fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

Vučić o Kosovu u Austriji: Moj pesimizam o kompromisnom rešenju je zasnovan na realnom stanju

Foto: Reuters
Predsednik Srbije kaže da očekuje austrijsku podršku na evropskom putu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je u petak održan sastanak u Beču, sa Tačijem, a pod posredovanjem kancelara Sebastijana Kurca i komesara Johanesa Hana:

- Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da nastavimo s tim razgovorima. Ne mogu iznositi detalje, jer ništa nije dogovoreno, dok sve ne bude dogovoreno, kako je moto visoke predstavnike Federike Mogerini - objasnio je on na pres konferenciji u Alpbahu. 

Dačić: Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova

Sastanak pred početak EU samita u Alpbahu: Vučić istakao značaj podrške iz Austrije

Vučić je rekao i da i on i Tači znaju koliko su velike razlike između njih u pokušaju pronalaženja kompromisnog rešenja.

- Moj pesimizam nije zasnovan na mojoj želji da dođemo do dobrog rezultata, već je zasnovan na realnom stanju - kazao je Vučić, dodavši da se Hašim Tači danas ponovo žalio na njega.

- Ja se nisam žalimo na njega, niti na bilo koga drugog, ali znam kolike su razlike i koliko će ići teško postizanje bilo kakvog kompromisa - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Profimedia

On kaže da nam poručuju da smo izgubili sve na Kosovu, a da to prevode na drugačiji način.

- Neće biti kako vi kažete! Mi se ne slažemo sa tim! I, šta ćete sad? - pitao je Vučić. 

Predsednik Srbije je izjavio da ne može da zna da li će SAD i ostale velike sile podržati dogovor Srba i Albanaca, ali i da ćemo se mi "teško dogovoriti".

Istakao je da je malo umoran da objašnjava na svakodnevnom nivou da Srbija nikada neće ugroziti teritorijalni integritet Hrvatske, BiH, ili bilo koje druge zemlje u regionu. 

- Moramo da rešimo problem sa Albancima u korist oba naroda i celog rgeiona. Srbi i Albanci su dva najveća naroda u regionu. Ako postignemo sporazum, iako sam i dalje pesimista, jer vidim mnogo problema sa kojima se suočavamo, a i nisam siguran da li će građani Srbije podržati dogovor, rešićemo problem koji postoji već više od dva veka - objasnio je Vučić. 

On je izjavio da je i 25 godina posle sukoba u bivšoj SFRJ Srbija "i glavna tema i glavna meta", te da je ponosan što je stao u odbranu srpske države i srpskog naroda.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Tanjug/​Sava Radovanović

Vučić je rekao da je bio spremio dva govora za jučerašnje izlaganje, za „Političke razgovore" na Evropskom forumu Alpbah, jedno o problemima na Balkanu, a drugo o proširenju EU, ali, kako je rekao, nije od toga ni rečenicu mogao da iskoristi, jer je sve bilo tako organizovano, da, iako se to ne kaže, 25 godina posle sukoba Srbija i dalje bude glavna meta.

Izgleda, kaže, da svi imaju totalnu amneziju i zaboravljaju Prvi i Drugi svetski rat , pa i sukobe u bivšoj SFRJ i ogromne srpske žrtve koje su dramatično veće nego svih drugih, te je glavna tema šta su Srbi uradili u Republici Srpskoj, kakva je to tvorevina, kao i druge neistine.

Kako je rekao, na kraju, dobili smo ubedljivo najveći aplauz od svih, zato što su i ostali ljudi u sali, koji nisu sa prostora nekadašnje Jugoslavije, a bilo ih je iz stotinu zemalja, pozdravili ono o čemu je govorio, jer su videli iskrenost.

 

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd