Skip to main content
Božić

VELIKA MISTERIJA BOŽIĆA: Da li ŽENA zaista NE MOŽE DA BUDE POLOŽAJNIK

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Na Božić u kuću domaćina tradicionalno prvi mora da uđe položajnik koji je po pravilu muška osoba

Domaćinu u kuću na Božić po verovanju prvo treba da uđe muška osoba, koja se naziva položajnikom. U pitanju je osoba koja može biti komšija, prijatelj ili čak i neko iz same porodice, ali ko ne živi u toj kući.

LEGENDA KAŽE: Kako su Srbi počeli za Božić da jedu baš SVINJETINU pored svih drugih specijaliteta

Božić
Božić
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Zatim položajnik uzima badnjak od domaćina i pali ga. Dok badnjak gori, položajnik treba da izgovora reči: "koliko varnica, toliko zdravlja, koliko varnica, toliko sreće i veselja, koliko varnica, toliko parica", kao i da nabraja sve što misli da bi domaćinu moglo da donese sreću u narednoj godini.

ZNATE LI ZAŠTO? Milošević NIKADA patrijarhu PAVLU nije čestitao BOŽIĆ!

Kod mnogih pravoslavaca i dalje postoji nedoumica da li položajnik mora da bude muška osoba. Držeći se striktno običaja - da, trebalo bi da bude muškarac. Položajnik po tradiciji predstavlja jednog od mudraca koji su sa istoka došli Hristu na poklonjenje odmah po njegovom rođenu.

Božić
Božić
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Međutim, u današnje vreme više nije neophodno da položajnik obavezno bude muškarac. U pitanju je tradicija koja se vremenom menja i sve je češće da i komšinica bude prvi gost u kući domaćina. Jedino je bitno da onaj ko prvi uđe u kuću po tradiciji zapali badnjak i poželi sreću domaćinu.

Da li ste znali da su vojnici 1914. sami prekinuli rat da bi proslavili Božić? (VIDEO/FOTO)

Domaćin položajnika uvek treba da isprati sa poklonom iz kuće, odnosno ne sme ga pustiti praznih ruku. Postoji i verovanje da u slučaju da domaćin nema položajnika, bilo muškog ili ženskog, imaće pred sobom tešku godinu i mnoge nesreće.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
10 Beograd