fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

Vučić na polaganju temeljca nove nemačke fabrike: Tako vam je u "diktatorskoj" državi (FOTO)

Tanjug/​Tanja Valić
Predsednik zahvalan nemačkom ambasadoru i nemačkoj kancelarki

Nemačka će postati najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, ali i najznačajniji poslodavac u Srbiji, rekao je predsednik Srbije na današnjem polaganju kamena temeljca za novog nemačkog investitora. Prema njegovim rečima, danas imamo 47.508 zaposlenih građana Srbije u nemačkim kompanijama.

- Ovo je dobro za ceo naš Banat, za celu Srbiju. I hoću Vama da se zahvalim, Vaša ekselencijo, gospodine Ditman, danas imamo 47.508 zaposlenih građana Srbije u nemačkim kompanijama - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na ceremoniji postavljanja kamena temeljca na lokaciji buduće fabrike električnih i hibridnih pogona fabrike Cet-F Fridrihšafen (ZF Friedrichshafen) AG u Pančevu.

- Braćo Nemci, ostajte ovde što duže i dolazite još više! Za nas je veoma važno da menjamo sistem obrazovanja i da proizvodimo još više inženjera, ali i zanatlija. Kroz ZF počinjemo da se približavamo budućnosti - rekao je predsednik o nemačkoj firmi ZF koja dolazi u Pančevo sa investicijom od 160 miliona evra, a koja će kompanija, očekuje se, zaposliti više od 1.000 ljudi.

Predsednik je istakao da ista fabrika zapošljava više od 140.000 ljudi širom sveta.

- Želim da se zahvalim i nemačkoj kancelarki Merkel, kao i predstavnicima pokrajinske Vlade - naglasio je Vučić: - Ne mogu da vam opišem koliko sam radostan, jer za ovo živite i radite.

Pitanja novinara

- "Petrohemiji" danas ne odgovara cena nafte, ali "Petrohemija" ima dosta novca na računu. Nadam se da će se i cena nafte stabilizovati da bismo mogli da pravimo planove za budućnost. U "Azotari" smo ranije grešili. Ali da ne pričam o problemima, ono što je važno jeste da  fabrika koja dolazi menja sve; menja suštinu onoga što se dešava u Pančevu i u celom južnom Banatu. Uticaće na Beograd i celu Srbiju - rekao je predsednik o budućnosti pomenutih fabrika i budućnosti Srbije.

- Odavde će da dolazi mnogo više novca i Pančevci će imati mnogo više para nego dosad - itakao je Vučić napominjući da je neophodno podići i sever Banata.

Na konstataciju da se Srbija nalazi na spisku najpoželjnijih za investiranje, ali da su investicije male, predsednik je potvrdio da je Srbija proglašena za jednu od 15 najboljih investicionih mesta na svetu.

- Svi stručnjaci moraju da razumeju da je naša politika bila da spustimo nezaposlenost. Nisam hteo da se utrkujem sa Makedonijom i BiH gde postoje veće plate. Znate zašto? Zato što imaju nezaposlenost od 25 odsto. Prvo samo zapošljavali ljude, a sada se polako povećava kvalitet investicija. Stižu kompanije koje su na višem nivou, koje donose značajniji i ubrzan razvoj - rekao je predsednik dodajući da Srbija ima najveći BDP u regionu.

Nastavak dijaloga u Briselu i "diktatura"

- Ja sam sinoć kontaktirao ljude u Briselu i rekao sam: "Ako su ovo staovi Albanaca, da ne gubimo vreme, da ne dolazimo". Oni su rekli: "Molimo te da dođeš". Rekao sam im: "Ako mislite da ću da služim Tačijevim, Hotijevim i Hodžajevim idejama, pogrešnog ste čoveka našli za pritiske" - izjasnio se predsednik o nastavku dijaloga Beograda i Prištine napominjući da može da razgovara samo o kompromisima.

Predsednik je odgovorio i na optužbe da je diktator, osvrvnuvši se na oslobađajuću presudu žandarmima optuženim za prebijanje njegovog brata Andreja Vučića.

- Kada vas ubeđuju da su krivi bubrezi moga brata što su napali nečije prendreke, a pre toga su pričali da nije dao ni ličnu kartu, posle čega se ispostavilo da je dao sva dokumenta... Šta ćete, tako vam je u diktatorskim zemljama - rekao je upitavši se kako starijem sinu Danilu da objasni zašto vode kampanju protiv njega.

aleksandar-vucic,-danilo-vucic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Predsednik je rekao da neće bitangama "ni albanskim ni srpskim" dozvoliti da mu napadaju porodicu.

- Moj sin nije ništa ukrao, niti išta kome nažao učinio. Kriv je što je kupio kartu i putovao u ekonomskoj klasi da gleda utakmicu reprezentacije.

Ujedno, upitao se o odnosu medija prema njegovo ćerki.

- Šta čekate, da Milica postane punoletna? Pa, onda drvlje i kamenje na nju - šokiran je predsednik: - Nećete da me slomite, samo ste me ojačali.

- Bednici koji misle da nečiju decu treba da napadaju da bi nekoga pobedili... Više neće moći - poručio je predsednik.

VUČIĆ O UKIDANJU PRESUDE ŽANDARMIMA: Kako da objasnim bratu da je kriv što je bubrezima napao policiju?

Predsednik je ovom prilikom pozvao sve da navijaju za fudbalsku reprezentaciju.

- Važno je da ostave srce na terenu. Ja sam razgovarao sa njima, a oni bi to uradili bez obzira na to ko sa njima razgovarao - istakao je predsednik kvalitet srpskih fudbalera koji su na Svetskom prvenstvu u Rusiji već izvojevali jednu pobedu.

  

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd