fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić i Duda Ivković

VUČIĆ BIO NA DODELI ŽIVOTNOG DELA DUDI IVKOVIĆU: Obeleženo 100 godina od osnivanja SD Radnički

Foto: Instagram/Printscreen/buducnostsrbijeav
Sportsko društvo Radnički obeležava veliki jubilej - sto godina od osnivanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prisustvovao svečanoj dodeli plakete za životno delo legendarnom jugoslovenskom i srpskom košarkaškom treneru Dušanu Dudi Ivkoviću.

Svečanost se održala u Muzeju Jugoslavije povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja Sportskog društva Radnički.

"Sve dalje je na pravosudnim organima" Vulin se oglasio povodom slučaja Miroslava Mike Aleksića

"Sve dalje je na pravosudnim organima" Vulin se oglasio povodom slučaja Miroslava Mike Aleksića

VUČIĆ NA DODELI ŽIVOTNOG DELA DUDI IVKOVIĆU: Obeležavanje 100 godina od osnivanja Sportskog društva Radnički

VUČIĆ NA DODELI ŽIVOTNOG DELA DUDI IVKOVIĆU: Obeležavanje 100 godina od osnivanja Sportskog društva Radnički

OBJAVLJENA PRVA ČEDINA FOTOGRAFIJA IZ BOLNICE: Evo kako se sada oseća (FOTO)

OBJAVLJENA PRVA ČEDINA FOTOGRAFIJA IZ BOLNICE: Evo kako se sada oseća (FOTO)

 

11:41
Obraćanje predsednika

- Kada sam prvi put pričao sa Dušanom i Radetom šta treba novo da se uradi što se tiče Radničkog, imali smo drugačije poglede. Veliki su klubovi Zvezda i Partizan, ali ima ljudi i Beograđana koji vole Radnički. Mnogo toga sam naučio o Radničkom u pripremi, on je jedan od naših najstarijih klubova koji je uspevao da sačuva svoje ime, tradiciju i ljude. Naš posao je da napravimo velelepnu halu, već smo počeli taj posao, i u septembru bi trebao da se stavi kamen temeljac - rekao je Vučić i dodao:

- Više od 18.000 kvadrata će se naći u samom centru Beograda, za stvaranje novih šampiona. Ovde su mnogi velikani košarke stasali, Boža Maljković, Pilja Ivković i mnogi drugi velikani koji su ostavili neizbrisiv trag ne samo u našoj košarci, već i u Radničkom. Dobili ste sretenjski orden i dva ordena od Tita. Mi ćemo kao država da izgradimo sve. Više od 15 miliona evra ćemo uložiti u SD Radnički, i hvala sportskom društvu na svemu što su učinili za nas, i hvala za divne plakete koje sam danas dobio - rekao je Vučić.

11:36
Dušanu Ivkoviću uručeno priznanje

Uručena plaketa za životno delo legendarnom jugoslovenskom i srpskom košarkaškom treneru Dušanu Dudi Ivkoviću.

Duda Ivković
Duda Ivković
Foto: Tanjug/Printscreen

- Želeo bih da se zahvalim ovom velikom priznanju SD Radničkom. Tokom ovih 100 godina postojanja bilo je mnogo sportista, funkcionera, navijača koji su sigurno sazlužili ovo odlikovanje. Ja sam vrhunske rezultate ostvarivao sa klubovima i reprezentacijom, možda bi bilo bolje da se ova nagrada dodeljuje za vernost. Nije retko da se kaže "veran kao pas" ali ja sam to postao Radničkom. Sigurno negde pre 10 godina kad sam pozvan u Radnički, kada su mi rekli da će nam uzeti Krst, želeo bih da istaknem u tom periodu da je jedan tim, sačinjen od Saše, Stanka i Radeta, preduzeli su jedan korak koji će pomoći Radničkom da funcioniše još 100 godina. To sve ne bi moglo da bude moguće bez našeg predsednika Aleksandra Vučića - rekao je Duda Ivković.

Dušan Ivković se takođe zahvalio za sve što je učinio Ljubinko Veselinović.

11:28
Partija šaha

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naš proslavljeni trener Duda Ivkovič odigrali su partiju šaha.

Duda Ivković i karijera u Radničkom

Dušan Ivković je svoju celu igračku karijeru, od 1958. do 1968. proveo u Radničkom, koji se tada takmičio u prvoj ligi Jugoslavije.

Ivkovićev prvi prvi trenerski posao bio je sa juniorima Radničkog, koji je prihvatio na nagovor svog prvog trenera Bore Cenića. Sa juniorima Radničkog osvojio je prvenstvo Jugoslavije. Duda je u drugom mandatu vodio Radnički u periodu od 1982. do 1984.

SD Radnički Beograd

Podsetimo, petnaest radnika raznih struka 20. aprila 1920. na prvom spratu Građevinsko-zanatske škole u Ulici kraljice Natalije su osnovali BRSK (Beogradski radnički sportski klub), prvo radničko sportsko društvo u Srbiji. Jedan od osnivača i prvi predsednik "Radničkog" je bio Ivan Krstić.

U početku je imao samo fudbalsku sekciju, ali su vremenom formirane i sekcije u rvanju, boksu, šahu, stonom tenisu, biciklizmu i atletici. U periodu do Drugog svetskog rata Radnički je imao i muzičku, dramsku, tamburašku sekciju, kao i hor. U okviru sportskog društva trenutno postoji četrnaest klubova.

Nema mnogo sportskih društava koji mogu da se pohvale činjenicom da ulaze u drugi vek postojanja, što je za Radnički svojevrsni podvig. Njihov put nije bio lak, uslovi za trening često nisu bili idealni, ali su uspeli da opstanu i ostanu najstarije sportsko društvo u Srbiji.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
-0 Beograd