Skip to main content
 • Read more Maja Ognjenović Ostali sportovi

  U DALEKOM JAPANU: Zagrmelo je "Bože pravde", bilo je i suza (VIDEO)

 • Read more Suheil Hasan Sirija

  ČUVENI GENERAL TIGROVA stigao u IDLIB: Sprema se VELIKA OFANZIVA na poslednje DŽIHADISTIČKO UPORIŠTE

 • Read more Kosovo Info

  Svetski mediji BRUJE o diplomatskoj ofanzivi Srbije: Beograd veoma ozbiljno shvatio formiranje tzv. vojske Kosova

 • Read more Luna Đogani Zadruga

  SRAMOTNE REČI! Zadrugarka ovo NIJE SMELA da učini Luni! Đoganijeva besna, razočarana, REZIGNIRANA! ŠOK!

 • Read more Oslobođenje Beograda Beograd

  Pre 74 godine Beograd je oslobođen od nemačkog okupatora: KRVAVA BORBA za prestonicu trajala je OSAM DANA

 • Read more Hrvati Vesti

  Hrvati u PANICI: Srbi ih prešišali, traže HITNE MERE! Ne znaju gde biju!

 • Read more Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije Ostali sportovi

  VELIKA NEPRAVDA PREMA SRPKINJAMA: Samo dva trofeja za ŠAMPIONKE SVETA, Italijankama većina priznanja (FOTO)

Ana Brnabić

Večan je dug koji Srbija ima prema Gvozdenom puku

Foto: Slobodan Miljević
Sloboda volje, izbora, rada, kretanja, govora, misli, jednakosti, prava

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da se sloboda jednom osvaja krvlju, čelikom i slavnom smrću, i da se Srbija danas bori za mir i da nema pravo da se "igra sa bilo kojom glavom".

- Za njih danas mi vojujemo mir. Za njih, koji su više od pola svog sastava izgubili u sedam godina ratovanja, za Srbiju, koja je ostala bez trećine muških glava u to vreme,mi, danas, nemamo više prava da se sa bilo kojom glavom igramo. Potrebne su nam, više nego ikada, ne da ginu, nego da žive, da misle, da veruju, nadaju se, stvaraju, planiraju, vole, gledaju, sanjaju, i zasluže sve ono što je, za njih, ovaj gvozdeni, večni puk, osvojio - rekla je Brnabić.

IMENA OD KOJIH SE DIŽE KOSA NA GLAVI: Ovo su tri balkanska ISIS dželata, a među njima je i JEDAN SRBIN

Ona je kazala da Srbija danas brani slobodu svakim putem koji izgradi, fabrikom koju otvori, svakom školom, bolnicom, bebom, mladom osobom kojoj se da razlog da ostane i svakome kojoj se da vera da se vrati, svakim uspehom sportista ili mladih matematičara i fizičara i svakom inovacijom koja se napravi u Srbiji u slobodi i miru.

- Na kraju, kada stanemo ovde, pred ovaj spomenik, pred ovu slavu, pred ovu hrabrost i žrtvu, pred živote položene da bi mi imali slobodu i mir, ko od nas ima pravo da ne pokuša? Da ne da sve od sebe? Da ne uradi nešto, za Srbiju, za sebe, svoju porodicu, svoje dostojanstvo, za to sutra koje dugujemo svima onima koji dolaze iza nas, a koje je ovde iskovano, čelikom i krvlju - upitala je Brnabić.

Ana Brnabić
Foto: SLOBODAN MILJEVIĆ

Ona je kazala da Srbija poštuje različitosti, veruje i brani principe, veruje u sebe i pomaže drugima i dodala da je Srbija danas "jača nego što je bila juče, a slabija nego što će biti sutra".

- I na kom mestu imamo veću obavezu da nastavimo da podižemo i gradimo ovu zemlju, uspravimo je, uspravimo svakog čoveka u njoj, nego ovde, gde su Srbiju branili i dizali najčasniji među našim precima? Krenuli smo putem, a njim moramo da nastavimo, da od nekadašnjih neprijatelja, napravimo prijatelje. I ako hoćete, to je i deo našeg duga prema Gvozdenom puku. Puku kome su se neprijatelji divili. I nikakav loš račun nije ostao kada su te, neprijatelje, pobedili. Srcem, gvožđem i čašću - rekla je Brnabić.

BEDNO! "Dosta više, j*bem ti mater" Nakon ŠOK PISMA Velikog šefa - gnusna SVAĐA S POSLEDICOM! (VIDEO)

Ona je navela i da je Gvozdeni puk želeo slobodu i istakla da sloboda treba da bude sloboda volje, izbora, rada, kretanja, govora, misli, jednakosti, prava. Brnabić je istakla da je dug koji Srbija ima prema Gvozdenom puku večan i nenaplativ.

- Stati ovde, pred ovaj spomenik, pred 1.300 mrtvih, 6.500 ranjenih, pred istoriju, pred Srbiju za koju su se borili, više je od časti, više od obaveze, to je trenutak apsolutne pokornosti, pred onima koji su nas učinili nepokorenima, pred onima koji su nas naučili pravom značenju reči – sloboda -  rekla je Brnabić.

Premijerka je danas u Prokuplju na obeležavanju 100. godišnjice oslobađanja Prokuplja u Prvom svetskom ratu. U spomen parku je otkrila spomenik vojnicima Drugog pešadijskog puka "Knjaz Miahilo" prvog poziva - "Gvozdenog puka" koji su 12. oktobra 1918. oslobodili Prokuplje.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD beogradski izbori

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
17 Beograd