fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

Vučić na konferenciji "Dualno obrazovanje – znanje za budućnost": Bio sam potpuno uveren u uspeh

Tanjug/Zoran Žestić
Konferencija počinje u 11 sati

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas na konferenciji Dualno obrazovanje – znanje za budućnost u 11:00 časova u beogradskoj Kombank dvorani.

Ove školske godine u Srbiji je 6.100 učenika uključeno u dualno obrazovanje, u 72 škole na 35 obrazovnih profila i u čak 880 kompanija.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su svi sumnjali u mere fiskalne konsolidacije i teške mere reformi u Srbiji, ali da je kroz to morao da prođe.

- Kada smo donosili odluku o dualnom obrazovanju 15 dana sam imao na naslovnim stranama napade da sam polupismen i da ništa ne razumem. Bio sam potpuno uveren u uspeh - rekao je Vučić.

On je rekao da dualno obrazovanje ne donosi samo siguran posao, već i odgovornost i ozbiljnost.

- Ta deca će ranije da napuste svoje podorice, da stvaraju svoju decu i imaćemo generaciju više. To jeste teško i ide sporo - rekao je Vučić.

Vučić je dodao da Srbija ima problema sa stolarima, zavarivačima, klesarima, te da na gradilištu rade mahom zanatlije iz regiona.

On je dodao da će vodoinstalateri uskoro u Srbiji imati najveće plate, te da ništa u Srbiji nije moguće izgraditi bez "radnika sa strane".

- Nemamo zanatlije, moraćemo sa strane da dovodimo ljude da rade ono što mi nećemo da radimo. Šta mislite zašto sam išao da obiđem radnike Gradske čistoće? Zato što niko neće da radi - kazao je Vučić.

Vučić je kazao da će "dramatično rasti primanja zanatlija", a padaće plate menadžera.

- Molim naše kompanije da još jednom razmisle, sve impute koje imaju negativne, višestruko će im se isplatiti kasnije. Samo zemlje sa ovakvim sistemom mogu da očekuju bolju budućnost - zaključio je Vučić.

Dualnom obrazovanju danas je posvećena konferencija "Dualno obrazovanje - znanje za budućnost", kojoj prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar prosvete Mladen Šarčević, predsednik PKS Marko Čadež, profesor Švajcarskog ekonomskog instituta pri Federalnom institutu za tehnologiju u cirihu Ursula Renold, kao i više od 1.500 učesnika.

Dualno obrazovanje čini 10 odsto ukupnog srednjeg stručnog obrazovanja, a dualni profili 16 odsto ukupnog broja profila, dok 18 procenata škola ima dualne profile u svojoj ponudi.

Broj učesnika - učenika, škola i kompanija, kao i dualnih profila iz godine u godinu raste, pa je danas 10 puta veći u odnosu na početak.

Aleksandar Vučić
Tanjug/Zoran Žestić

Tako se školske 2013/2014. godine 400 učenika školovalo na taj način u 16 škola, na tri obrazovna profila i u 40 kompanija, a prošle godine, 2018/2019, bilo je 4.500 učenika koji se obrazuju za 33 obrazovna profila, u 80 škola u 52 grada i opštine, u oko 600 kompanija.

Danas je i ta brojka značajno veća.

Uvođenje elemenata dualnog obrazovanja u srednje stručno obrazovanje u Srbiji počelo je 2013. godine projektom Nemačke organizacije GIZ "Reforma srednjeg obrazovanja", a zatim su se pridružili partneri iz Austrije i Švajcarske, svojim projektima, finansijskom i ekspertskom podrškom razvoju tog modela obrazovanja.

Dualno obrazovanje inicirala je Privredna komora Srbije, a puna primena je počela sa Zakonom o dualnom obrazovanju iz novembra 2017. godine.

Taj model obrazovanja ne uvodi se u ceo sistem srednjeg stručnog obrazovanja, već samo u onim područjima rada u kojima postoji potreba privrede za kadrovima i spremnost da se ti kadrovi zaposle.

Aleksandar Vučić
Tanjug/Zoran Žestić

Među učesnicima današnjeg skupa je i Noel Ginsburg, osnivač "Karijervajz Kolorado", neprofitne organizacije na čiju inicijativu je uveden sistem dualnog obrazovanja u SAD, koji će podeliti iskustva o udelu i značaju dualnog obrazovanja za održivost poslovanja i ekonomski napredak jedne zemlje.

Konferenciji prisustvuju predstavnici kompanija iz cele Srbije, škola i lokalnih samouprava, strani partneri i predstavnici institucija koje su doprinele i učestvuju u razvoju dualnog obrazovanja.

Ubedljiva pobeda SNS na izborima u dve MZ u Kosjeriću

Ubedljiva pobeda SNS na izborima u dve MZ u Kosjeriću

"Ima 40.000 razloga da zajedno gradimo budućnost Srbije"

"Ima 40.000 razloga da zajedno gradimo budućnost Srbije"

"Nema dileme na čijoj sam strani" Dačić pozvao Vučića da zajedno IZAĐU NA IZBORE

"Nema dileme na čijoj sam strani" Dačić pozvao Vučića da zajedno IZAĐU NA IZBORE

VUČIĆ O LICEMERNOJ OPOZICIJI: Zbog izmišljene afere Krušik Bugarska prodala rakete, urušavaju nam namensku indrustriju!

VUČIĆ O LICEMERNOJ OPOZICIJI: Zbog izmišljene afere Krušik Bugarska prodala rakete, urušavaju nam namensku indrustriju!

"Oni koji žive u prošlosti NE VIDE BUDUĆNOST" Vućić odgovorio na PROTESTE protiv njega u Tirani

"Oni koji žive u prošlosti NE VIDE BUDUĆNOST" Vućić odgovorio na PROTESTE protiv njega u Tirani

Vremenska prognoza
Clear sky
0 Beograd