Skip to main content
Aleksandar Vučić - Vidovdanska odlikovanja

"VIDOVDAN NAJVAŽNIJI ZNAK I SIMBOL NA NAŠEM NEBU" Vučić uručio vidovdanska odlikovanja (VIDEO)

Foto: Srbija Danas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je u Palati Srbija vidovdanska odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

 Vidovdanska odlikovanja dodeljuju se zaslužnim pojedincima i institucijama iz zemlje i inostranstva koji su svojim zalaganjem dali veliki doprinos u u sferama u kojima rade i deluju. 

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA HILOM: Razgovarali smo o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj geopolitičkoj situaciji (FOTO)

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA HILOM: Razgovarali smo o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj geopolitičkoj situaciji (FOTO)

"NASTAVLJAMO DA GRADIMO SRBIJU" Nakon obilaska radova na Moravskom koridoru Vučić poslao SNAŽNU poruku (VIDEO)

"NASTAVLJAMO DA GRADIMO SRBIJU" Nakon obilaska radova na Moravskom koridoru Vučić poslao SNAŽNU poruku (VIDEO)

GEOPOLITIKA JEDINI KRITERIJUM ZA PRIDRUŽIVANJE EU? Licemerje Zapada na delu - sve što je kočilo Srbiju, sada je dozvoljeno

GEOPOLITIKA JEDINI KRITERIJUM ZA PRIDRUŽIVANJE EU? Licemerje Zapada na delu - sve što je kočilo Srbiju, sada je dozvoljeno

Vidovdan je zvanični državni praznik u Srbiji, u znak sećanja i poštovanja prema svima koji su stradali za otadžbinu.

Srpska pravoslavna crkva na Vidovdan obeležava uspomenu na Svetog mučenika kneza Lazara, kao i na druge koji su postradali za veru i otadžbinu.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Vučić se prvi obratio okupljenima, i rekao je da je Vidovdan najvažniji znak i simbol na našem nebu, ispod kog se okupljamo.

- On je putokaz i zvezda koju pratimo, bez njega uz istoriju kakva je bila naša odavno bismo se utopili u druge narode. Za nas je Vidovdan najprecizniji način za merenje vremena. Kako je rekao vladika Nikolaj: "To je naša narodna golgota, ali u isto vreme i naše narodno vaskrsenje, duhovno i moralno. Ono nam je dalo galeriju viteza vere koji vrede više od galerija mermernih kipova" - rekao je predsednik.

On kaže da je Vidovdan ideal i moralna vertikala, na koju su se pozivali i Vuk i Njegoš.

- Knjaz Nikola Petrović posećuje kralja Milana Obrenovića baš na Vidovdan, i to je najlepši doček koji je iko ikada doživeo. Nikola Tesla je uvek posebno mesto davao Kosovu i Vidovdanu. Takođe na Vidovdan je mladi rodoljub, Princip, kao i Obilić pre njega počinio tiranoubistvo - istakao je Vučić.

Predsednik podseća da na Vidovdan Srbi ne pevaju, već se sećaju palih predaka.

- Zato smo danas najistaknutijim prijateljima dodelili najviša odlikovanja. Među njima i predsednika vlade Carevine Japana, istaknute sportiste i društvene delatnike. Danas smo u Beogradu, ali ćemo se sutra vratiti svojim obavezama širom sveta. I gde god ovo ordenje bude putovalo ono će uvek biti sa vama, i svedočiće koliko volite ovu zemlju. Ova odličja su ona koja se dodeljuju za uspehe koja čine zajedničku inspiraciju - dodao je on.

Vučić je rekao i da su poštovani laureati postali deo našeg nacionalnog neba, oni koje treba pratiti i koji pomeraju granice.

- I sve to je ono što u Vidovdanu tražimo, on mora da bude simbol koji nas tera da stvaramo nove simbole, mit iz kojeg pravimo nove mitove, život koji rađa novi život. Ono što u Vidovdanu treba da tražimo je naša budućnost. Ako je neko to shvatio to ste vi dragi laureati. Hvala vam u ime ove države i ovog naroda - kazao je predsednik.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

On je govorio i o predsedničkom mandatu, i istakao je da ne postoji veća čast dva puta u prvom krugu dobiti tako veliku podršku naroda.

- Ali ne postoji ni veća obaveza i odgovornost od te. I danas na Vidovdan kada razmišljam o tome, i pitam se da li nam je važnija hrabrost ili mudrost, i kada ste u svakoj reči koju sam izgovorio videli sva pitanja sa kojima se suočavamo. Je li nam danas potrebnija hrabrost da čuvamo naše, ili mudrost. Ili nam je do određene mere potrebno i jedno i drugo, da sačuvamo nezavisnost i samostalnost u razmišljanju. Ja znam koliko danas nije popularno da se o tome govori, i mnogi govore samo o hrabrosti, a ja bih samo rekao da kada delimo plate i penzije, ljudi moraju da znaju da to imamo zahvaljujući mudrosti i pameti, i pogledu usmerenom u budućnost - kazao je Vučić.

Predsednik dodaje da on stalno govori o evropskom putu Srbije, iako je to nepopularno, da bi imali budućnost za našu decu.

- Ali njima moramo da kažemo da imamo svoje mišljenje i samostalnost. Pa valjda je to Evropa, različitost i pravo na drugo mišljenje. I zato želim da poručim našem narodu u celom svetu, da niko ne može da sruši naše narodno jedinstvo, imamo isti jezik i kulturu, imamo Vidovdan, praznik nad praznicima koji će uvek da nas okuplja. I kada nas na Vidovdan napadne neko naš, ne odgovarajte, nego reagujte mirom i strpljenjem - rekao je on.

Vučić kaže da moramo danas da gledamo i druge narode koji žive sa nama, u našoj zemlji, i da imamo najbolji odnos prema našoj braći Mađarima, Rusinima, Romima...

- Jednako smo siromašni i bogati, jednako mislimo kako ćemo ovu zimu da preživimo. I zato danas hoću da im kažem da ćemo znati da prebrodimo sve teškoće, i da će Srbija biti uspešna zemlja koja će čuvati svoju samostalnost, i da ćemo čuvati Srbiju koja će biti na Evropskom putu, ali nikome neće dati da ugrozi njenu nezavisnost - zaključio je predsednik.

On se zahvalio svim laureatima, i rekao da je pred njima velika odgovornost da nastave da podižu našu zemlju.

- Ono što se danas na Vidovdan vidi bolje nego ikada je da Srbija korača brže, i da Srbiju nije lako zaustaviti na ovom putu. A ako smem da biram biraću put mudrosti umesto velike kuraži, zato što želim da nas ima više i da brže napredujemo. A verujte mi i kada se javno odričem velike kuraži, neće je biti manje nego što su nas preci zadužili. Neka živi jedinstvo srpskog naroda, i naša prelepa Srbija - zaključio je predsednik, pozdravljen gromkim aplauzom.

Dodela ordenja

Vidovdanska odlikovanja
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Ordenom Republike Srbije na lenti odlikovan je:

bivši predsednik Vlade Japana Šinzo Abe.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su:

Akademik i istoričar Vasilije Krestić

Kompozitor i profesor Svetislav Božić

Episkop budimski Lukijan Pantelić 

Novinarka Ljiljana Smajlović  

Biskup Jaroslav Javornik, biskup Slovačke evangeličke crkve augzburške veroispovesti

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovani su:

Pozorišni reditelj i profesor Egon Savin

Filmski i pozorišni reditelj Ljubiša Ristić

Glumac Miloš Biković

Srpski fudbalski trener Velibor Bora Milutinović

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Kari Pešić

Fudbalski trener i selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi

Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovani su:

Radnički iz Sremske Mitrovice 

Dečije pozorište Subotica

Javna biblioteka Doljevac

glumac Rajf Fajns

Zlatnu medalju za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima odlikovani su:

Proslavljena portugalska fado pevačica Mariza dos Reis Nunez

Italijanski operski pevač Andrea Bočeli

Zlatnu medalju za zasluge dobili su:

Generalni direktor kompanije Ringier AG Mark Valder

Direktorka producentske kompanije "Work in progress" Anđelka Vlaisavljević

Predsednik Nacionalnog saveta za kulturu Zoran Vapa

Predsednik udruženja "Srpski vez" iz Severne Makedonije Dalibor Kitanović

Prevodilac i pisac Slobodan Despot

Književnik i društveni radnik Radovan Vlahović

Predsednica kulturnog udruženja "Srpski venac" iz Budimpešte Zorica Jurković Ember

Slikar Dragan Martinović

Slikar Bratislav Anđelković

Akademski slikar Predrag Đaković

Dirigent Mladen Jagušt

Zlatnu medalju za hrabrost Miloš Obilić dobili su:

Vatrogasci koji su spasili sigurne smrti dete u Zaječaru - mlađi vodnik Saša Lalić i mlađi vodnik Andrija Trifunović

Obraćanje Dragana Stojkovića Piksija

Dragan Stojković Piksi je rekao da je priznanje koje je danas dobio naslovljeno na njega, ali da smatra da su ga zaslužili svi oni od kojih je učio i gubio.

- Moja porodica, saigrači, treneri, igrači, svi su oni zaslužni za ovaj trenutak. Danas i ovde pred svima vama ja priznanje primar i u svoje i u njihovo ime. Svestan sam da je svako društveno priznanje mnogo više obaveza nego nagrada - rekao je on.

Dragan Stojković Piksi
Foto: TV Pink/Printscreen

Stojković kaže da prihvata ovaj orden kao podršku celoj reprezentaciji Srbije da nastavi dosadašnje uspehe kako bi na svetskom prvenstvu postigli najbolje rezultate. 

- I ta podrška nije data samo meni, već ide i onima sa kojima radim. Dajem reč u ime svih nas da vas nećemo izneveriti. Daćemo sve od sebe da Srbija bude ponosna na nas, mi koji predstavljamo sportsku čast jedne male, ali za nas najveće zemlje - rekao je selektor srpske reprezentacije.

Dragan Stojković Piksi je istakao da Srbija može da ima povoljan rezultat samo ako bude dovoljno jaka, mudra i složna. 

- Vidovdan nas stalno podseća koliko je važno da budemo tu jedni za druge, a posebno onda kada je najteže. U ime svih nas, koji smo u ovoj teškoj godini dobili priznanja i podršku da nastavimo dalje, zahvaljujem se na ukazanoj časti, i nadam se da će Srbi i svi koji žive u Srbiji svaki novi Vidovdan dočekivati u slobodi i miru. Hvala Srbijo - rekao je Piksi.

Obraćanje akademika Vasilija Krestića

Akademik Vasilije Krestić se obratio u ime svih odlikovanih i rekao je da je zadovoljan, bez lažne skromnosti.

- To je formalna i stvarna potvrda da višedenijski trud nisu uzaludni, već da imaju odjeka u društvu. Tako ja sa puno zahvalnosti doživljavam Karađorđevu zvezdu koja mi je dodeljena. Biću slobodan ovom prilikom da u sopstveno ime i svih koji su nagrađeni kažem nekoliko reči o odnosu nauke i politike. Kako pripadam generaciji koja je bila aktivna i u vreme jednopartijskog sistema, moram reći da je to vreme bilo više nego teško. Da je više volje i mudrosti to vreme bi moglo da bude i poučno, da ne ponavljamo greške - rekao je Krestić.

Vasilije Krestić
Foto: RTS/Printscreen

On kaže da nauka i politika ne bi smele da budu u raskoraku, već u savezu, i da je vreme brutalnog nametanja ideologije i politike nauci na sreću prošlo.

- Danas se ne može reći da kod nas politika pretvara nauku u svoju služavku, i sloboda naučne misli nije ograničena. Ali nauka nije ni mnogo uvažena. Dokaz za to je da sam ja prvi čovek iz domena nauke koji će poneti ovo visoko državno priznanje. Mislim da neću pogrešiti ako kažem da kod nas politika i nauka idu posebnim kolosecima, bez dodira i prožimanja - kazao je akademik.

Vasilije Krestić dodaje da ako se u tom pogledu ništa ne promeni, postoji opasnost da ćemo morati da pravimo inventare brojnih propusta.

- Završavajući ovo kratko izlaganje, uz izražavanje zahvalnosti u ime svih nas, biću slobodan da ovo slovo okončam držeći se struke kojoj sam posvetio čitav radni vek. Ako je istorija magistra vitae, lux veritas i testis temporus, ona će dobro doći ne samo ljubiteljima prošlosti, već i onima koji su na kormilu države i da iz prošlosti izvlače pouke o našoj sadašnjosti i budućnosti - zaključio je Krestić.

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd