Stižu i ostali poslanici 

 Stigao je i predsednik SPAS Aleksandar Šapić, koji će uskoro i podneti ostavku na poslaničko mesto, pošto je izabran za prvog čoveka Opštine Novi Beograd.

09:53
Predsednik SPAS Aleksandar Šapić stiže na sednicu

 

9:50
Ivica Dačić stigao u Skupštinu

 Ivica Dačić je stigao u Skupštinu i kratko se obratio novinarima:

- Dobar dan, samo da vas pozdravim, videćemo se...

09:45
Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić stigli u Skupštinu

 Poslanici SNS Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić stigli su u Skupštinu. Orlić će inače biti kandidovan za potpredsednika Skupštine.

09:43
Bajatović pozdravio novinare i fotoreportere

Poslanik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović stigao je u Skupštinu, i mahanjem pozdravio okupljene novinare i fotoreportere. 

09:39
U Skupštinu stigli poslanici Muamera Zukorlića

 U skupštinsku salu su stigli i poslanici Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića. Među njima je i prva poslanica u Skupštini Srbije koja nosi hidžab, Misala Pramenković

09:37
Bakarec došao sa buketom cveća

 Nebojša Bakarec, poslanik Srpske napredne stranke, došao je u Skupštinu noseći u rukama buket cveća.

On je buket cveća poklonio Maji Gojković na poslaničkom klubu, u znak zahvalnosti što je šest i po godina bila na čelu parlamenta.
 

09:17
U Skupštinu stigao Ratko Dmitrović

Stigao je i poslanik SPAS Ratko Dmitrović koji će najverovatnije biti novi ministar za demografiju.

Među poslanicima koji su među prvima došli su šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović i njegov zamenik Vladimir Orlić kao i lider SPAS-a Aleksandar Šapić... Oko 9.50 u zgradu parlament došao je i Ivica Dačić koji je pozdravio novinare i rekao im: "Videćemo se".

 - Zahvaljujem Vuzčiću što me je postavio na ovo mesto - ukazao je Dačić.

09:08
Milutin Mrkonjić stigao u Skupštinu

Poslanici su polako počeli da pristižu, a među prvima je došao Milutin Mrkonjić, koji nam je poručio da će uskoro doći i šef socijalista Ivica Dačić.

Konačan sastav Vlade u nedelju

Mandatarka Brnabić je ranije rekla da se još za tri do četiri ministarstva razmišlja ko će ih voditi i dodala da će u nedelju pre podne biti sastanak Predsedništva SNS kada će biti objavljena sva imena. Za sada je izvesno da Siniša Mali ostaje ministar finansija.

Inače, prvoj sednici skupštine do izbora novog rukovodstva će predsedavati Smilja Tišma (SPS) kao najstarija poslanica, a pomagaće joj u radu četiri najmlađa poslanika.

Najviše poslanika, 188, ima lista "Alekandar Vučić - Za našu decu", 32 poslanika ima Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija, SPAS ima 11 poslanika, a Savez vojvođanskih Mađara ima 9 poslanika.

Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlica u parlamentu ima četiri poslanika, SDA Sandžaka tri mandata i "Albanska demokratska alternativa - ujedinjena dolina", tri poslanika.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd