fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

(VIDEO) VUČIĆ IZ BRISELA "Žele da se ono što ne piše UBACI u dokument - za devet godina ovo nisam čuo ni video"

Foto: Pink TV Printscreen
Sastanak je protekao odlično, Vučić izjavio da je zadovoljan razgovorima o problemima na Balkanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovara danas u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o saradnji dve strane i o misiji Kfora na Kosovu.

Vučić je prošle nedelje rekao da će jedna od velikih sila uskoro zvanično zatražiti povlačenje sa Kosova misije KFOR međunarodnih mirovnih snaga pod vođstvom NATO-a, kao i Misije UN na Kosovu (Unmik), ocenivši da bi to za Srbiju bila "apsolutna katastrofa".

Vučić za srpske medije

- Tek ćemo neke razgovore da otvorimo. Zadovoljan sam suštinom, i važno mi je da imamo mir, sigurnost i to je za našu zemlju od presudnog značaja.

Predsednik o non-pejperu, promeni granica...

- Ja sam svašta u životu video, ali takvo objašnjenje nisam ni čuo ni video, za devet godina koliko sam već na vrhu zemlje. Očigledno da smo razgovarali o granica, i ja sam govorio o onima koji su menjali granicama. Ono o čemu sam lično insistirao jeste o granicama koje priznaju Ujedinjene nacije. Mnoge zemlje smatraju da su značajnije od UN. Logično je da oko nečega ne možemo postignuti saglasnost, ali pored mira mi želimo i podršku na evropskom putu. Sastanak je prošao u prijatnom tonu. Ovaj sastanak je doprinos demokratiji u regionu. Sve smo jedni drugima rekli u lice što je i ispravno, a ne da jedni o drugima govorimo iza leđa. Ja sam se prvo trudio da nešto objasnim argumentima, potom sam shvatio da je uzaludno traćiti vreme. Nije mi padalo na pamet da popustim po bilo kom od tih pitanja jer bi to značilo gaženje države Srbije i naše državnosti - rekao je Vučić.

- Oni su insistirali o nečemu što ne piše, da se ubaci u dokument. Mi ne prihvatamo ništa, nikakve promene, niti želimo da popustimo, jer to znači gaženje Republike Srbije - rekao je Vučić.

Izjave za medije

- Sve što mogu reći jeste da su bila dva ili tri pitanja na koja sam ja insistirao. Ali, na pitanjima i temama dobijao sam sjajna objašnjenja, Stoltenberg razume situaciju u Srbiji i sve nađše probleme. On zna šta se dešava u regionu. Mogu samo da kažem da sam veoma zadovoljan svakim delom razgovora. Bez apsolutne stabilnosti i mira se ništa ne može postići - rekao je predsednik Vučić.

Stoltenbergu je postavljeno pitanje o hrvatskim vojnicima na Kosovu i Metohiji, a on je odgovorio:

- Ima raznih NATO saveznika koji šalju svoje trupe na KiM. Bez obzira na to koji saveznik daje vojnike, ali oni moraju da rade po nalozima. Kada je reč o Hrvatskim vojnicima na Kosovu. Bilo kakva promena u okviru KFOR-a mora da bude dogovorena od strane svih 30 NATO saveznica, i da nastave da šalju svoje vojnike u misije - rekao je Stoltenberg na kraju konferencije.

Obraćanje predsednika Vučića

- Mogu da kažem da sam veoma zadovoljan sadržajem naših razgovora. Dobili smo dosta uveravanja od gospodina Stoltenberga. Imali smo pitanja o Zapadnom Balkanu i na mnoga pitanja smo dobili odgovore. Važno je što smo razgovarali o očuvanju mira i stabilnosti u regionu. To je bilo ono što smo mi zahtevali i mislim da će to doneti dosta smirenosti, ne samo za Srbiju već i za čitav region. Mogu da kažem da sam veoma zadovoljan gospodina Stoltenberga. Mi se smatramo partnerima. Krajem oktobra obeležićemo godišnjicu partnerstva za mir. Ja sam pozvao gospodina Stoltenberga i nadam se da će naći vremena da poseti Srbiju jer će to biti potvrda o dobrim odnosima sa našom zemljom. Razgovarali smo o dosta o svim pitanjima koja se tiču regiona, razgovarali smo o Kosovu i Metohiji. Dao sam sve od sebe da ga ubedim da je Srbija stopostotno posvećena dijalogu Beograda i Prištine i da ćemo da ti sve od sebe da ćemo dati kompromosno rešenje - rekao je predsednik Vučić.

Aleksadnar Vučić i Jan Stoltenberg
Foto: Pink TV Printscreen

- Hvala Stoltenbergu lično jer je bio uvek spreman da razgovara sa nama. Kada god smo imali nekakve probleme, uvek je pronalazio način da reši sve. Srbija će ostati i sačuvati svoju neutralnost, ali to ne znači da mi nećemo povećati nivo naših zajedničkih aktivnosti - podvukao je predsednik Vučić.

Obraćanje generalnog sekretara NATO-a

Dijalog je najbolja platfrma za pronalaženje rešenja u korist svih građana Kosova, koje bi garantovalo bolju i prosperitetniju budućnost za sve, istakao je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, posle razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Briselu.

- NATO u potpunosti podržava proces normalizacije odnosa Beograda i Pištine. Dijalog najbolja platforma za pronalaženje rešenje za sve građane. Ono garantuje bolju i prosperitetniju budućnost za sve. Zbog toga je važan konstruktivan dijalog. Apelovao bih na sve učesnike da u njemu učestvuju konstruktivno - rekao je on.

Stoltenberg je, na konferenciji za štampu posle sastanka , preneo da je razgovarano o mnogim bezbednosnim izazovima sa kojima se suočava Zapadni Balkan.

On je kazao da je NATO posvećen miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, i da ulaže napore u toj oblasti već decenijama. Misija KFOR, kaže, je najbolji dokaz tog opredeljenja, jer ta misija obezbeđuje mirno okruženje, slobodu kretanja za sve na Kosovu na osnovu mandata Saveta bezbednosti UN.

NATO je, istakao je on, posvećen izgadnji snažnog partnerstva sa Srbijom.

Stoltenberg je naglasio da NATO poštuje neutralnost Srbije.

- Suočavamo se sa zajedničkim bezbednosnim izazovima, a partnerstvo može doneti benefite građanima Srbije - podvukao je on.

Podsetio je da NATO sa Srbijo radi na reformi nacionalnih bezbednosnih struktura, kao i da Srbija radi sa NATO na obuci iračkih vojnih lekara.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd