clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"Bar smo iskreno videli ko ima kakav odnos prema nama" VUČIĆ SE OGLASIO IZ BERLINA! Napadnuta i Republika Srpska

29.04.2019. 23:05 23:21
Piše:
Srbija Danas/Agencije
Berlin
Berlin / Izvor: Foto: Tanjug/Marina Maksimović
Predsednik Vučić razgovarao duže od pet sati učesnicima samita uključujući lidere Nemačke i Francuske

Završen je Samit zemalja Zapadnog Balkana koji je održan u Berlinu od strane nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona, a na kome je glavna tema bio odnos Srbije i lažne države Kosova!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se najpre danas oko 14 časova sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini. Sastanak u predstavništvu Evropske komisije bio je uvod u popodnevni samit na kome se Srbija borila za kompromisno rešenje za Kosovo i Metohiju. 

Sa predsednikom Vučićem u Brisel je otputovala i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Makronov kabinet se oglasio uoči samita u Berlinu: Objavljen CILJ SASTANKA i šta se očekuje od Beograda

Makronov kabinet se oglasio uoči samita u Berlinu: Objavljen CILJ SASTANKA i šta se očekuje od Beograda

VASKRS U BERLINU: Vučić Mogerinijevoj doneo POKLON I POKAZAO JOJ SRPSKI OBIČAJ (FOTO)

VASKRS U BERLINU: Vučić Mogerinijevoj doneo POKLON I POKAZAO JOJ SRPSKI OBIČAJ (FOTO)

Sve oči biće uprte u Vučića! Šta se očekuje od predsednika Srbije danas u Berlinu?

Sve oči biće uprte u Vučića! Šta se očekuje od predsednika Srbije danas u Berlinu?

23:05
Počelo obraćanje predsednika Vučića

- Imali smo seriju teških sastanaka. Danas smo najiskrenije videli ko ima kakav odnos prema Srbiji i KiM od zemalja regiona. (Premijer Makedonije Zoran) Zaev je pokušao da opravda Albance za takse jer su bili ljuti zbog Interpola - rekao je Vučić i dodao da je iznenađen sa kolikom oštrinom je napadnuta Republika Srpska.

Uskoro sledi još jedan sastanak sa delegacijom lažne države.

- Suština je da ćemo pre nastavka berlinskog procesa, koji će biti u Poznanju, imati 1. jula sastanak u Parizu. Do tada ćemo pokušati da nađemo rešenje za nastavak dijaloga - rekao je predsednik Vučić novinarima u Berlinu. - Čini mi se da smo na pristojan i častan način predstavljali svoju zemlju.

Vučić je dodao da Merkelova i Makron čuvaju mir u regionu jer time čuvaju mir u Evropi.

22:48
Tači odbija pomirenje

Predsednik lažne države Hašim Tači rekao je posle Samita da se razgovaralo o regionalnoj saradnji i pomirenju kojeg, kako tvrdi, neće biti dok Srbija i Bosna i Hercegovina ne priznaju Kosovo.

- Ni pomirenje neće biti moguće sve dok Srbija i Bosna i Hercegovina ne priznaju nezavisnost Kosova - napisao je Tači na svom nalogu na Fejsbuku.

22:05
Haradinaj jasno rekao da ne želi kompromis

Premijer lažne države Ramuš Haradinaj zatražio je danas na Samitu u Berlinu da Srbija prizna Kosovo u sadašnjim granicama ocenjujući da bez obostranog priznanja neće biti napretka.

Haradinaj je ocenio da je priznanje "početna, a ne konačna tačka za progres" i da podrazumeva "stalno poštovanje postojećih granica".

- Bez obostranog priznanja i poštovanja ne može biti progresa. Tada na primer neće biti potrebe za trgovinskim barijerama ni sa jedne strane. Ponovno sagledavanje granica omogućiće novi talas etničkih podela i možda i početak nasilja. Mi imamo potrebe za jedinstvom, ne za podelama. Imamo potrebe da otvorimo naše granice, a ne da stvorimo nove – stoji u govoru koji je Haradinaj objavio na Fejsbuku. 

21:26
Počela radna večera

Samit o Zapadnom Balkanu u Berlinu nastavljen je oko 21 sat radnom večerom koju su za lidere iz regiona priredili domaćini sastanka, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Prethodno su tokom pauze između sastanka i večere lideri iskoristili priliku za direktnu razmenu mišljenja i konsultacije. 

Nakon večere očekuje se obraćanje predsednka Vučića. 

20:50
Kratak predah za učesnike Samita

Na Samitu u Berlinu u toku je pauza koju lideri koriste za direktnu razmenu mišljenja i konsultacije.

Predsednik Vučić i premijerka Brnabić razgovaraju nasamo sa domaćinima skupa kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

- Konsultacije na pauzi između sastanka - piše uz fotografije objavljene na instagram stranici "budućnostsrbijeav". 

A ko se sa kim družio tokom kratke pauze možete videti OVDE

20:25
Procurio zaključak Samita u Berlinu?

Objavljen je nacrt deklaracije koji bi trebalo da bude usvojen na sastanku šefova država i vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Slovenije.

Naglašena je važnost dogovora o potpunoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije za stabilnost regiona i evropsku perspektivu, a učesnici sastanka su saglasni da bilo kakav dogovor te vrste mora biti sveobuhvatan, politički održiv i mora doprineti regionalnoj stabilnosti.

- Srbija i Kosovo su pristali da ubrzaju napore na implementaciji postojećih sporazuma i da se ponovo konstruktivno uključe u dijalog o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU sa ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma - navodi se u nacrtu deklaracije. 

Ovde možete pročitati ceo tekst DEKLARACIJE

19:40
Protest u Berlinu: Albanci mašu zastavama velike Albanije

Dok lideri sa Zapadnog Balkana razgovaraju ispred nemačkog parlamenta protestovalo je nekoliko desetina Albanaca protiv "bosnijanizacije" Kosova.

Albanci
Albanci / Izvor: Foto: Tanjug printscreen

Nosili su parole kojima poručuju da su protiv promene granica Kosova, ali su istovremeno držali zastave Velike Albanije. Uputili su poruke protiv razmene teritorija ili bilo kog drugog rešenja koje bi umanjilo teritoriju Kosova. 

18:15
Počeo sastanak iza zatvorenih vrata

Lideri Nemačke i Francuske, zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske, Slovenije i visoke predstavnice EU sastali su se nešto posle 18 časova.

Berlin
Berlin / Izvor: Foto: Tanjug/AP

Sastanak se odvija iza zatvorenih vrata sedišta nemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu. 

18:08
Makron traži da se spuste strasti

Francuski predsednik Emanuel Makron je pred početak zajedničkog sastanka sa liderima Zapadnog Balkana u Berlinu poručio da će se na prvom mestu razgovarati o potrebi obnavljanja dijaloga Beograda i Prištine i to bez tabua i propisivanja rešenja.

- Želimo da sagledamo sva rešenja, da spustimo strasti u debati i omogućimo napredak bez tabua - poručio je Makron.

17:48
Oglasila se Merkelova: Danas neće biti odluka

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će jedna od tema danas u Berlinu, gde se održava sastanak o Zapadnom Balkanu, a potom se razgovori nastavljaju radnom večerom, biti pitanje odnosa Srbije i Kosova i kako da se to pitanje pokrene sa mrtve tačke.

- Danas će biti otvorena diskusija, a ne donošenje odluka - rekla je Merkel na konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koorganizatorom samita o Zapadnom Balkanu, pred početak tog sastanka. 

17:34
Tači odbrusio Mogerinijevoj: EU slaba da reši problem

Predsednik lažne države Hašim Tači je nakon sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini izjavio da joj je predočio da su Beograd i Priština daleko od sporazuma bez učešća SAD jer je EU suviše slaba da pokrene stvari na Zapadnom Balkanu.

- Neće biti pregovora između Kosova i Srbije. Daleko smo od postizanja sporazuma bez SAD. EU je suviše slaba i nije jedinstvena da pokrene stvari na Zapadnom Balkanu - rekao je Tači novinarima nakon sastanka.

Rekao je i da će sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije i BiH biti još povećane, jer, prema njegovim rečima, Srbija nastavlja agresivne akcije prema Kosovu. 

Više o tome OVDE

17:22
U Berlin stigla delegacija velike Albanije?!

Delegacije iz Tirane i Prištine u Berlin su došle jednim avionom.

Protokol nalaže da iz aviona uvek prvo izlazi šef delegacije. Iz letelice prvo je izašao premijer Albanije Edi Rama, pa Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Bedžet Pacoli.

16:55
Vučić začepio usta albanskim novinarima

Albanski novinari pokušali su da isprovociraju Vučića raznim upadicama, ali im je predsednik Srbije maestralnim odgovorima zapušio usta.

Kako je to izgledalo možete pročitati na ovom LINKU 

16:45
Albanci na samit doveli i osuđenog teroristu

Sulejman Seljimi, politički savetnik premijera lažne države, Ramuša Haradinaja, deo je delegacije Prištine na današnjem samitu u Berlinu.

Imenovan je za Haradinajevog savetnika pre dva meseca i to neposredno nakon puštanja iz zatvora na uslovnu slobodu. Bio je jedan od komandanta terorističke OVK i osuđen je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na šest godina zatvora.

Više o tome OVDE

16:35
Albanci se osilili u Briselu

Predsednik lažne države Hašim Tači nazvao je EU nesposobnom da reši problem KiM i pozvao SAD u pomoć dok premijer lažne države namerava da bojkotuje sastanak sa Mogerinijevom.

Više o haosu koji prave Albanci u Briselu možete pročitati OVDE

16.21
Haradinaj bojkotuje sastanak sa Mogerini?

Prištinski medij pišu da će premijer lažne države Ramuš Haradinaj bojkotovati sastanak sa šeficom evropske spoljne politike Federikom Mogerini.

Haradinaj navodno neće prisustvovati sastanku prištinske delegacije sa Mogerinijevom zbog neslaganja po pitanjima sto odsto uvedenih taksi na robu iz Srbije i BiH i korekcije granice Srbije i Kosova.

15:44
Otkriven predlog koji će Merkel i Makron ponuditi kao rešenje za KiM

Iz krugova bliskih nemačkoj vladi procurila je informacija da je kao moguće rešenje budućih odnosa Beograda i Prištine u igru ušao jedan istorijski model: Sporazum o temeljima za međusobne odnose koji je 1972. sklopljen između tadašnje Savezne Republike Nemačke i Nemačke Demokratske Republike. 

Više o tome možete pročitati OVDE

15:16
Tačijeva provokacija pred sastanak

Predsednik lažne države Kosova Hašim Tači dao je kratku izjavu okupljenim novinarima uoči sastanka.

- Kosovo je nezavisna država i radićemo na tome da se Preševska dolina pripoji Kosovu - rekao je kratko Tači.

Ovde možete pročitati nove Tačijeve PRETNJE 

14:40
Oglasio se Vučić nakon sastanka sa Mogerinijevom

Predsednik je, nakon sastanka, rekao za medije da, čim se ukinu takse, Srbija je spremna da nastavi dijalog. 

- Mi smo rekli da čime se ukinu takse da smo spremni koliko sutra dijalog da nastavimo. Da li će se dogoditi ili ne - nije u našim rukama. Drže ih gotovo 6 meseci. Govorili smo i o bilateralnim pitanjima, važnim pitanjima, ukazali smo na određene nelogičnosti kada je reč o povećanju državne pomoći i izvoza. Govorili smo i o problemima u izvozu čelika, ali je sigurno da se srpska ekonomija kreće unapred krupnim koracima - kaže Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija posvećana svom evropskom putu. On je povodom Samita rekao da neće dozvoliti pravljenje nikakvog cirkusa, i da je Srbija za dugotrajni mir.

- Ne želim da pravimo politički cirkus već da pokušamo da napravimo nešto. Mi ne želimo nikakve sukobe, već čuvanje i očuvanje stabilnosti i trajni mir i početak rešavanja problema koji su prepreka na tom putu. Moja očekivanja nisu prevelika, nisam naročiti optimita. Možda je i bolje tako, možda se iznenadim - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao i da je bilo razgovora i o Železari Smederevo.

- Razgovarali smo o Železari Smederevo i kvotama na čelik i ukazali na određene nelogičnosti, da imamo problem na primer u odnosu na Tursku. Nećemo da dozvolimo da železara bude ubijena zbog birokratskih procedura - rekao je on.

Vučić je rekao i da su vesti u novinama koje su objavljivale da Vučić sve ovo radi zbog pripajanja Republike Srpske Srbiji, laži.

- Da li sam milion puta ponovio da Srbija poštuje integritet BiH. Nikada nisam rekao da to ne podržavam. Niko ne piše o onome što Albanci govore, nego to lažu. Mogerini sam rekao da su nas saterali u ćošak i da me nikada nije videla nasmejanijeg - kaže Vučić.

Predsednik Srbije na reakciju Zvizdića koji je rekao da nema prekrajanja granica, rekao je "hvala mu ako je mislio na Srbiju u celosti", a ako je mislio na nezavisno Kosovu, Vučić je upitao kako kod drugih nema, a kod Srbije prekrajanje granica postoji.

Vučić je najavio sutra bilateralne sastanke u Berlinu.

- Neće doći do dijaloga između nas i Albanaca, ako ne ukinu takse. Taj film nećete gledati - jasan je predsednik Srbije.

Vučić je na pitanje novinarke zašto neki protestvuju zbog gondole rekao je da će gondola biti izgrađena i da nikome neće dozvoliti zaustavljanje stranih investicija.

14:25
Predsednik Srbije doneo Federiki Mogerini poklon

 Predsednik je Mogerinijevoj odneo kao poklon korpicu uskršnjih jaja, a onda se su kako i praznična tradicija nalaže, kucnuli jajima.

- Uskršnji poklon - Predsednik Vučić doneo je korpicu uskršnjih jaja Federiki Mogerini, visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost - stoji u objavi na instragram stranici "Budućnost Srbije".

14:15
Uoči sastanka u Berlinu - očekivanja i ciljevi

Jasno je, takođe, da će samit u Berlinu, koji je privukao veliku pažnju svetske političke, pa i šire javnosti, biti "sastanak bez rukavica", posle kojeg će svi akteri uključeni u rešavanje kosovskog problema tačno znati na čemu su. Predsednik Vučić već unapred je najavio da će, najpre Mogernijevoj, a potom i učesnicima samita, uključujući lidere Nemačke i Francuske, bez uvijanja saopštiti šta on misli i očekuje od tog skupa, ali i da su očekivanja ostalih učesnika, što se njega i Srbije tiče, osuđena na propast ako se sve svodi na to da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Priština u glavni grad Nemačke dolazi za listom zahteva i ucena, odlučna da demonstrira odsustvo bilo kakve namere za dogovor sa Beogradom, osim uzajamnog priznanja. Svestan namera organizatora skupa u Berlinu da preuzmu rešenje kosovskog problema i privedu ga kraju u skladu sa svojim stavom da je Kosovo nezavisno i da o tome nema daljih pregovora, predsednik Vučića na Berlin gleda kao na mesto gde bi mogući pomak bio da bar garantuju očuvanje stabilnosti i isključe mogućnost iznenađenja u vidu, na primer, upada na sever Kosova i Metohije, uz upotrebu oružja.

Pre skupa iz Berlina su stigla, doduše neoficijelna, upozorenja da će konstruktivan stav Beograda, pa i Prištine, kako kažu, biti uslov za dalje evropske integracije. Inače, skup "zapadnobalkanske šestorke" sa predsednikom Francuske i nemačkom kancelarkom trajaće oko dva sata, nakon čega će uslediti i radna večera. Merkelova i Makron će se medijima obratiti pre početka samita.

Francuski predsednik stiže u Srbiju: POZNAT KONAČAN DATUM POSETE!

Francuski predsednik stiže u Srbiju: POZNAT KONAČAN DATUM POSETE!

AMERIČKI SPECIJALCI VODE TAJNI RAT PROTIV SRBIJE! Lazanski bez dlake na jeziku, SVE OGOLJENO!

AMERIČKI SPECIJALCI VODE TAJNI RAT PROTIV SRBIJE! Lazanski bez dlake na jeziku, SVE OGOLJENO!

AMFILOHIJE OTKRIVA SLOBINU ŽELJU IZ HAGA: Kada ga je obišao, Milošević je od njega tražio SAMO JEDNO!

AMFILOHIJE OTKRIVA SLOBINU ŽELJU IZ HAGA: Kada ga je obišao, Milošević je od njega tražio SAMO JEDNO!

Na skup su pozvani premijeri Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije, predstavnici privremenih vlasti u Prištini, ali i premijeri Hrvatske i Slovenije.

Sastanak, na koji su posebno pozvani predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih vlasti u Prištini Hašim Tači, planirano je da traje oko dva sata. Potom se razgovori nastavljaju i tokom radne večere.

Drugog dana boravka u Berlinu, sutra, predsednik Srbije imaće razgovor i sa Ginterom Krihbaumom, predsednikom Odbora za evropske poslove u nemačkom Bundestagu. Takođe, šef srpske države razgovaraće, kako je predviđeno, i sa poslanikom Bundestaga Johanom Vadepulom.

 

Piše:
Srbija Danas/Agencije
29.04.2019. 23:05 23:21