fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

VUČIĆ NA BBF O KiM: Nisam optimista, ali snažno radimo na pronalaženju rešenja (VIDEO)

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav
Pod geslom "Nema mira bez pomirenja" jubilarni Beogradski bezbednosni forum koji traje tokom celog oktobra održava se onlajn zbog pandemije korona virusa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje putem video-linka na specijalnom panelu "Beograd-Priština, nema rešenja bez poverenja", u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma.

U fokusu panela je dijalog Beograda i Prištine, a u diskusiji učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti, specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Obratio se predsednik Srbije

- To je nešto na čemu moramo da radimo, da se međusobno poštujemo. Ako oni negiraju Rezoluciju 1244 mi isto možemo da kažemo za njih i šta je onda zaključak. Nama nije potrebno da nas tzv. Kosovo prizna kao državu, Srbija je priznata država, nama je potrebno da se poštuju Srbi na Kosovu i kompromisno rešenje. Kada je potpisan Briselski sporazum samo jedna obaveza je bila na Prištini, a to je da formira Zajednicu srpskih opština. To je potpisano i EU je garantovala to - rekao je Vučić i upitao kada će, ono što je potpisano, biti ispunjeno.

- Ako želite da nam se približite, nemojte govoriti o dve države - rekao je Vučić premijeru privremenih institucija i dodao da postoji samo jedna država i da zato govori o izgradnji poverenja.

- Kada govorimo o Prištini nema nikakve inicijative. Pritisak se vrši samo na Srbiju. Kada govorimo o Srbiji moram reći da sam zadovoljan realisitičnim pristupom našeg naroda i Vlade kada je reč o problemu Kosova i Metohije. Srbima nije veoma lako da razgovaraju o realnim opcijama kada je Kosovo u pitanju, a isto je i sa Albancima u Prištini. Mi jedni druge vidimo kao protivnike koji bi trebalo da se bore i to je nešto što bi trebalo da promenimo, a pre svega narativ kada se govori o ovoj temi - kazao je Vučić.

- Nisam optimista, ali smo privrženi procesu pronalaženja rešenja i spremni smo da radimo snažno na tome - zaključio je Vučić.

Oglasio se Avdulah Hoti

- Za nas nema alternative kada je ulazak u EU u pitanju i čekaćemo koliko god je potrebno da tako i bude. Mislim da je važno da se izgradi poverenje između Srbije i Kosova, i zato se uzdamo u Miroslava Lajčaka ali i u SAD da se taj proves dovede do kraja. Napravili smo neki napredak - rekao je Hoti.

Pod geslom "Nema mira bez pomirenja" jubilarni Beogradski bezbednosni forum koji traje tokom celog oktobra održava se onlajn zbog pandemije korona virusa.

Pored razgovora o dijalogu Beograda i Prištine, budućnosti Evropske unije i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i izborima u SAD, biće reči i odnosu tehnologije i privatnosti, anti-EU narativima u državama Zapadnog Balkana, depopulaciji, krizi demokratije i solidarnosti.

Za deset godina, u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma je organizovano više od 230 diskusija, koje su okupile preko 4.000 učesnika i više od 900 panelista, medju kojima su donosioci odluka i kreatori politika, predstavnici bezbednosnih institucija, civilnog društva, međunarodne i akademske zajednice iz Srbije i regiona, ali i ostalih delova Evrope i sveta.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
15 Beograd