light rain
8°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VUČIĆ U SLOVENIJI: Predsednik Srbije nakon samita "Srbija ima veliku podršku, Grčka neće priznati Kosovo" (FOTO/VIDEO)

06.10.2021. 09:11 21:21
Piše:
Srbija Danas
AV
AV / Izvor: Foto: TV Pink/Printscreen
Samit Evropska unija - Zapadni Balkan, posvećen evropskoj perspektivi regiona održao se na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Samit je okupio šefove država ili vlada članica EU i lidere Zapadnog Balkana, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

HRVATSKO LUDILO NE PRESTAJE: Vučić i Porfirije rade po nalogu Putina, SPC je parapolitička institucija

HRVATSKO LUDILO NE PRESTAJE: Vučić i Porfirije rade po nalogu Putina, SPC je parapolitička institucija

NIŠTA NEOBIČNO - TO JE NAŠE: UEFA u zvaničnoj najavi EP u Nemačkoj Kosovo označila kao deo Srbije! (VIDEO)

NIŠTA NEOBIČNO - TO JE NAŠE: UEFA u zvaničnoj najavi EP u Nemačkoj Kosovo označila kao deo Srbije! (VIDEO)

"Srbija ima snažan privredni rast, EU da zauzme verodostojnu poziciju" Kurc želi datum proširenja na Balkan

"Srbija ima snažan privredni rast, EU da zauzme verodostojnu poziciju" Kurc želi datum proširenja na Balkan

Pitanja novinara

Vučić je rekao da na današnjim sastancima nije bilo priče o romingu, već o EU putu naše zemlje.

- Nismo pričali o romingu. Pričali smo u EU putu Srbije. Zahvalio sam EU na ogoromnom novcu i na svemu što su za našu zemlju uradili - rekao je predsednik.

Dodao je da je pričao sa Markonom puno, kao i da neki datum nisi hteli da daju, jer neki imaju svoje izbore u zapadnoj Evropi. Dodaje da je Ramaimao raspravu sa Rumen Radev.

- Radi se o diplomama i zanimanjima, priznanju, jednih drugih, imamo neke tehničke probleme, ali mislim da to ne bi bio problem u budućnosti. Davno je bilo vreme da taj deo završimo. On nije statusnog tipa. To bi trebalo da pomogne ljudima, bez obzira na njihovu nacionalnost - rekao je Vučić.

Vučič je u nastavku rekao i kako Srbija ne može postati član EU, dok se prvo ne reše problemi sa Prištinom.

- Bez rešavanja problema sa Prištinom Srbija ne može da bude član EU.

Kako kaže, prilikom razgovora sa Kurtijem, na jedno njegovo pitanje koje je postavio premijeru Prištine, ovaj nije odgovorio, i dodaje da smatra da je Markon sve razumeo.

AV
AV / Izvor: Foto: TV Pink/Printscreen

- Mislim da su svi razumeli. Tako da, želim da verujem da je budućnost zapadnog Balkana zaista u EU, ali niko nema pravo da nama zamera to što mi živimo i preživimo. Ljudi moraju da žive život i razmišljaju kako će da prežive danas. Tako i mi moramo da razmišljamo - rekao je Vučić i dodao:

- S mukom sa zaspao noćas, razmišljajući o struji i gasu. Čekam da se vratim u Srbiju da napravimo sastanke, a onog sekunda kada vam za pola stepena bude hladnije, ja ću biti kriv - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Svetstka banka podigla prognozu rasta za 6 posto. Kako kaže, to je dobar signal da je Srbija na dobrom putu.

- Svakako ćemo biti broj jedan u Evropi - rekao je Vučić i dodao:

- Ja moram da kažem da smo imali korektno iskustvo sada u Briselu, ali dijalog se odvija pod okvirom EU. To nije naš dogovor, to je dogovor prethodne vlasti i mi poštujemo ono što je bilo koja vlast prethodna u Srbiji prihvatila.

- Vašingtonski sporzum su u Prištini progasili mrtvim, što se mene tiče, mi smo spremni da sve iz tog sporazuma sprovedemo u delo. Samo što je Priština rekla da taj sporazum za njih ne važi - rekao je Vučić.

Obraćanje predsednika Vučića nakon sastanka

Predsednik je najpre izjavio da nakon celodnevnih sastanaka zadovoljan činjenicom da su predsednici i premijeri EU 4 sata sa nama razgovarali o budućnosti Zapadnog Balkana.

- Zahvalio sam se u ime Srbije na brojnim investicijama i novcu koji ulažu u našu zemlju - rekao je Vučić.

- Ono što je za Srbiju značajno, to je da smo mogli da vidimo koje zemlje žele brže proširenje, a koje su veći skiptici. Mislim da smo sebe predstavili na dobar način i verujem da svoju poziciju možemo da poravimo u EU. Dugo sam jutros razgovarao i Grčka će nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije i to je važna vest - rekao je Vučić.

- Razgovarali smo o diplomama i priznanju zanimanja. Da ne ulazim u detalje, prosto znate sve razlike između nas i nastaviće se taj proces usaglašavanja u narednom periodu. Sa Markonom smo obavili posebne razgovore, kao i sa Markonom i Andrejem Babiškom, razgovarao sam i sa premijerom Hrvatske o našim odnosima. Sa Ramom, tu će se razgovori nastaviti i to je to. Ono što mogu da kažem, mimo zapadnog Balkana, je ono što ne znamo šta ćemo da radimo su struja i gas.

AV
AV / Izvor: Foto: TV Pink/Printscreen

- Sad je gas otišalo na 1900 po najnovijim procenama. To nisu normalne scene, to je nemoguće izdržati. Borisov sutra dolazi u Beograd i za mene će to biti fantastičan razgovor i sa mojom ličnom porukom za Putnia u kojoj ću ga zamoliti da nam pomogne.

- To ne može niko da izdrži, a ne samo Srbija. Struja, još gore, ali borićemo se i nadam se da ćemo moći da uradimo ono što je važno za građane Srbije.

On je rekao da Borisov sutra dolazi u Beograd i da će to za njega biti fantastičan razgovor i da ima ličnu poruku za Putina u kojoj će ga zamoliti da nam pomogne.

Susret sa hrvatskim premijerom

Kratak susret sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem tokom Samita lidera Evropske Unije i Zapadnog Balkana. 

 

Evo šta piše u Deklaraciji koja će biti usvojena danas na Samitu EU i Zapadnog Balkana

Dokument koji je prethodnih dana uzburkao Evropu i region, a koji će danas biti usvojen na Samitu EU o Zapadnom Balkanu na Brdu kod Kranja, ima 29 tačaka. Prvom je potvrđena nedvosmislena strategija proširenja, a malo iznenađenje je stavka broj tri. 

Iako je ranije bilo objavljeno da se podrška EU neće naći na stolu pred liderima regiona, ipak se desilo suprotno.

Upavo time i počinje nacrt dokumenta, u koji su mediji imali uvid. U prvoj tački Brisel daje "nedvosmislenu podršku" evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, pozdravlja "posvećenost partnera iz Zapadnog Balkana evrospkoj perspektivi", i konstatuje da je to u obostranom interesu i da ostaje zajednički strategijski izbor.

Iznenađenje je, međutim, tačka broj 3, koja se tiče toga kako EU želi da partneri iz Zapadnog Balkana pričaju o njoj.

Više informacija o dokumentu možete pročitati OVDE.

Učesnici Samita lidera Evropske Unije i Zapadnog Balkana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu "buducnostsrbije" objavio je fotografiju sa svim učesnicima Samita lidera Evropske Unije i Zapadnog Balkana.  

 

Razgovori pred sam početak samita

Razgovori o svim važnim temama pred početak Samita lidera Evropske Unije i Zapadnog Balkana.

- Razgovori o svim važnim temama pred početak Samita lidera Evropske Unije i Zapadnog Balkana - napisao je Vučić na zvaničnom Instagram nalogu "budućnostsrbije", uz fotografije susreta.

Predsednik Srbije razgovarao je sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom, premijerom Češke Andrejem Babišem, komesarom za proširenje EU Oliverom Varheijem, premijerom Slovačke Eduardom

Predsednik Srbije sastao se sa predsednikom Vlade Republike Grčke

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sloveniji sa predsednikom Vlade Grčke Kirijakosom Micotakisom.

Vučić i Micotakis borave na Brdu kod Kranja, gde učestvuju na Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan.

Vučić je ranije najavio da će se danas, između ostalog, sresti i sa liderom HDZ u BiH Draganom Čovićem, doskorašnjim bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, Sebastijanom Kurcom...

 

Kurc "Zapadnom Balkanu potrebna istinska evropska perspektiva"

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je da je Zapadnom Balkanu potrebna istinska i iskrena evropska perspektiva. 

- Region Zapadnog Balkana nam je na srcu, jer nismo samo istorijski, geografski, ekonomski, već i ljudski. Ako EU ne bude dala istinsku evropsku perspektivu moramo biti svesni da će druge super sile kao Rusija, Kina, ali i Turska imati značajniju ulogu u regionu - kazao je on novinarima prilikom dolaska na Samit.

Kurc je podvukao da je Zapadni Balkan geografski deo Evrope i da mu je potrebna evropska perspektiva.

Premijer Luksemburga Gzavije Betel rekao je da se ne smeju izneveriti zemlje Zapadnog Balkana, ali ni dati prazna obećanja.

On je ukazao da postoje uslovi koje je potrebno ispuniti za prijem u EU.

Kurc
Kurc / Izvor: Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Međutim, naglasio je da EU nije obavila svoje interne zadatke, ali i da zemlje Zapadnog Balkana toga ne smeju biti žrtve.

Ukazao je da je proces proširenja mirovni projekat, a na Balkanu se vidi da je region koji je često bure baruta, zbog čega treba pomoći deeskalaciji, a to se može mirovnim projektom EU.

Betel je, govoreći o sinoćnjem sastanku šefova država i vlada EU, kazao da je razgovarano kako da se EU postavi u svetu.

- Moramo pripaziti da ne dođemo u situaciju da postoji samo G3, gde neće Evropa više sedeti za stolom. Mi smo ekonomska, demokratska i ljudska snaga, ali imam osećaj da se borimo sa samo delićem naše snage - rekao je on.

"Šaljemo poruku da Zapadni Balkan pripada EU"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je danas, uoči Samita EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, da tim skupom Unija šalje veoma važnu poruku regionu, a to je da Zapadni Balkan pripada EU.

- Želimo da uputimo veoma jasnu poruku, a to je da Zapadni Balkan pripada EU. Želimo ih u EU. Mi smo jedna evropska porodica. Delimo istu istoriju, vrednosti i uverena sam i istu sudbinu - poručila je ona.

Ursula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen / Izvor: Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Fon der Lajen je naglasila da članice EU žele integraciju Zapadnog Balkana jer znaju da je to dobro kako za Zapadni Balkan, tako i EU. 

- Imamo zajedničke inetrese i možemo se zajednički bolje razvijati. Mora napredovati integracija Zapadnog Balkana u zajedničko tržište. Moja poruka Zapadnom Balkanu je - želimo vas u EU, nastavite sa reforma, cilj je pred očima - poručila je predsednica Evropske komisije.

Vučić stigao na samit

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na samit Evropska unija - Zapadni Balkan. Danas će prisustvovati sastanku sa ostalim predsednicima, nakon čega se očekuje obraćanje medijima.

Vučića je dočekao slovenački premijer Janez Janša, koji je domaćin današnjeg skupa.

Na samit pristižu i ostali lideri EU i Zapadnog Balkana.

Uoči samita predsednik Vučić je u Sloveniji izjavio je da nema prevelika očekivanja od današnjeg skupa, ali da očekuje pozitivnu poruku o podršci Zapadnom Balkanu.

AV
AV / Izvor: Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

- Nemam nikakvih iluzija po pitanju brzog ulaska u EU - rekao je Vučić koji je juče u Ljubljani učestvovao na Samitu šefova država članica EU iz redova Evropske narodne partije.

Naveo je i da je na Samitu EPP saznao da je slovenačka delegacija, podržzana od austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, predložila da se u tekstu zvaničnog saopštenja napiše predlog da do 2030.sve zemlje i teritorije našeg regiona budu deo EU.

Domaćin današnjeg skupa na Brdu kod Kranja je premijer Slovenije Janez Janša, a predsedava predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji će, zajedno s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predstavljati EU.

Cilj samita u Sloveniji

Samit se vidi kao prilika da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njegova dalja integracija u EU, ali i da se pruži dodatni podsticaj primeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana.

Domaćin današnjeg skupa na Brdu kod Kranja je premijer Slovenije Janez Janša, a predsedava predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji će, zajedno s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predstavljati EU.

Samitu će prisustvovati lideri svih 27 zemalja članica EU i Zapadnog Balkana - Albanije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i takozvanog Kosova, čije je učešće najavljeno pod zvezdicom.

U okviru Samita biće održane dve sesije, na prvoj će učestvovati lideri država članica EU, a na drugoj će im se pridružiti i lideri zemalja Zapadnog Balkana.

Nakon toga na zajedničkoj pres konferenciji obratiće se predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Slovenije Janez Janša.

U fokusu skupa biće reafirmacija evropske perspektive Zapadnog Balkana, koja je, kako ističu u Evropskoj komisiji, od obostranog strateškog interesa i ostaje zajednicki strateški izbor.

Tu poruku je, kao odgovor na sve izraženijie kritike i skepticizam u regionu prema strategiji proširenja EU, tokom prošlonedeljne posete Zapadnom Balkanu, prenela i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, ponavljajući svoju podršku zemljama Zapadnog Balkana da se pridruže Uniji.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

Takođe, neposredno uoči sastanka evropskih lidera na kojem će se razgovarati o proširenju Unije, Slovenija, koja trenutno predsedava Savetom EU i koja je domaćin skupa, iznela je ideju o priključenju zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu do kraja decenije.

Taj predlog je iznet na sastanku ambasadora u Briselu i navodno je iznenadio ostale zemlje članice, dok su ga neke opisale kao potpuno nerealan, s obzirom na ekonomske i političke izazove u regionu.

Na Samitu u Sloveniji biće razmatrano i unapređenje saradnje u cilju društveno-ekonomskog oporavka regiona od posledica pandemije kovida-19, kao i sprovodjenje Ekonomskog i investicionog plana (EIP), vrednog 30 milijardi evra, kojim će EU u narednih sedam godina pružiti finansijsku pomoć regionu.

EU će obezbediti i bespovratna sredstva u iznosu od devet milijardi evra kroz 10 ključnih investicionih projekata.

Teme skupa biće i intenziviranje regionalne saradnje, kao i potencijali za dalju saradnju u politickim i bezbednosnim pitanjima od zajednickog interesa. Očekuje se da države članice, uz pristanak zemalja Zapadnog Balkana, na kraju samita usvoje deklaraciju.

Samit je deo strateškog angažmana EU sa Zapadnim Balkanom, u skladu sa Strateškom agendom 2019-2024, a prethodili su mu Samit EU-Zapadni Balkan 2018. u Sofiji i samit EU-Zapadni Balkan 2020. u Zagrebu, koji je održan u online formatu.

Piše:
Srbija Danas
06.10.2021. 09:11 21:21