fbpx
Skip to main content
non pejper

VEĆ DESET GODINA SE CRTAJU NOVE GRANICE NA BALKANU? Milovan Jovanović: "Ideje iznete u non-pejperima nisu od juče"

Foto: Profimedia/ilustracija/Wikipedia
Priču je pokrenuo još 2012. Erhard Busek, nastavio Ajvor Roberts, zatim Timoti Les 2016, a 2017. aktuelizovali Stiven Majer, Dejna Rorabaher i Pjer - Anri Binel, analizira Milovan Jovanović.

Dva non-pejpera koja su se pojavila poslednjih nedelja, a koja predviđaju nove granice na Balkanu - nisu nova ideja, već nešto što se kao mogućnost pojavljuje već skoro deceniju, ukazuju sagovornici.

OGLASIO SE ŠAPIĆ NAKON VUČIĆEVOG PREDLOGA: Otkrio da li će prihvatiti ujedinjenje sa Srpskom naprednom strankom

OGLASIO SE ŠAPIĆ NAKON VUČIĆEVOG PREDLOGA: Otkrio da li će prihvatiti ujedinjenje sa Srpskom naprednom strankom

"Dugo se nisam nekom pismu tako obradovao": Vučić komentarisao potez predsednice Evropske komisije

"Dugo se nisam nekom pismu tako obradovao": Vučić komentarisao potez predsednice Evropske komisije

VUČIĆ "SPUSTIO NA ZEMLJU" ĐILASA I ŠOLAKA: Ja razumem zašto sam njihova opsesija, zato što se borim protiv takvih TAJKUNA

VUČIĆ "SPUSTIO NA ZEMLJU" ĐILASA I ŠOLAKA: Ja razumem zašto sam njihova opsesija, zato što se borim protiv takvih TAJKUNA

Prvi dokument je, podsetimo, navodno potekao od slovenačkog premijera Janeza Janše i njime se "dovršava raspad SFRJ", s posebnim akcentom na podelu BiH i stvaranje "velike Albanije", dok iza drugog navodno stoje Nemačka i Francuska, a predviđa priznanje Kosova od strane Srbije, poseban status za SPC i sever Kosmeta.

Milovan Jovanović, novinar i politički komentator, kaže za Kurir da je ideju, tj. priču o promeni granica pokrenuo još 2012. bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek.

- Nastavio je nekadašnji britanski ambasador u Jugoslaviji ser Ajvor Roberts, ponovo na to podsetio Timoti Les 2016. tekstom u Forin afersu, a 2017. aktuelizovali politički i ekonomski konsultant Stiven Majer, kongresmen Dejna Rorabaher i bivši pripadnik francuske tajne službe Pjer-Anri Binel - navodi Jovanović.

Ipak, kako kaže, u svetu, koji se drastično menja, svako pokretanje promene granica moglo bi biti izuzetno rizično i opasno.

- Lično ne bih imao ništa protiv novih granica samo ako bi se taj proces odvijao u kontekstu ulaska zemalja zapadnog Balkana u EU i dogovora sa SAD i EU - naglašava on.

Seriju non-pejper dokumenata, kaže, vidi kao vrstu diplomatske ofanzive u procesu vraćanja Balkana na agendu EU uoči slovenačkog, a naročito francuskog predsedavanja.

- Svrha non-pejpera je da se testira da li neko rešenje može ili ne može biti prihvaćeno. A nije slučajno to što su se u samo nekoliko dana pojavila dva o rešenju odnosa Beograda i Prištine, i to uoči nastavka dijaloga. To su bili probni baloni da bi se videle reakcije političkih aktera na zapadnom Balkanu. EU i SAD su jasno saopštile da su apsolutno protiv bilo kakvog prekrajanja granica i da su regionalno pomirenje i saradnja ključ za mir, demokratiju i prosperitet na zapadnom Balkanu - smatra Jovanović.

Milovan Jovanović
Foto: Printscreen

Napominje i da je zapadni Balkan zapaljiva regija, sklona brzoj destabilizaciji zbog teških rana iz prošlosti, kao i zbog toga što više od 20 godina čeka na prijem u EU.

- Zbog problema sa kojima se EU godinama suočava i njene nikad slabije reputacije u regionu, neophodna je veća angažovanost SAD i hitan prijem svih šest zemalja u EU - kaže on.

Zaključuje da prvi non-pejper koji se odnosi na promenu granica na Balkanu nije realan i teško je ostvariv, dok drugi predlog ima elemenata koji bi mogli biti prihvatljivi za Beograd i Prištinu.

Zoran Milivojević Uspešni probni balon

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Kurir ocenjuje da je prvi, Janšin non-pejper o promenama granica, ispunio svoju funkciju kao probni balon, jer su se na osnovu njega, kako kaže, svi koji su relevantni oglasili.

- Poslednji u nizu je nemački ministar diplomatije Hajko Mas, koji je bio izričit da nema promene granica. Jednostavno, ti non-pejperi iskorišćeni su kako bi izneli stavove i Vašington i Brisel. Sada je na toj platformi poruka da će se ti centri moći postavljati kod rešavanja pitanja i BiH i Kosova s pozicije da nema promene granica - kaže Milivojević.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd