broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VUČIĆ URUČIO ODLIKOVANJA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI: Zaštita zdravlja građana imperativ i privilegija (VIDEO)

15.02.2021. 10:57 13:20
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić
Nagrađeni odlikovanja primili u Palati Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Nagrađeni odlikovanja primili u Palati Srbija.

"NOVA STRANICA USPEŠNE SARADNJE SRBIJE I RUSIJE" Sastali se Vučić i Borisov (FOTO)

"NOVA STRANICA USPEŠNE SARADNJE SRBIJE I RUSIJE" Sastali se Vučić i Borisov (FOTO)

"To su kriminalci koji se vešto prikrivaju" Da li će pomagači Velje Nevolje iz državnih struktura "pasti"?

"To su kriminalci koji se vešto prikrivaju" Da li će pomagači Velje Nevolje iz državnih struktura "pasti"?

"SREĆAN NAM DAN DRŽAVNOSTI" Vučić ponosno čestitao praznik svim građanima Srbije (FOTO)

"SREĆAN NAM DAN DRŽAVNOSTI" Vučić ponosno čestitao praznik svim građanima Srbije (FOTO)

 

Ceremonija odlikovanja se završila izvođenjem pesme "Ovo je Srbija" u izvođenju ansambla "Čarolija"
Emir Kusturica na kraju ovog skupa obratio se svima u ime svih odlikovanih

On je na početku rekao da je na istom mestu primio i Avnojevu nagradu, i istakao je da nikada lakše nije došao do odličja.

Emir Kusturica
Emir Kusturica / Izvor: Foto: Tanjug/Printscreen

- Uvek sam odličje zamišljao na uniformi ratnika, a ja sedeo na planini među medvedima, pa eto ti ga orden, i to najvažniji - rekao je Kusturica.

On se na početku zapitao koliki je moralni i kulturni kapital srpskog naroda, i podsetio je na član 18. Sretenjskog ustava, u kom piše da svaki rob koji stupi na srpsku zemlju postaje slobodan.

- Evo sada jedan patetičan početak. Ne znam da li ste primetili, ali bauk korporativnog socijalizma kruži planetom. Deset multimilijardera viču parole neokomunizma, traže da ukinemo porodice, da ne budemo više očevi i majke. U toku je najveća prevara u istoriji savremenog sveta - rekao je Kusturica.

Proslavljeni režiser je istakao značaj porodice u savremenom svetu, i rekao je da se radi na ukidanju porodice na najpodmukliji mogući način.

- Današnja ideja, u kojoj se govori o tome da treba da vodimo računa o crncima, Blek lajvs mater, pa naravno da treba da vodimo računa. Ali videli smo da je naš ustav još 1830. oslobađao ljude - kazao je Kusturica.

Posthumno je odlikovan i glumac Ivan Bekjarev

Posthumno je odlikovan i glumac Ivan Bekjarev, a nagradu je primila njegova supruga. 

Aleksandar Vučić i žena Ivana Bekjareva
Aleksandar Vučić i žena Ivana Bekjareva / Izvor: Foto: Tanjug/Printscreen

Posthumno su odlikovani i piloti Svetislav Vranić i Goran Veličković.

Odlikovani su i profesor doktor Dragan Stanić, dr Jovanka Lastić, prof dr Časlav Mitrović, prof dr Dragan Simeunović.

Sretenjsko ordenje su primili i Miroljub Aleksić, Ljubomir Marjanović, Boban Stojiljković, najstarija volonterka u Srbiji Danica Šmic, Branka Bakšić Mitić, Slovački kulturni centar "Pavel Jozef Šafarik" iz Novog Sada, OŠ "Miloš Savić Lučica", KUD "Karadžić" iz Loznice, ŽFK "Spartak" iz Subotice, FK "Vlasina" iz Vlasotinca.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Odlikovani su i kapetan policije Stojanče Stošić, kao i vodnik prve klase Slavoljub Spasenović, mlađi vodnik Miljko Kešeljević i Nikola Kilibarda.

Medaljama su odlikovani i novinari Danijela Davidov Kesar, Gordana Uzelac, Jelena Zorić, Jing Zang, Zoran Maksimović, Bratislav Ilić i Majkl Frojnd.

Posthumno je odlikovan i Gordan Mihić, kao i Alesandro Nani Kosta, Srpska akademija u Kanadi, Roberd Hodel, Žan Pol Bled, i Džon Frotingham.

Orden primila Marina Abramović

Umetnica Marina Abramović takođe je odlikovana, ali kako nije u mogućnosti da prisustvuje dodeli, ona se obratila putem video linka. 

Marina Abramović
Marina Abramović / Izvor: Foto: Tanjug/Printscreen

- Ja sam rođena u Beogradu, i tu sam učinila svoje prve umetničke korake. Ova zlatna medalja za zasluge je veliki dokaz da moja država i vi predsedniče Vučiću stojite uz moj rad. Od srca vam hvala - rekla je Marina Abramović.

Obraćanje Tatjane Adžić

Dr Tatjana Adžić Vukičević je rekla da smo zajedničkim naporima tokom pandemije pokazali da nam je to najveći prioritet, i da borba sa virusom nije bila laka, zato što je ulog neprikosnoven i ima najveću cenu, a to su ljudski životi.

- Velika mi je čast da u ime mojih kolega preuzmem priznanja. Zajedničkim naporima da je zaštita zdravlja građana imperativ i privilegija, jer je ulog nema cenu, a to su ljudski životi - rekla je Tatjana i dodala: 

Tatjana Adžić Vukičević
Tatjana Adžić Vukičević / Izvor: Foto: Tanjug/Printscreen

- Činjenica je da Republika Srbija prednjači u imunizaciji stanovništva i nabavci svih mogućih vakcina. Zato kao lekar ali i građanin Srbije moram da izrazim zahvalnost za to.

Predsednik uručio medalje zaslužnim pojedincima

Odlikovano je čak 164 pojedinca i institucija, među kojima je i 20 stranih državljana, a 20 odlikovanja dodeljeno je posthumno.

Ordenom Republike Srbije na lenti odlikovan je Jurij Borisov, dok su Sretenjskim ordenom prvog stepena odlikovani Emir Kusturica, akademik Aleksandar Rukavišnjikov, Pravoslavno-bogoslovski i Šumarski fakultet.

Ceremonija odlikovanja počela je izvođenjem himne Republike Srbije "Bože pravde"
Ceremonija odlikovanja počela je izvođenjem himne Republike Srbije "Bože pravde" / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena zasijao je na grudima Gorana Begovića, Bajage, Bore Đorđevića, Jadranke Jovanović, Milana Cileta Marinkovića, režisera filma "Dara iz Jasenovca" Predraga Gage Antonijevića.

Njegova svetost patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, Prokopos Pavlopulos, Nikos Hristodulidis, akademik Manana Popova i Stefan Milenković takođe su odlikovani.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su Aleksandar Berček i Pero Zubac.

Sretenjskim ordenom trećeg stepena odlikovani su Narodni muzej Toplice iz Prokuplja, Narodni muzej u Užicu, Šabačko pozorište.

Postuhmno je odlikovan i Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova.

Dodela priznanja
Dodela priznanja / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena nagrađen je prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, a Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena, pored ostalih, dobila je scenaristkinja "Dare iz Jasenovca" Nataša Drakulić.

Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge i lično herojstvo u lečenju i zaštiti stanovništva Srbije posthumno su odlikovani brojni lekari, među kojima i kragujevački doktor Bora Evtov.

Sretenjska odličja su primili i lekari i medicinski radnici Dragan Nikić, Gordana Krtinić, Srđan Stevanović, Nenad Veljković, Endre Nađ Abonji, Violeta Radojev-Stokić, Moša Marković, Aleksandar Zonjić, Vujadin Trivković, Nataša Gocić Perić, Nataša Sekulović, Milivoje Đurić, Milorad Tadić, Snežana Arsenijević, Dehar Dehari, Senka Vorkapić, Ivan Ranđelović, Vesna Filipović, Vesna Kazaković, Katica Aranđelović, Snežana Zlatković, Nemanja Stanković, Nela Mitić, Slavko Babić, Slađana Pavić, Ljiljana Dušanović, Minela Marić, Milan Parezanović, Gorana Petrović Đorđević, Steva Stanišić, Tatjana Zečević, Zoran Jovanović, Nataša Jovčić Zorić, Danijela Petrović, Stefana Mladenović, Duška Ignjatović, Nebojša Mitrović, Lili Radulović, Vesna Savić, Slađana Đorić, Svetlana Aleksandrić, Pavle Petrović, Nikola Avramović, Olga Janković, Mihailo Stepanović, Biljana Ćevtić, Tatjana Stevanović, Milka Čehić.

Odlikovanja za zaslužne institucije i pojedince, dodeljena povodom Dana državnosti Srbije
Odlikovanja za zaslužne institucije i pojedince, dodeljena povodom Dana državnosti Srbije / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

Na redu su odlikovanja pripadnika Beozbednosno informativne agencije.

Odlikovani pripadnici BIA su Aleksandar Nikolić, Veliša Barjaktarević, Dejan Petrović, Đorđe Andrić, Miloš Grozdanić, Nebojša Kačarević, Nebojša Lazarević, Nenad Bulajić, Nikola Stanimirović, Nikola Stojanović, Petar Veselinov, Petar Radulović, Petar Ciganović i Rušiti Šejti.

Odlikovanje je uručeno zaposlenom u RFZO Draganu Eriću.

Vučić je posthumno odlikovanje preminulih lekara predao članovima njihovih porodica, Aleksandar Jovanovski i drugi...

Posthumno su odlikovani lekari dr Bora Evtov, Mirjana Vignjević, Slobodan Blagojević, Danijela Gordić, Slađana Milenković, Bogdan Dejanović, Renata Sajić Eminović, Marko Bjelica, Jugoslav Grubor, Slobodan Kazaković, Aleksandar Jovanovski, Miodrag Jorović, Slaviša Nestorović, Svetlana Vukčević i Anđelko Bačvanin.

Neka im je večna slava i hvala - rečeno je na kraju! 

Obraćanje Aleksandra Vučića

Na početku ceremonije obraća se predsednik republike Srbije Aleksandar Vučić.

- Danas je veliki dan za Srbiju, veliki praznik, danas je dan kada se rađala velika Srbija. Danas smo ponosni na našu prošlost i pretke, i spremni smo da radimo za bolju budućnost. Danas 40 dana posle Božića slavimo Sretenje, za nas Srbe i bukvar i čitanka, vreme preispitivanja našeg naroda, ma gde on živeo. Ovo je praznik svih onih koji vole i žive za Srbiju, dan koji nadahnjuje naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji, daje energiju našem narodu u Crnoj Gori - kazao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas veliki dan za Srbiju, naš nacionalni praznik, dan kada se rađala moderna srpska država, kada je veliki vožd, a narodni čovek Karađorđe podigao ustanak i dan kada je donet ustav ispred svog vremena.

- Ovde smo da odamo počast hrabrosti, časti... Dati Srbiji ne tražeći ništa zauzvrat, žrtvovati se za nju, najviše je što neko za života može da uradi. I zato danas Srbija odgovara zahvalnošću i najvećim priznanjima koje može da pruži, ljudima koji su dali i čija će imena večno pamtiti - istakao je Vučić.

On je rekao da će laureati biti primer na svakom mestu, primer generacijama koje dolaze i da su dokazali da su velika dela jednostavna.

- Srbija vam je večno zahvalna, i vama koji ste kulturu i umetnost proslavili u svetu, vama lekarima koji ste ovde i koji ćete nastaviti da se borite za živote naših ljudi, i onima koji su svoje živote dali. Srbija mira i više od svega i pre svega Srbija slobode, srećan praznik i živela Srbija - zaključio je Vučić.

Ceremonija dodele zasluga održava se u Palati Srbije

Ceremnoija je počela himnom "Bože pravde" u izvođenju operskog pevača Olivera Njega, u pratnji orkestra Stanislava Binički.

Ceremonija odlikovanja počela je izvođenjem himne Republike Srbije "Bože pravde"
Ceremonija odlikovanja počela je izvođenjem himne Republike Srbije "Bože pravde" / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

Dan Sretenja 1804. godine presudan je za istoriju srpskog naroda

Na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu je donet prvi Ustav Kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski.

Dan Sretenja 1804. godine presudan je za istoriju srpskog naroda, jer je tog dana Krađorđe Petrović podigao u Orašcu Prvi srpski ustanak. Na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu je proglašen i prvi ustav kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski ustav, a Srbija na ovaj dan slavi Dan državnosti.

Srpska revolucija, kako ju je nazvao nemački istoričar Leopold Ranke, počela je Karađorđevom bunom na Sretenje 1804. godine, a završena decenijama kasnije, zahvaljujući mudrosti knjaza Miloša Obrenovića.

Više o tome pročitajte OVDE.

Medalje za izuzetne zasluge i lično herojstvo

Kako je potvrđeno, među nagrađenima koji će u Palati Srbija dobiti odlikovanja su i režiser Emir Kusturica, frontmen grupe "Riblja čorba" Borislav Bora Đorđević, kao i ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, autor spomenika Stefanu Nemanji.

Među dobitnicima sretenjskih priznanja je i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril.

Njega će predsednik Vučić odlikovati Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje.

Ordenom Republike Srbije na lenti predsednik će odlikovati Jurija Borisova, zamenika predsednika Vlade RF i Prokopisa Pavlopulosa, bivšeg predsednika Grčke.

Odlikovanje
Odlikovanje / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovani su Nikos Hristodulidis, šef diplomatije Kipra i pekinški Institut za genetska istraživanja. Sretenjski orden prvog stepena pripao je Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu UB i glumačkoj legendi Aleksandru Berčeku, dok je Sretenjski orden drugog stepena zaslužio književnik Pero Zubac.

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena zasijaće na grudima reditelja Predraga Gage Antonijevića, muzičara Stefana Milenkovića, Gorana Bregovića, Momčila Bajagića Bajage, kao i slikara Milana Cileta Marinkovića i operske dive Jadranke Jovanović.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena nagrađen je prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, a Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena, pored ostalih, dobila je scenaristkinja "Dare iz Jasenovca" Nataša Drakulić.

Sretenjsko priznanje dobiće i devetoro kineskih lekara koji su se u našoj zemlji, rame uz rame, borili protiv kovida 19 sa našim zdravstvenim radnicima.

Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge i lično herojstvo u lečenju i zaštiti stanovništva Srbije posthumno su odlikovani: dr Anđelka Bačvanin, dr Aleksandar Jovanovski, dr Jugoslav Grubor, dr Bora Evtov, dr Svetlana Vukčević, dr Slaviša Nestorović, dr Slobodan Kozaković, dr Mirjana Vignjević, dr Slobodan Blagojević, dr Miodrag Jorović, dr Danijela Gordić, dr Bogdan Dejanović, dr Renata Saić Eminović, Marko Bjelica i Slađana Milenković.

Piše:
Srbija Danas
15.02.2021. 10:57 13:20