Skip to main content
Albanci Srbija

Velika EVROPSKA SILA nam zabila nož u leđa! Srbiji se sprema STRAVIČAN UDAR! Šiptari MASOVNO SLAVE!

Foto: Profimedia/ilustracija
"Bez obzira na nekakvo prijateljstvo i saradnju sa Srbijom, ova država na Balkanu ima svog igrača — Albance!"

Takozvana Republika Kosovo, kako najavljuju prištinske vlasti, ne samo da će na samitu Frankofonije u Jerevanu postati pridružena članica ove međunarodne organizacije, već će i  lažni kosovski predsednik Hašim Tači u glavnom gradu Jermenije dobiti priliku da govori o opciji korekcije granica, sa mogućnošću ujedinjenja Preševske doline sa Kosovom.

Frankofonija je, podsetimo, osnovana 1970. godine, i u početku je bila mali klub severnih zemalja u kojima se govori francuski jezik. Danas je to, prema rečima dr Srđana Perišića, profesora međunarodnih odnosa, važna međunarodna organizacija koju čine 54 zemlje-članice, 26 država-posmatrača i četiri pridružene članice, koje sarađuju na polju kulture, nauke, ekonomije, pravde i mira.

EVROPA STALA NA STRANU SRBIJE: Priština će MORATI da pristane na razgraničenje

Kosovo je, podseća Perišić, dobilo status posmatrača u Frankofoniji 2014. godine, dok Srbija taj status ima od 2006. Prijem Kosova u pridruženo članstvo ove organizacije Perišić vidi kao odgovor prištinskih vlasti na povlačenja priznanja nezavisnosti južne srpske pokrajine tokom protekle godine.

- Frankofonija okuplja 84 države, od kojih veliki broj nije priznao Kosovo kao samostalnu državu, a evo sada će to da se provuče kroz ovaj samit u Jermeniji. Dakle, Kosovo je time praktično napravilo jedan iskorak, dobar diplomatski potez, a jasno je ko u ovom slučaju pomaže prištinskim vlastima. To je isključivo Francuska. Ovo je zapravo kontraudar Kosova, da preko Frankofonije pojača svoje međunarodno priznanje i sada se očekuje pritisak Pariza na članice ove međunarodne organizacije koje nisu priznale Kosovo, da to urade - objašnjava Perišić.

Hašim Tači
Foto: Profimedia

Kako kaže, iz ovog primera jasno se vidi da Francuska, bez obzira na nekakvo prijateljstvo i saradnju sa Srbijom, u tome zapravo nikada nije bila iskrena i da na Balkanu ima svog igrača — Albance.

Na pitanje koliko je pridruženo članstvo Kosova u Frankofoniji pogodno tle za realizaciju ideja prištinskih vlasti o nezavisnosti, istoričar Dragomir Anđelković kaže da treba imati na umu da Frankofonija nije međunarodna organizacija poput UN ili OEBS-a, odnosno da nije organizacija od velikog političkog značaja.

Takozvana Kosovska opozicija traži utvrđivanje datuma vanrednih izbora

Prema njegovim rečima, Kosovu je zato lakše da uđe u tu vrstu organizacije nego u UN, jer ta vrsta asocijacije zavisi, u velikoj meri, od stava Pariza.

- Otuda dobra volja Pariza može Kosovo da uvede u Frankofoniju, a to nama samo treba da pokaže da nam današnja Francuska svakako nije saveznik, a verovatno ni prijatelj. Kada govorimo o tome da li će Kosovo u Frankofoniji dobiti dodatni prostor za delovanje, treba znati da je pridruženo članstvo u ovoj organizaciji u velikoj meri usmereno ka albanskoj javnosti na Kosovu i Metohiji. Tači se bori sa Haradinajem i koristi svaku priliku da se istakne kao neko ko se bori za albanske interese. Da Srbija kojim slučajem želi da uđe u asocijaciju koja okuplja zemlje koje neguju kineski jezik, Tači bi probao i tamo da se pojavi, ako bi mu dopustili da govori - smatra Anđelković.

Sve to, dodaje, nas ne treba mnogo da uznemirava, ali je dobro da Srbija na tom skupu iznese svoj stav o ovom pitanju. Iako samit u Jerevanu jeste prilika kosovskim vlastima za dobijanje malih političkih poena, Anđelković veruje da će Srbija zapravo više profitirati, jer se u Jermeniji nalazi na prijateljskom terenu.

Kosovo
Kosovo
Foto: Profimedia/ilustracija

Na pitanje koliko će ovo biti prilika za lobiranje prištinskih zvaničnika da Kosovu pripoje Preševsku dolinu, Anđelković kaže da Albanci ne mogu za tako nešto da lobiraju.

- Oni mogu povremeno da iznesu tu glupost u javnost, a ovo sada će biti prvi put da to rade van teritorije autonomne pokrajine Kosovo, odnosno da to rade u međunarodnim okvirima. To je, međutim, potpuno iracionalno jer bi istu težinu imao, na primer, njihov zahtev da se Albaniji pripoji Epir. To su naprosto besmislice iz domena velikoalbanskih snova, ali Srbija na to treba ozbiljno da reaguje, jer priča o Preševu jeste ozbiljna opasnost za čitav region i govori o veličini aspiracija velikoalbanskih krugova - ocenjuje Anđelković.

Albanci odrešili kesu: Pacoli nudi 100.000.000. evra mita za priznavanje Kosova!

Dr Srđan Perišić pak veruje da Frankofonija nije nimalo bezazlena organizacija, te da prijem Kosova u pridruženo članstvo predstavlja vid pritiska na Srbiju.

- Francuska ovde potpuno stoji na antisrpskim pozicijama. Ta zemlja, koja dosad uopšte nije bila ni u kakvim razgovorima na relaciji Beograd—Priština, sada se pojavljuje kako dodatni saveznik Albanaca sa Kosova. A zašto je prištinskim vlastima to potrebno? Pa zato što žele da realizuju svoju osnovnu ideju — ono što mi zovemo ’velika Albanija‘, a oni zovu ’prirodna Albanija‘, koja bi obuhvatala Albaniju, Kosovo i Metohiju, južne delove Srbije i zapadnu Makedoniju - kategoričan je Perišić.

Velika Albanija
Foto: Srbija Danas

Inače, na samitu Frankofonije u glavnom gradu Jermenije odlučivaće se i o zahtevu Srbije da postane pridružena članica te međunarodne organizacije, a našu zemlju će predstavljati prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 5 Pogledaj sve komentare
zora's picture

zora

Rado bi se pridruzila Dacicu i pokusala da pomognem bar sto se jezika tice.

1 | 0
Hoces meni's picture

Hoces meni

Pomozi meni... malo jezikom...

1 | 0
Srbin's picture

Srbin

Gospodo mi na zapadu vise nemamo prijatelja.

1 | 0
dragan 's picture

dragan

kome su Francuzi prijatelji, ajde molim vas lepo...pa to smo mi, Srpske ovčice uobrazili kad smo ginuli za njihove i Engleske interese oba svetska rata...

1 | 0
maja's picture

maja

Kako novinari lazu, zasto svadgate narod sram vas bilo.

0 | 1

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd