few clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Vučić i Pendarovski posle sastanka: MINI ŠENGEN je budućnost regiona (VIDEO/FOTO)

22.11.2019. 10:28 12:55
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić, Stevo Pendarovski
Aleksandar Vučić, Stevo Pendarovski / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
Domaćin predsedniku Severne Makedonije je predsednik Aleksandar Vučić

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski boravi od danas u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Beogradu, tokom koje se sastaje sa državnim vrhom Srbije.

Pendarovski uputio poruku Srbiji pre dolaska u Beograd: Na sastanku sa Vučićem DVE TEME će biti najbitnije!

Pendarovski uputio poruku Srbiji pre dolaska u Beograd: Na sastanku sa Vučićem DVE TEME će biti najbitnije!

"Mogu da otmu, da porobe, ali sve što je na silu to se i vrati": Snažna poruka PATRIJARHA IRINEJA budi Srbe

"Mogu da otmu, da porobe, ali sve što je na silu to se i vrati": Snažna poruka PATRIJARHA IRINEJA budi Srbe

NAKON AFERE "RUSKI ŠPIJUN": Evo koje sve strane službe operišu po Srbiji i šta im je cilj!

NAKON AFERE "RUSKI ŠPIJUN": Evo koje sve strane službe operišu po Srbiji i šta im je cilj!

ODGOVORI NA PITANJA MEDIJA

Odgovarajući na pitanja novinara, Pendarovski je naveo da je nova metodologija "non pejper" koju predlaže Francuska u početnoj fazi.

- Moja je procena da će biti komplikovan i dug proces - naveo je on i dodao da mu Makron nije dao garanciju za otvaranje pristupnih pregovora.

Prema njegovim rečima, nova metodologija ne predviđa zamenu članstva za države zapadnog Balkana. Kako je dodao članstva u EU će biti, ali se ne isključuje regionalno povezivanje.

Stevo Pendarovski
Stevo Pendarovski / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Predsednik Vučić je rekao da svi čekamo da postanemo članice EU, da to nije sporno, ali da u Brisleu ne znaju šta će sa Srbijom. On je istakao da niko nije predstavio plan iz koga se vidi šta posle otvaranja pregovora. 

- Smatram da ni oni u Briselu ne znaju šta žele sa Srbijom. Lepo je što se oni bave svojim metodologijama i tehnologijama, ali ja sam posebno srećan što mogu da se pohvalim stopama rasta koje Srbija beleži. Zato sam srećan zbog ovih naših inicijativa. Ne zavisi sve od nas, zato moramo da guramo svoje, da budemo što uspešniji, da otvaramo više pruga, auto-puteva... Mi moramo da radimo, gledamo u budućnost, budemo načisto i govorimo istinu narodu - naglasio je Vučić. 

Predsednik Srbije je istakao da evropskim predstavnicima neće govoriti ništa više loše o susedima u regionu.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

- Ništa neću da im govorim, pa da se oni igraju sa nama kao u lutkarskom pozorištu. Što se tiče pitanja o kulturnom centru, dogovorene su lokacije za izgradnju kulturno-informativnog centra Srbije u Skoplju. Srbija je spremna da izdvoji značajna sredstva za taj projekat -  rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše susret Ugljanina i Kurtija, Vučić je rekao da ne očekuje nikakve poslednice - biće pojedeno jagnje više ili kako se kaže "našla krpa zakrpu".

Panderovski je istakao da Makron ne nudi "četvrtu Jugoslaviju", te da oni smatraju da su regionalne inicijative dobre. Na pitanje da li tzv. Kosovo vidi u Malom Šengenu, Pendarovski je rekao da je regionalna saradnja preduslov za sve razmene, nije kako dodaje, zamena za članstvo u EU.

- To je odlična regionalna inicijativa i trebalo bi da obuhvata svih šest zemalja. Regionalno povezivanje je pomenuto još pre 22 godine, ali eto sada su ta rešenja dobrodošla. Mislim da mini šengen mora da se menja, ima strukturnu slabost, i treba da obuhvata sve zemlje regiona - rekao je Pendarovski.

Predsednik Vučić je istakao da imaju različite pogleda na kosovsku nezavisnost, ali da je ova inicijativa nešto najbolje što je region uradio u poslednjim godinama.

- Kada smo razgovarali oko najkomplikovanijih pitanja smo se dogovorili za sat vremena. Ne sećam se da je neka inicijativa imala toliki značaj i vrednost za budućnost regiona. To nikome ne bi trebalo da smeta, a smetaće nekome u Evropi. Mi smo otvoreni, želimo da Priština u to uđe, ja to ne krijem. Sarajevo, Podgovica takođe. Ko ne uđe, tražiće za godinu, pet da uđe - rekao je Vučić.

On je dodao da zna da će ta inicijativa imati puno protivnika u regionu, ali i da tu ideju niko ne može da pobedi.

- Čuo sam da ja podržavam stvaranje velike Albanije. Šta ćete, budala ima svuda. Belgijska premijerka je rekla - Aleksandre, vi ste u svetu poznati po tome da na veoma samostalan i nezavistan način upravljate Srbijom. Ja sam rekao da sam ponosan na to što je rekla i da se nadam da će se taj glas dalje čuti. Mi hoćemo da imamo dobru saradnju i sa Rusijom, pristojne odnose sa NATO, ali nećemo da uđemo. Zato moramo da imamo pristojnu armiju kako bismo mogli da čuvamo svoje nebo - poručio je Vučić.

IZJAVE ZA MEDIJE

Predsednici Srbije i Severne Makedonije, Aleksandar Vučić i Stevo Pendarovski, razgovarali su na sastanku u Palati Srbije, koji je usledio posle svečanog dočeka za državnu delegaciju. Politička, bezbednosna i ekonomska pitanja našla su se na stolu između dvojice državnika, koji su se posle razgovora obratili javnosti.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Beograd i Skoplje imaju veoma dobre odnose, sa više poverenja nego ranije, bez otvorenih pitanja, osim kosovskog, i uz unapređenje ekonomske saradnje.

- Nemamo bilaterlanih problema, osim pitanja statusa Kosova. Želimo sa Severnom Makedonijom da negujemo prijateljske odnose, nemamo nikakve probleme u mestima u Srbiji u kojima žive Makedonci. Beograd i Skoplje imaju veoma dobre odnos, čini mi se sa više poverenja nego pre godnu ili dve i ti odnosi će ići samo u boljem smeru. Razgovarali smo i o brojnim inicijativama za izgradnju srpskog kulturnog centra, predao sam pismo sa inicijativom koje smo potpisali i Ana Brnabić i ja. Omogućićemo da deca i jedne i druge nacionalnosti da uče makedonski i srpski jezik. Ponosan sam na dogovor koji sam postigao sa predsednikom Severne Makedonije - rekao je Vučić i dodao: 

- To nije uvek popularno u Srbiji, a ne mora da bude ni u Sevrenoj Makedoniji, ali mislim da je to uslov za opstanak, a to je najbliža saradnja. Nastavljamo da idemo evropskim putem. Želim da se lično zahvalim Pendarovskom na ličnom angažovanju za bolje odnose između Skoplja i Srbije. Mi smo jedina zemlja koja ništa ne traži od njih ni sada ni iz prošlosti, jedino što želimo jeste da lepo živimo jedni pored drugih. Prihvatite našu pruženu ruku ili ćemo mi vašu prihvatiti. Naši odnosi su dobri, a nadam se da će biti još bolji - rekao je predsednik. 

Dodao je da ekonomska saradnja dve zemlje napreduju i da se očekuje da ove godine trgovinska razmena bude blizu jedne milijarde, što bi, kaže, bila važna psihološka granica da je zajednički mnogo urađeno. Kako je rekao, uvek je srž i suština u ekonomskim odnosima, te izneo podatak da je 2018. godine razmena iznosila 857,8 miliona evra, a da je u devet meseci ove godine zabeleženo povećanje od 7,6 odsto.

Aleksandar Vučić, Stevo Pendarovski
Aleksandar Vučić, Stevo Pendarovski / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Panderovski je rekao da mu je čast što boravi u Srbiji i dodao da je poseta obeležena razgovorima o dobrim odnosima i međusobnog razumevanja Srbije i Severne Makedonije.

- Danas mi je čast da boravim u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji. Imao sam mogućnost da sa Vučićem razgovaram o temam koje su na obostrani interes za obe države i sve građane. Ova poseta je mogućnost da potenciramo izgradnju i održavanje odnosa između nas, ali i zemalja u regionu. Povezuje nas duga istorijska i kulturna tradicija, a delimo i viziju o životu u evropskoj porodici. Imamo dobre odnose bez spornjih tačaka. Raduje me činjenica što i iz Skoplja i iz Beograda šaljemo poruku da je evropska integracija regiona jedina opcija. Saglasni smo da sva pitanja moramo da rešavamo dijalogom, a pričali smo i o francuskoj inicijativi - rekao je Pendarovski i dodao:

- Želeo bih da vas informišem o aspektima o kojima smo pričali. Kako je Vučić veoma informisan sagovornik imao sam priliku da čujem neke nove stvari. Pričali smo o Kosovu, rešenje koje dogovore Priština i Beograd mora da postigne mir na Balkanu i da ne remeti pitanja drugih država. Ekonomski odnosi beleže intenzivan rast i trend. Evidentna je i potreba za jačanje ekonomske razmene, te tu moramo da se okrenemo budućnosti i da usmerimo naše kapacitete ka ekonomiji, kako bi građani obe zemlje živeli bolje. Potrebna je bolja infrastruktura, na tome čestitam Vučiću što je otvorio dva važna auto-puta. Razgovarali smo o položaju makedonske nacionalne manjine, koji će se dodatno poboljšati - rekao je predsednik Severne Makedonije. 

PLENARNI SASTANAK

Nakon sastanka dvojice predsednika, započeo je plenarni razgovor delegacija Srbije i Severne Makedonije.

Sastanak delegacija predvode predsednik Srbije i predsednik Severne Makedonije.

 

Nakon plenarnog sastanka dvojica funkcionera će se obratiti javnosti.

SASTANAK TET-A-TET

Nakon svečane ceremonije dočeka predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog počeo je tet-a-tet sastanak dvojice funkcionera. 

Aleksandar Vučić, Stevo Pendarovski
Aleksandar Vučić, Stevo Pendarovski / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

Aleksandar Vučić, Stevo Pendarovski
Aleksandar Vučić, Stevo Pendarovski / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

SVEČANI DOČEK

Domaćin predsedniku Severne Makedonije je predsednik Aleksandar Vučić, koji ga je dočekao ispred Palate Srbija. 

Pendarovski je predsednika Vučića upoznao sa članovima delegacije sa kojima je doputovao u Beograd.

Posle svečanog dočeka dvojica funkcionera su se povukla na sastanak, a kako se očekuje, oni će razgovarati o mnogim temama od zajedničkog interesa za obe zemlje, pre svega o političkim, bezbednosnim i ekonomskim pitanjima.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Neizostavan deo razgovora biće i "mali Šengen", inicijativa predsednika Srbije u čijoj osnovi su četiri ključne slobode - kretanje ljudi, kapitala, robe i usluga, s ciljem da se otklone trgovačke barijere i da se olakšaju kretanje i trgovina u regionu.

Posle plenarnog razgovora delegacija Srbije i Severne Makedonije, koje će predvoditi predsednici dve zemlje, Vučić i Pendarovski će dati izjave za medije, najavljeno je iz Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Pendarovski će potom razgovarati sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, kao i sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković.

Sa Pendarovskim u Beograd dolaze i makedonski privrednici, a predsednik Severne Makedonije će učestvovati na poslovnom skupu Srbija-Severna Makedonija i imati susret sa predsednikom Privredne komore Markom Čadežom i srpskim privrednicima.

U subotu je planirano da Pendarovski putuje u Novi Sad, gde će na 4. Regionalnom forumu mladih lidera govoriti na panelu sa predsednicima Srbije i Slovenije Aleksandrom Vučićem i Borutom Pahorom.

Predsednik najavio: Narednih dana akcije protiv obaveštajnih agencija

Predsednik najavio: Narednih dana akcije protiv obaveštajnih agencija

RUSKI AMBASADOR O SNIMKU: Bez obzira na provokacije idemo dalje, ništa ne može nauditi odnosima Srbije i Rusije

RUSKI AMBASADOR O SNIMKU: Bez obzira na provokacije idemo dalje, ništa ne može nauditi odnosima Srbije i Rusije

NOBELOVAC HANDKE ZAPUŠIO USTA SVIMA: Radilo se o pravdi za Srbiju, kako ste mogli priznati Hrvatsku, Sloveniju i BiH?

NOBELOVAC HANDKE ZAPUŠIO USTA SVIMA: Radilo se o pravdi za Srbiju, kako ste mogli priznati Hrvatsku, Sloveniju i BiH?

PAO DOGOVOR: Srbija i Evropska unija potpisale sporazum o upravljanju granicama

PAO DOGOVOR: Srbija i Evropska unija potpisale sporazum o upravljanju granicama

Isplivala MAPA "VELIKE JUGOSLAVIJE": Tito je hteo da pravi najveću SILU U EVROPI, ali se za ovaj plan nije znalo!

Isplivala MAPA "VELIKE JUGOSLAVIJE": Tito je hteo da pravi najveću SILU U EVROPI, ali se za ovaj plan nije znalo!

BONUS VIDEO: Crna Gora je JEDINA zemlja Evrope koja je u ogromnom finansijskom riziku i preti joj "DUŽNIČKO ROPSTVO" (VIDEO)

 

Piše:
Srbija Danas
22.11.2019. 10:28 12:55