Skip to main content
Patrijarh Irinej

Vaseljenski patrijarh rešio da stane na SRPSKU STRANU: Sve što ima SPC joj i pripada, kanonske granice OSTAJU!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Patrijarh Vartolomej je, odgovarajući na optužbe da se stavio iznad ostalih pomesnih crkva, rekao da "u svesti pravoslavne crkve na postoji "istočni papa"", a svakako ni u njegovoj "misli i smernom služenju"

Vaseljenski patrijarh Vartolomej izjavio je da ta patrijaršija ne namerava da izmeni ustav Srpske pravoslavne crkve, niti njene granice.

SENZACIONALNI SAJAMSKI POPUSTI SAMO U TRAVELLAND-U UZ URAČUNATO OSIGURANJE OD OTKAZA PUTOVANJA!

SENZACIONALNI SAJAMSKI POPUSTI SAMO U TRAVELLAND-U UZ URAČUNATO OSIGURANJE OD OTKAZA PUTOVANJA!

On je tako prokomentarisao činjenicu da neki poistovećuju slučaj SPC i Ukrajine, gde je pojedinim tamošnjim crkvenim strukturama dao autokefaliju uprkos protivljenju Ruske pravoslavne crkve, sa "Skopljem i Crnom Gorom", kao i da zna da se mnogi u SPC boje da bi slično moglo da se desi.

- Oko ovog pitanja, nažalost, postoje ogromne dezinformacije. Neki poistovećuju slučaj Ukrajine sa Skopljem i Crnom Gorom, i to vrlo vešto, jer žele da SPC okrenu protiv Vaseljenske patrijaršije - rekao je patrijarh.

Vartolomej je na pitanje da li namerava da odluči da "crkva u Makedoniji ne bude u jurisdikciji" SPC rekao da su "mnoge vladike SPC u strahu da će ono što se tamo desilo biti ponovljeno u Crnoj Gori i Ohridu" i naglasio: "Uveravam vas da stvari ne stoje tako".

Vartolomej
Vaseljenski patrijarh Vartolomej
Foto: Profimedia

- Razlika u pogledu Ukrajine, kanonski i eklisiološki (crkveno), jeste u tome što je Rusija upala i okupirala mitropoliju Kijeva, a da joj to nikad nije ustupljeno, dok Srbija sve što ima, to joj pripada i kanonski i eklisiološki. To znači da Vaseljenska patrijaršija ne namerava da izmeni Ustav SPC, niti njene granice, ukoliko to ne prati sporazum i saradnja - rekao je vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Ruska pravoslavna crkva optužila je patrijarha Vartolomeja da je "upao" u njeno kanonsko područje u Ukrajini i da je "raskolničkim" crkvenim organizacijama dao mimo pravila autokefalnost. RPC je navela da je za nju, što je i stav SPC, jedina kanonska crkva na tom području Ukrajinska pravoslavna crkva koja deluju u okviru Moskovske patrijaršije kao autonomna.

Patrijarh Vartolomej je, odgovarajući na optužbe da se stavio iznad ostalih pomesnih crkva, rekao da "u svesti pravoslavne crkve na postoji "istočni papa"", a svakako ni u njegovoj "misli i smernom služenju". On je rekao da će doći u Beograd na jesen, na poziv poglavara SPC patrijarha Irineja, na proslavu osam vekova od hirotonije Svetog Save.

Budući most poneće Šabanovo ime? NAROD ŽELI DA SE ODUŽI LEGENDI

Budući most poneće Šabanovo ime? NAROD ŽELI DA SE ODUŽI LEGENDI

Patrijarh Vartolomej je naveo da je posetio nekoliko manastira na Kosovu i Metohiji - Gračanicu, Dečane, " koji su među najlepšim manastirima, sa velikom istorijom, i koji su sagradjeni sopstvenom krvlju i verom pravoslavnih Srba".

- Pohvaljujem i ističem pobožnost srpskog naroda, jer sam imao prilike da je bliže doživim - rekao je vaseljenski patrijarh Vartolomej.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd