Utorak 19. mar 2024.
Aleksandar Vučić

VUČIĆ URUČIO ORDEN KARAĐORĐEVE ZVEZDE HANDKEU: "Hvala vam na svemu što činite za naš narod i Srbiju" (VIDEO)

Foto: Printscreen
Vučić se sa Handkeom, dobitnikom Nobelove nagrade za književnost, sastao u 18 sati u zgradi Generalnog sekretarijata.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa istaknutim austrijskim piscem Peterom Handkeom, kome će uručiti Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Obraćanje Petera Handkea

Nakon predsednika Vučića obratio se i Peter Handke.

- Apsolutno nisam bio spremam da ću primiti ovako važan orden. Bilo mi je samo rečeno da ću da se susretnem sa vašim predsednikom, da ćemo da popijemo kafu, nisam spremio nikakav govor. Ali to je odraz mog života, često nisam spreman ni za šta. Kada pomislim na Srbiju uvek pomislim na Belog anđela iz Mileševe. Imam jednu kopiju kod kuće i kad god se setim Srbije pogledam tu kopiju koja pokazuje na prazan grob, što pokazuje da se Isus vaskrsao, da je grob prazan. To me uvek navodi na razmišljanje i kontemplaciju. Uvek se po lepom sećam Srbije, hvala vam na ovom ordenu - rekao je Handke.

    Obraćanje predsednika Vučića

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozdravio je sve prisutne i pohvalio decenijski rad nobelovca Petera Handkea.

    - Svaki put kada poželim da razumem patnju našeg naroda na Kosmetu. "Zato da bih ih razumeo dolazim često i pijem vino sa ovim ljucima" citirao je Vučić Handkea - rekao je Vučić i dodao: 

    Aleksandar Vučić
    Aleksandar Vučić
    Foto: Printscreen

    - Srećan je srpski narod što u svoje prijatelje ubraja i Handkea. Našem narodu bolji nikada nisu bili potrebni. Svaki Handkeov glas zvuči gromoglasno. Moji vršnjaci upoznavali su njegovo delo preko filmova Vila Vendersa. Svaki put kad želim da razumem nevolje našeg naroda na Kosovu i Metohiji posegnem za nekom od knjiga Petera Hadkea - rekao je Vučić.

    - Srbija ovim ordenom pokazuje zahvalnost Peteru Handkeu. Hvala vam na svemu što činite za našu zemlju i Srbiju - istakao je predsednik i uručio Handkeu orden orden Karađorđeve zvezde prvog stepena. 

    - Jednom prilikom govoreći o martovskom pogromu citirao sam njegovu misao: "Velika Hoča je mesto sa božjim blagoslovom, ali puno nesrećnih ljudi" - kazao je Vučić.

    Kako je naveo, Handke prihvatajući naš orden pisac čini veliku čast Srbiji i mnogo mu hvala na tome.

    - Dodeljujući ovaj najznačajniji orden Srbija pokazuje zahvalnost svom akademiku i prijatelju Handkeu. Hvala vam na svemu što činite za našu zemlju i Srbiju - istakao je Vučić.

    Kako je kazao, Nobelova nagrada za ovog velikog pisca je okasnela.

    - Od njegovog rođenja, Handkeov život je 79. godinu, dug poetski esej, značaj kako po proživljenom, tako i po napisanom. Teme koje Handke obrađuje teme su koje obrađuju i formiraju naše živote. On na najtananiji način opisuje nestajanje porodice, ljudsko otuđenje, introspekcije i kao najveću boljku savremenog čoveka, nedostatak komunikacije - rekao je Vučić.

    Vremenska prognoza
    Pretežno vedro
    9 Beograd